Hiszpania: Zmarł Marcelino Camacho

[2010-11-04 08:04:15]

29 października w szpitalu w stolicy Hiszpanii, Madrycie, w wieku 92 lat zmarł Marcelino Camacho, współtwórca i długoletni przywódca liczącej blisko 1 milion 200 tysięcy członków federacji związkowej Komisje Robotnicze (Comisiones Obreras, CCOO).

W oświadczeniu wydanym po jego śmierci działacze CCOO podkreślili, że doprowadził do tego , że dzisiaj jest to najsilniejsza struktura związkowa w kraju. Jak dodano zarówno w czasie wojny domowej w latach 1936-39, na emigracji, w czasach dyktatury Francisco Franco i po jej upadku zawsze walczył po stronie robotników i z tego właśnie powodu przesiedział wiele lat w więzieniu.

W komunikacie wspomniano również, że jego oddanie wolności i socjalizmowi doprowadziło do zaangażowania się w działania Komunistycznej Partii Hiszpanii (Partido Comunista de España), zaś w 1985 roku do współtworzenia koalicji Zjednoczona Lewica (Izquierda Unida), do której należał aż do swojej śmierci.

Szymon Martys

Zapraszam

25 maja:

1892 - Urodził się Josip Broz, ps. Tito, podczas II wojny światowej organizator antyfaszystowskiego ruchu oporu, następnie do śmierci przywódca Socjalistycznej Federacyjnej Republiki Jugosławii.

1921 - Zmarł Émile Combes, polityk francuski, przewodniczący radykalnej lewicy republikańskiej, antyklerykał; doprowadził do zerwania konkordatu i usunięcia religii ze szkół.

1922 - Urodził się Enrico Berlinguer, sekretarz generalny Włoskiej Partii Komunistycznej, ideolog eurokomunizmu.

1926 - Urodził się Jan Józef Lipski; działacz KOR, w 1987 reaktywował PPS, senator OKP; wolnomularz, wybitny krytyk literacki.

1963 - W stolicy Etiopii Addis Abebie powołano Organizację Jedności Afrykańskiej (OJA).

1993 - Zmarł Buddhadasa Bhikkhu, tajski mnich buddyjski, twórca idei "Oświeconego Społeczeństwa" i socjalizmu dhammicznego.

2003 - Prezydentem Argentyny został peronista o odchyleniu lewicowym - Néstor Kirchner.