WikiLeaks: Obawy polskiego rządu w związku z "tarczą antyrakietową"

[2011-04-14 00:00:14]

Ujawniona przez WikiLeaks depesza potwierdza to, co od dawna było wiadomo. Rząd PO w rusofobii niewiele ustępuje czołowym politykom PiS. Zabieganie o instalację na terytorium Polski amerykańskich wyrzutni rakiet wymierzonych w Rosję (ich zasięg nie umożliwiałby realizacji oficjalnie głoszonych celów) jest przejawem irracjonalnego dążenia do konfrontacji. Najbardziej żałosny jest serwilizm kolejnych polskich rządów wobec USA, przekraczający nawet monstrualnie rozrośnięte geopolityczne potrzeby tego mocarstwa. Ujawnił się on w ochoczym uczestnictwie polskich wojsk w imperialistycznych wojnach w Afganistanie i Iraku. Nachalne deklaracje udostępniania polskiego terytorium ewentualnym agresywnym amerykańskim instalacjom kompromitują władze RP. Czy naprawdę nie można prowadzić bardziej rozsądnej i godnej polityki zagranicznej?

Jarosław Klebaniuk

W ujawnionej przez Wikileaks poufnej depeszy wysłanej 20 marca 2009 r. do Waszyngtonu przez ówczesnego ambasadora USA w Polsce Victora Ashe’a amerykański dyplomata pisał, że polski rząd obawiał się, iż Amerykanie mogą porozumieć się z Rosją, m.in. w kwestii tarczy antyrakietowej, z pominięciem Warszawy. Ashe stwierdził też, że Polacy są zaniepokojeni powolnym tempem konsultacji ze stroną amerykańską w sprawie tarczy antyrakietowej, zwłaszcza na szczeblu głów państw. Wśród polskich elit rządowych narasta obawa, że Polska stała się dla Waszyngtonu jedynie uciążliwością, co jest trudne do przełknięcia dla kraju, który uważa się za lojalnego sojusznika i ważnego partnera dla amerykańskich interesów strategicznych w Europie i Afganistanie - napisał ambasador w depeszy ujawnionej przez Wikileaks.

Ashe wyraził pogląd, iż obawy polskiego rządu mogłoby rozwiać rychłe spotkanie premiera Donalda Tuska z prezydentem Barackiem Obamą. Do spotkania tego rzeczywiście doszło w kwietniu 2009 r. na szczycie USA-UE w Pradze. Amerykański dyplomata napisał w swej depeszy, że wyjaśnienia Obamy na temat "tajnych listów", jakie wysłał do prezydenta Rosji Dmitrija Miedwiediewa zostały dobrze przyjęte w Warszawie, jednak nie rozwiały niepokojów polskiego rządu, dotyczących dialogu amerykańsko-rosyjskiego.

Ashe stwierdził, że rządowi polskiemu bardzo zależy na rozpoczęciu dialogu na wysokim szczeblu z nową administracją prezydenta Obamy, w tym na wizycie premiera Tuska w Białym Domu. Prywatnie urzędnicy (polskiego) MSZ powiedzieli nam, że premier straci wiarygodność, jeśli nie złoży wizyty w Waszyngtonie przed końcem kwietnia - napisał były ambasador. Dodał, że Polacy wiedzą o zamiarze prezydenta Obamy spotkania się z uczestnikami nieformalnego szczytu USA-UE w Republice Czeskiej, gdzie sprawa tarczy antyrakietowej będzie bez wątpienia w porządku obrad. Skonkludował, że mimo licznych zapewnień strony amerykańskiej, iż konsultacje w sprawie tarczy antyrakietowej będą prowadzone, Polacy bardzo dobrze zdają sobie sprawę z braku rzeczywistych konsultacji, czy to dotyczących stanowiska administracji w sprawie tarczy, czy dialogu w formie przewidzianej w Deklaracji o Współpracy Strategicznej z sierpnia 2008.

Solidarni z Rożawą! Stop ludobójstwu Kurdów!
Częstochowa, plac Biegańskiego
Częstochowa, 19 października (sobota), godz. 15.00
Ekologiczna Katastrofa: Wrocław – Polska – Europa - Świat
Wrocław, Tajne komplety, ksiegarnio-kawiarnia w Sukienicach, Przejście Garncarskie
24 października (czwartek), godz. 17.30-19.00

18 października:

1519 - Meksyk: Hiszpańscy konkwistadorzy dokonali masakry tysięcy nieuzbrojonych mieszkańców miasta Cholula.

1835 - Urodził się Bolesław Limanowski, nestor polskiego ruchu socjalistycznego, przewodniczący kongresu paryskiego, na którym powołano do życia PPS, zesłaniec syberyjski, senator, doktor honoris causa Uniwersytetu Warszawskiego.

1920 - Strajk polityczny w Warszawie i Lwowie zorganizowany przez PPS przeciwko ustanowieniu senatu.

1924 - Hjalmar Branting ze Szwedzkiej Socjaldemokratycznej Partii Robotniczej został po raz trzeci premierem Szwecji.

1961 - W Turynie została uchwalona Europejska Karta Społeczna.

1981 - Socjaldemokratyczny PASOK wygrał wybory parlamentarne w Grecji, zdobywając 48% głosów.

2007 - Była premier Pakistanu Benazir Bhutto wróciła do kraju po 8 latach wygnania. Tego samego dnia w podwójnym zamachu bombowym na jej konwój zginęło co najmniej 130 osób.