Boni: Emerytury jeszcze bardziej uzależnić od kaprysów rynku

[2010-10-24 03:32:17]

Zespół ministra Michała Boniego przygotował projekt zmian systemu emerytalnego, zgodnie z którym już za niespełna dwa lata Polacy będą oszczędzać na emerytury w dwóch specjalnych subfunduszach – ostrzej grającym na giełdzie dla młodszych i bezpieczniejszym dla starszych. Mają one powstać w miejsce istniejących dzisiaj OFE.

Pierwszy fundusz – dynamiczny (A) – będzie mógł inwestować w akcje giełdowych spółek aż do 85 proc. ulokowanych w nim środków, w tym 15 proc. w zagraniczne. Trafiałyby do niego osoby rozpoczynające pracę.

Dla ludzi starszych powstanie subfundusz przedemerytalny (C). Kiedy Polacy i Polki ukończą 55 lat, zgromadzone przez nich oszczędności będą przenoszone tam stopniowo co pół roku. Na wniosek klienta możliwe będzie przyspieszenie lub opóźnienie tego procesu o pięć lat. Ten subfundusz będzie mógł inwestować w akcje maksymalnie 15 proc. środków, a za resztę kupi obligacje.

Pieniądze osób, które dzisiaj są w OFE, trafią do tymczasowego subfunduszu (B) i będą stopniowo – w zależności od ich wieku – przenoszone do dwóch pozostałych. Subfundusz będzie mógł inwestować w akcje najwyżej 45 proc. środków.

Zmieni się też wysokość opłat pobieranych przez towarzystwa emerytalne. Zmniejszy się prowizja od składki, która dzisiaj wynosi 3,5 proc. W subfunduszu A nie będzie mogła być wyższa niż 2,8 proc., a w B – nie większa niż 2,1 proc. Pojawi się jednak dodatkowa opłata solidarnościowa. Wyniesie ona 2 proc. od każdej nowo zarobionej dla członka złotówki. Te pieniądze zatrzymają towarzystwa emerytalne jako swój zysk.

Rząd chce też zakazać akwizytorom przenoszenia ludzi z jednego funduszu do drugiego. Zakaz przenoszenia klientów z funduszu do funduszu zacznie obowiązywać za dwa lata. Wówczas przenieść będziemy mogli się jedynie drogą e-mailową, telefoniczną lub listowną. Zniesione zostaną opłaty za zmianę funduszu przed upływem dwóch lat. Akwizytorom, którzy złamią zakaz, będzie groził milion złotych kary.

Rząd chciałby, aby zmiany weszły w życie od 1 lipca 2012 r.

21 października:

1868 - W Kucharach urodził się Stanisław (Salomon) Posner, działacz socjalistyczny i publicysta; wicemarszałek Senatu i wiceprzewodniczący TUR.

1869 - Zmarł Leon Rzewuski, polski magnat, uczestnik powstania listopadowego, socjalista.

1918 - Po opuszczeniu więzienia Karol Liebknecht stanął na czele Związku Spartakusa.

1920 - W Czechosłowacji ukazał się pierwszy numer dziennika "Rudé Právo", centralnego organu KPCz.

1934 - Rada Naczelna PPS warunkowo uznała możliwość współpracy z KPP.

1940 - W Vágur urodziła się Marita Petersen, nauczycielka, premier Wysp Owczych w latach 1993-94, działająca z ramienia Partii Socjaldemokratycznej (Javnaðarflokkurin).

1941 - W Londynie zmarł Herman Lieberman, polityk PPS, skazany w procesie brzeskim, minister sprawiedliwości w rządzie Wł. Sikorskiego.

1945 - Wybory we Francji: kobiety po raz pierwszy głosują; zwycięstwo wyborcze komunistów (26 proc. głosów).

1956 - Władysław Gomułka został I sekretarzem KC PZPR i rozpoczął cześciową reformę systemu.

1961 - W Belmont w USA zmarł Karl Korsch, wybitny filozof marksistowski, działacz ruchu robotniczego, atakował zarówno leninizm jak i centryzm i rewizjonizm.

1967 - Sto tysięcy demonstrantów protestowało w Waszyngtonie przeciwko wojnie w Wietnamie; doszło do starć z wojskiem.

1998 - Socjaldemokrata Massimo D'Alema został premierem Włoch.