Hiszpania: Zmarł Marcelino Camacho

[2010-11-04 08:04:15]

29 października w szpitalu w stolicy Hiszpanii, Madrycie, w wieku 92 lat zmarł Marcelino Camacho, współtwórca i długoletni przywódca liczącej blisko 1 milion 200 tysięcy członków federacji związkowej Komisje Robotnicze (Comisiones Obreras, CCOO).

W oświadczeniu wydanym po jego śmierci działacze CCOO podkreślili, że doprowadził do tego , że dzisiaj jest to najsilniejsza struktura związkowa w kraju. Jak dodano zarówno w czasie wojny domowej w latach 1936-39, na emigracji, w czasach dyktatury Francisco Franco i po jej upadku zawsze walczył po stronie robotników i z tego właśnie powodu przesiedział wiele lat w więzieniu.

W komunikacie wspomniano również, że jego oddanie wolności i socjalizmowi doprowadziło do zaangażowania się w działania Komunistycznej Partii Hiszpanii (Partido Comunista de España), zaś w 1985 roku do współtworzenia koalicji Zjednoczona Lewica (Izquierda Unida), do której należał aż do swojej śmierci.

Szymon Martys

Militaryzacja w Europie
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
23 lutego (sobota), godz. 16.00-19.30
Zapraszam

17 lutego:

1600 - W Rzymie spalono na stosie Giordano Bruno.

1856 - W Paryżu zmarł Heinrich Heine, poeta niemiecki, przyjaciel Karola Marksa, autor m.in. "Pieśni śląskich tkaczy".

1935 - W Warszawie odbyła się narada partii robotniczych zwołana przez Radę Naczelną PPS z udziałem KPP i Bundu; wysunięto postulat walki o 6-godzinny dzień pracy.

2013 - Rafael Correa zwyciężył w I turze wyborów prezydenckich w Ekwadorze, zdobywając 57 proc. głosów.