Francja: LO potwierdza informację o śmierci Roberta Barcii

[2010-09-16 18:29:37]

16 września pismo "Marianne" (a za nim m.in. "Le Monde" i "Le Parisien") napisało o śmierci historycznego przywódcy trockistowskiej partii Walka Robotnicza (Lutte Ouvrière) Roberta Barcii, znanego jako Hardy. Nie było by w tym nic dziwnego gdyby nie fakt, że lider LO zmarł w lipcu 2009 roku, a jego organizacja nigdy publicznie o tym nie poinformowała.

Odnosząc się do informacji gazety, zdaniem której takie działania to przejaw sekciarstwa i kultu jednostki, obecna rzeczniczka LO Natalie Arthaud w wywiadzie dla JDD.fr stwierdziła, że nie jest prawdą, że partia chciała ukryć informacje o śmierci Barcii, ale on sam życzył sobie aby o tym nie mówić. Do było nasze prawo i nasz obowiązek aby uszanować jego ostatnią wolę. Wszyscy towarzysze o tym wiedzieli - stwierdziła.

Barcia rozpoczął swoją działalność podczas II Wojny Światowej w niewielkiej trockistowskiej organizacji Unia Komunistyczna (Union Communiste) na której czele stał rumuński komunista David Korner. W 1956 roku, po inwazji Związku Radzieckiego na Węgry, bierze on udział w tworzeniu pisma "Voix Ouvrière". Od 1968 roku stał na czele organizacji Walka Robotnicza.

Szymon Martys

Czy Morawiecki sprzedał emerytów banksterom?
Warszawa, Al. Ujazdowskie 6A
21 maja (wtorek), godz. 17.00-19.00

21 maja:

1871 - Rozpoczął się tzw. krwawy tydzień w trakcie którego wojska wierne rządowi (wersalczycy) brutalnie stłumiły Komunę Paryską, zabijając 30 tys. osób.

1920 - Rozpoczął się XVII Kongres PPS; uchwalono nowy programi partii, w którym stwierdzono, że "PPS dąży do Polskiej Republiki Socjalistycznej".

1923 - Rozpoczął swe obrady kongres w Hamburgu, na którym powstała Socjalistyczna Międzynarodówka Robotnicza, tradycyjnie nazywana też II Międzynarodówką, której członkiem była PPS.

1981 - François Mitterrand został zaprzysiężony na prezydenta Francji.

1993 - Strajk komunikacji miejskiej w Warszawie.

1994 - W Brukseli urodził się Ralph Miliband, brytyjski socjolog i myśliciel marksistowski.