Majchrowski: "Kraków kocha Jana Pawła II"

[2010-10-24 09:20:39]

23 października w Krakowie odbyło się wmurowanie kamienia węgielnego pod świątynię w Centrum Jana Pawła II "Nie lękajcie się!" wznoszonym w krakowskich Łagiewnikach. Ma być to pierwszy kościół pod wezwaniem Jana Pawła II, mimo że nie został jeszcze oficjalnie beatyfikowany. Według przedstawionych planów w przyszłości mają się w nim znaleźć relikwie zmarłego papieża. Całością projektu kieruje metropolita krakowski kard. Stanisław Dziwisz. W 2006 r. podczas pielgrzymki do Polski kamień węgielny poświęcił już obecny papież Benedykt XVI.

Nie chcemy budować kościoła ani centrum tylko dla ludzi. Ani nie mamy zamiaru mówić, że tu chodzi tylko o Boga. To miejsce i to dzieło winno być sprawą bosko-ludzką - powiedział kard. Dziwisz. Oby to dzieło było wyciągnięciem dłoni w kierunku religijnych i humanistycznych potrzeb współczesnego człowieka, zwłaszcza młodzieży - dodał.

W uroczystości uczestniczyły m.in. władze Małopolski, członkowie ruchów, stowarzyszeń i organizacji katolickich Archidiecezji Krakowskiej, prezydenci polskich miast, które odwiedził Jan Paweł II, uczniowie ze szkół noszących jego imię oraz architekci, budowniczowie i sponsorzy Centrum JP II.

Prezydent Krakowa Jacek Majchrowski (na zdjęciu) mówił, że Kraków to jedyne miasto, które było świadkiem niemal całej życiowej drogi Karola Wojtyły - od studiów, aktorstwa, poprzez narodziny jego powołania kapłańskiego i posługę biskupia, aż po jego pielgrzymki papieskie. Dodał, że ta inwestycja to podziękowanie Janowi Pawłowi II za wszystko, co dla nas zrobił. (...) To także symbol połączenia Jana Pawła II z Krakowem. Jana Pawła, który kochał Kraków i Krakowa, który kochał Jana Pawła - powiedział Majchrowski.

Cieszę się, że Urząd Miasta może aktywnie włączyć się w budowę tego wielkiego pomnika dla Jana Pawła II - podkreślał prezydent Krakowa.

Koszty całej inwestycji, która obejmuje także budowę multimedialnego muzeum JP II, centrum konferencyjnego, domu rekolekcyjnego z kaplicą, domu pielgrzyma, hotelu i parku medytacyjno-rekreacyjnego, są szacowane na ok. 200 mln zł.

Joanna Darkiewicz

DLACZEGO MÓWIMY „OTWORZYĆ GRANICE”?
ZOOM
15 września (środa), godz. 18.30
NOWA ZIMNA WOJNA A WOJNA O KLIMAT
Wrocław, Przejście Garncarskie 2, Cafe-księgarnia >TAJNE KOMPLETY<
Czwartek,23.09.2021
20 LAT „WOJNY Z TERRORYZMEM" – WOJNA, OPÓR I KLĘSKI IMPERIALIZMU
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
8 września (środa), godz. 18.30

25 września:

1906 - Urodził się José Figueres Ferrer, polityk kostarykański. W latach 40-tych założył Partię Socjalemokratyczną, a następnie Partię Wyzwolenia Narodowego (PLN). W latach 1948-49, 1953-58 i 1970-74 prezydent Kostaryki.

1920 - Urodził się Siergiej Bondarczuk, radziecki reżyser pochodzenia ukraińskiego, scenarzysta filmowy i aktor.

1939 - Podczas nalotu lotnictwa niemieckiego na Warszawę zniszczony został dom przy ul. Wareckiej 7, siedziba CKW PPS, redakcji i drukarni "Robotnika".

1962 - Proklamowanie Algierskiej Republiki Ludowo-Demokratycznej.

1981 - Sandra Day O'Connor jako pierwsza kobieta została wybrana sędzią Sądu Najwyższego USA.

1996 - W Irlandii zamknięto ostatnie azyle sióstr magdalenek.

2003 - Zmarł Edward Said, amerykański teoretyk postkolonializmu. Autor m.in. "Orientalizmu".

2005 - W wyborach do Sejmu PiS zdobyło 26,99% (155 mandatów), PO - 24,14% (133), Samoobrona - 11,41% (56), SLD - 11,31% (55).

2008 - RPA: Kgalema Motlanthe został wybrany na prezydenta, zastępując na tym stanowisku Thabo Mbekiego.