Afganistan: 4,9 miliona ofiar wojny

[2010-10-11 10:03:49]

7 października minęła dziewiąta rocznica inwazji Stanów Zjednoczonych na Afganistan. Jak pisze Gideon Polya na portalu Countercurrents (www.countercurrents.org), spowodowany przez Stany Zjednoczone i ich sojuszników holokaust i ludobójstwo Afgańczyków sięgnęły rozmiarów holokaustu Żydów w okresie drugiej wojny światowej.

Polya przypomina oficjalne dane ONZ (patrz tutaj), zgodnie z którymi w wyniku braku podstawowych środków do życia w Afganistanie od początku inwazji zmarło 3,7 miliona osób.

Wedle tych samych danych, w latach po inwazji zmarło 2,6 miliona dzieci poniżej piątego roku życia. Wedle danych UNICEF (patrz tutaj) 90 proc. z nich umiera w wyniku braku podstawowych środków do życia. Roczna śmiertelność w tej grupie wiekowej wynosi 7 proc., wobec 4 proc. wśród ogółu ludności w okupowanej przez nazistów Polsce oraz 5 proc. wśród Żydów w okupowanej przez nazistów Francji.

UNICEF podaje też, że 1,8 proc. kobiet afgańskich umiera przy porodzie.

Zgodnie z danymi ONZ w wyniku działań zbrojnych śmierć poniosło 1,2 miliona osób.

Jak podaje biuro Wysokiego Komisarza Narodów Zjednoczonych ds. Uchodźców (patrz tutaj), 3,2 miliona Afgańczyków zostało uchodźcami. Wśród nich 2,7 miliona znalazło schronienie w Pakistanie i Iranie, a pozostali są uchodźcami wewnętrznymi.

Światowa Organizacja Zdrowia szacuje, że przewidywana średnia długość życia nowo narodzonych Afgańczyków wynosi 42 lata (w wym 35 lat życia w zdrowiu) w wypadku noworodków męskich i 43 lata (w tym 36 lat życia w zdrowiu) w wypadku noworodków żeńskich (patrz tutaj).

Analfabetyzm sięga 71 proc.

Wojna w Afganistanie stworzyła niezwykle sprzyjające warunki dla producentów opium i opiatów, w wyniku czego na całym świecie wzrosła śmiertelność z powodu zażywania tych środków. W 2001 r. udział Afganistanu w ich światowym rynku wynosił 6 proc., wobec 90 proc. obecnie. Szacuje się, że w wyniku tego na całym świecie zmarło 800 tys. ludzi, w tym 100 tys. ludzi w Stanach Zjednoczonych (patrz m.in. tutaj).

Michael Intriligator z Instytutu Milkena w Stanach Zjednoczonych szacuje koszty wojny afgańskiej na 1,5-2 biliony dolarów. Z kolei Joseph Stiglitz i Linda Bilmes oceniają koszta kolejnej wywołanej przez Stany Zjednoczone wojny w Iraku na 3 biliony dolarów. Polya przypomina w związku z tym, że wydatki wojenne zaostrzyły ostatni światowy kryzys ekonomiczny, jak też, że milion Amerykanów umiera każdego roku z powodu nędzy, braku pomocy medycznej i przemocy, w tym powszechnego dostępu do broni.

Zdaniem Polyi, rozpasany budżet wojskowy Stanów Zjednoczonych oraz wydatki wojskowe ich sojuszników, biorących udział w wojnie w Afganistanie (jak też koszta wojny w Iraku), sprzyjają również wzrostowi śmiertelności wskutek braku podstawowych środków do życia na całym świecie. Obecnie corocznie umiera z tego powodu 24 miliony osób, wobec 16 milionów w 2003 r. Wreszcie, Stany Zjednoczone wykazują coraz mniejszą chęć walki z globalnym ociepleniem, którego skutkiem - jak pisze Polya - może okazać się zagłada nawet 90 proc. ludzkości w tym stuleciu.

Paweł Michał Bartolik

Konferencja "Związki zawodowe w II RP (1918-1939)"
Warszawa, X Pawilon Cytadeli
3 grudnia (sobota), godz. 12.00-15.00
Demonstracja STOP ATAKOM NA KURDYSTAN
Ambasada Turcji. ul. Rakowiecka 19
29 listopada (wtorek), godz. 18.00
Lewica po neoliberalizmie
Wrocław, Wydział Nauk Społecznych Uniwersyteu Wrocławskiego
25.11.2022 (piątek), od godz. 10.00
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

1 grudnia:

1929 - W Warszawie ukonstytuowało się Robotnicze Towarzystwo Służby Społecznej powstałe z inicjatywy Centralnego Wydziału Kobiecego CKW PPS.

1934 - W Leningradzie zamordowano na polecenie Stalina członka Biura Politycznego i sekretarza KC WKP(b) Siergieja Kirowa; początek represji przeciwko działaczom partyjnym i kadrze Armii Czerwonej.

1955 - Czarnoskóra Rosa Parks nie ustąpiła białemu miejsca w autobusie w Montgomery (Alabama). Początek bojkotu autobusów, który trwał 381 dni i uczynił Martina Luthera Kinga przywódcą ruchu na rzecz równouprawnienia czarnej ludności w USA.

1987 - Zmarł James Baldwin, pisarz afroamerykański. Aktywnie wspierał działalność Martina Luthera Kinga i ruch praw obywatelskich.

1996 - Zmarła Zofia Wasilkowska, polityk polskiej lewicy, wieloletnia sędzia Izby Cywilnej Sądu Najwyższego, pierwsza kobieta-minister w historii Polski.

2011 - Zmarła Christa Wolf, niemiecka pisarka, czołowa postać literatury NRD.

2011 - Ałmazbek Atambajew (SDPK) został prezydentem Kirgistanu.

2018 - Andrés Manuel López Obrador (MORENA) został prezydentem Meksyku.