Chiny og這si造 prze這m w energetyce nuklearnej

[2011-01-03 20:30:25]

Centralna Telewizji Chi雟ka poda豉 3 stycznia, 瞠 naukowcy dokonali prze這mu w ponownym przetwarzaniu paliwa nuklearnego, co mo瞠 pom鏂 w przezwyci篹eniu problem闚 tego kraju z produkcj energii. Technologia rozwini皻a przez pa雟twow korporacj atomow w fabryce na pustyni Gobi w odleg貫j prowincji Gansu umo磧iwi ponowne wykorzystywanie promieniotw鏎czego paliwa. Wsp馧czynnik wykorzystania uranu mo瞠 wzrosn望 dzi瘯i temu sze嗆dziesi璚iokrotnie. Odkryte dot康 z這瘸 uranu - 171 tysi璚y 400 ton - wystarcz Chinom na 50-70 lat, ale wprowadzenie nowej technologii mo瞠 wyd逝篡 ten okres do 3 tysi璚y lat.

Jak podaje aljazeera.net, nowa technologia jest krokiem w kierunku zwi瘯szenia udzia逝 alternatywnych 廝鏚e energii w jej produkcji, a tak瞠 zmniejszenia zanieczyszczenia 鈔odowiska zwi您anego z emisj gaz闚 cieplarnianych. Obecnie Chiny oko這 70 procent energii produkuj w elektrowniach w璕lowych.

Chiny, podobnie jak Francja, Wielka Brytania i Rosja, aktywnie popieraj ponowne przetwarzanie jako spos鏏 zarz康zania zu篡tymi paliwami wysoce radioaktywnymi, a tak瞠 jako spos鏏 pozyskiwania zapas闚 rozszczepialnego materia逝. Jednak niezale積i naukowcy twierdz, 瞠 komercyjne zastosowanie ponownego przetwarzania mo瞠 by trudne z powodu wysokich koszt闚, skomplikowanej technologii, ryzyka rozprzestrzenienia materia堯w radioaktywnych oraz ze wzgl璠闚 bezpiecze雟twa.

Plany rozwoju energii nuklearnej s zwi您ane z d捫eniem Chin do uniezale積ienia si od energii w璕lowej. Obecnie 12 reaktor闚 atomowych dysponuje potencja貫m 10,15 gigawat闚. Pekin zamierza do 2020 roku zwi瘯szy ilo嗆 produkowanej w reaktorach energii do 40 gigawat闚, ale nie wyklucza nawet dwa razy wi瘯szej liczby, gdy pozwoli這by to osi庵n望 cele zwi您ane z ograniczaniem emisji dwutlenku w璕la. B璠zie to jednak wymaga這 sprowadzania ponad 60 procent uranu z zagranicy.

Chi雟ka gospodarka w 2010 roku przeros豉 japo雟k. Szybka ekspansja wi捫e si z rosn帷ymi potrzebami energetycznymi. Nie tylko energia nuklearna ma pom鏂 w ich zaspokojeniu. Za dziesi耩 lat Pa雟two 字odka chce pozyskiwa 15 procent energii ze 廝鏚e odnawialnych.

Jaros豉w Klebaniuk

drukuj pole znajomym poprzedni tekst nast瘼ny tekst zobacz komentarze

Czytaj nasze teksty za po鈔ednictwem aplikacji LewicaPL dla Androida:

Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)
Szukam ksi捫ki
Poszukuj ksi捫ek
"PPS dlaczego si nie uda這" - kupi!!!
Szukam muzyk闚, realizator闚 d德i瘯u do wsp鏊nego projektu.
wsz璠zie
Petycja o opodatkowaniu ksi篹y

Wi璚ej og這sze...

27 czerwca:

1869 - W Kownie urodzi豉 si Emma Goldman, teoretyczka anarchizmu, bojowniczka o prawa kobiet.

1875 - Zjazd zjednoczeniowy niemieckiej socjaldemokracji w Gotha. We wsp鏊n parti 陰cz si niemieccy zwolennicy Marksa i Lassalle'a.

1880 - Urodzi豉 si Helen Keller, ameryka雟ka g逝choniewidoma pisarka, pedago磬a i dzia豉czka spo貫czna. By豉 cz這nkini Socjalistycznej Partii Ameryki i zwi您ku zawodowego Robotnik闚 Przemys這wych 安iata. Dzia豉豉 na rzecz praw wyborczych kobiet, praw pracowni

1905 - Dosz這 do buntu za這gi na pancerniku rosyjskiej floty czarnomorskiej Potiomkin.

1947 - Urodzi si Tron Øgrim, norweski pisarz, dziennikarz i lewicowy dzia豉cz polityczny.

1952 - Gwatemala: Post瘼owy prezydent Jacobo Arbenz og這si reform roln.

1960 - Zmar Harry Pollitt, brytyjski dzia豉cz komunistyczny. Wsp馧za這篡ciel KP Wlk. Brytanii w 1920, od 1956 jej przewodnicz帷y.

1969 - USA: Stonewall riots – nowojorskie zamieszki, kt鏎e wybuch造 na tle dyskryminacji mniejszo軼i seksualnych po ataku policji na pub "Stonewall Inn". Zapocz徠kowa這 to ameryka雟ki i 鈍iatowy ruch walki o prawa mniejszo軼i seksualnych.

1973 - Zmar Earl Browder, przyw鏚ca Partii Komunistycznej USA w latach 1932-45.

1978 - Pierwszy Polak w kosmosie - w locie statku kosmicznego Sojuz 30 uczestniczy Miros豉w Hermaszewski.

1993 - Irak: USA zbombardowa造 siedzib irackiego wywiadu - na Bagdad spad造 23 pociski "Tomahawk".

2010 - Na Islandii zalegalizowano ma鹵e雟twa os鏏 tej samej p販i.

2010 - Umiarkowani cz這nkowie partii Synaspism鏀 opu軼ili koalicj SYRIZA i utworzyli parti Demokratyczna Lewica (DIMAR).

2013 - Kevin Rudd (ALP) zosta po raz drugi premierem Australii.

2019 - Socjaldemokratka Mette Frederiksen obj窸a urz康 premiera Danii.

2020 - Zmar Belaid Abdessalam, algierski polityk Frontu Wyzwolenia Narodowego, minister, premier Algierii (1992–1993)