Chile uzna這 niepodleg這嗆 Palestyny

[2011-01-08 20:04:38]

Chile zdecydowa這 si oficjalnie uzna Palestyn za niepodlegle pa雟two, id帷 w 郵ady innych kraj闚 po逝dniowoameryka雟kich - Brazylii, Argentyny, Boliwii i Ekwadoru, kt鏎e uczyni造 to w grudniu. Urugwaj og這si w ubieg造m miesi帷u, 瞠 uzna Palestyn w marcu 2011 roku.

Minister spraw zagranicznych Alfredo Moreno o鈍iadczy 7 stycznia, 瞠 rz康 prezydenta Chile Sebasti嫕a Piñery (na zdj璚iu) oficjalnie uzna Palestyn za pa雟two w granicach z 1967 roku. Zapowiedzia te wizyt prezydenta w Izraelu i Palestynie planowan na 4 i 5 marca.

Stany Zjednoczone i Izrael skrytykowa造 t decyzj i jak dot康 odmawiaj uznania niepodleg貫go pa雟twa palesty雟kiego. 31 grudnia prezydent Autonomii Palesty雟kiej Mahmud Abbas wyrazi opini, 瞠 uznanie Palestyny przez kilka kraj闚 Ameryki ζci雟kiej zmusi te dwa kraje do powrotu do negocjacji. Ostatnia ich runda zako鎍zy豉 si niepowodzeniem we wrze郾iu, po tym jak Tel Awiw odm闚i przed逝瞠nia cz窷ciowego zamro瞠nia budowy osiedli na okupowanych terytoriach.

Do tej pory ponad 130 pa雟tw oficjalnie uzna這 Palestyn za pa雟two w granicach z 1967 roku, a wi璚 tych, kt鏎e istnia造 zanim Izrael zaj掖 Wschodni Jerozolim (East al-Quds), Zachodni Brzeg i Stref Gazy.

Jaros豉w Klebaniuk

drukuj pole znajomym poprzedni tekst nast瘼ny tekst zobacz komentarze

Czytaj nasze teksty za po鈔ednictwem aplikacji LewicaPL dla Androida:

Debata o biedzie
Wroc豉w, Przej軼ie Garncarskei 2
27 lutego (czwartek), godz. 17.30
Spotkanie promocyjne ksi捫ki "Modzelewski: Buntownik"
Warszawa, Kawiarnia-Ksi璕arnia Radio Telewizja ul. gen. Andersa 29
3 marca (wtorek), godz. 18.00
Szukam ksi捫ki
Poszukuj ksi捫ek
"PPS dlaczego si nie uda這" - kupi!!!
Szukam muzyk闚, realizator闚 d德i瘯u do wsp鏊nego projektu.
wsz璠zie
Petycja o opodatkowaniu ksi篹y

Wi璚ej og這sze...

28 lutego:

1925 - Urodzi si J霩ef Kaleta, ekonomista, polityk, pose na Sejm I, II i III kadencji.

1947 - Incydent 28 lutego: w Tajpej na Tajwanie 穎軟ierze otworzyli ogie do t逝mu demonstrant闚 domagaj帷ych si demokratyzacji 篡cia publicznego.

1986 - W zamachu zgin掖 Olof Palme, przewodnicz帷y Szwedzkiej Socjaldemokratycznej Partii Robotniczej, premier Szwecji.