Gorzów Wlkp.: Unia Lewicy także w Lubuskiem

[2004-11-08 15:05:30]

W Gorzowie Wielkopolskim lokalni liderzy trzech partii powołali do życia Unię Lewicy w województwie lubuskim. Podpisy pod porozumieniem złożyli: przewodnicząca Polskiej Partii Socjalistycznej w województwie Regina Korona, przewodniczący Zarządu Wojewódzkiego Antyklerykalnej Partii Postępu "Racja" Eugeniusz Mikołajczak oraz Krzysztof Zaręba - szef Unii Pracy w regionie.

Za główny cel lubuska UL postawiła sobie odnowę wizerunku lewicy w województwie oraz poprawę sytuacji życiowej mieszkańców regionu. Partie będą także dążyły do wspólnego startu w wyborach parlamentarnych i samorządowych.

Lubuska Unia Lewicy powołała dwa organy: Kolegium Kierownicze, które zajmie się realizacją zawartego porozumienia oraz Radę Programową, która baczniej przyjrzy się sytuacji finansowej województwa oraz warunkom życia jego mieszkańców. Rada będzie także pracowała nad propozycjami rozwiązań problemów ważkich dla województwa lubuskiego.

Unia Lewicy wypowiedziała się w kwestii zatrzymania prezydenta Gorzowa Wielkopolskiego Tadeusza J. Nie do przyjęcia jest pogląd, jakoby na dłuższą metę było możliwe należyte sprawowanie funkcji organu wykonawczego samorządu przez osobę pozbawioną wolności, czy przez upoważnionego urzędnika nie pochodzącego z wyboru, a zatem pozbawionego legitymacji demokratycznej. - czytamy w specjalnym oświadczeniu. Liderzy Unii Lewicy zauważają także, że podobna sytuacja ma miejsce w Piotrkowie Trybunalskim (aresztowany jest prezydent Waldemar Matusewicz).

Unia Lewicy przedstawiła również projekt Deklaracji Socjalistycznej, która miałaby stanowić jednocześnie podwaliny programowe porozumienia. Oparto ją na trzech hasłach: "Praca - Postęp - Solidarność". Czytamy w niej między innymi, że UL będzie się domagać skrócenia tygodnia pracy do 35 godzin, wprowadzenia pięciostopniowej skali podatku dochodowego (dodatkowe stawki 0 proc. i 50 proc.), przestrzegania praw pracowniczych, płacy minimalnej na poziomie 50 proc. średniej krajowej. W Deklaracji podkreślono , że istotne dla Lewicy muszą być także kwestie społeczne i światopoglądowe jak na przykład: realne zrównanie w prawach wszystkich obywateli, prawo do aborcji, neutralność światopoglądowa państwa, bezpłatna służba zdrowia czy ochrona środowiska naturalnego. Unia Lewicy chce ponadto doprowadzić do wyrzeczenia się udziału Polski w konfliktach zbrojnych oraz postawienia tamy liberalno-kapitalistycznemu globalizmowi.

Bartłomiej Kacper Przybylski

Co dalej z Ukrainą ?
Wrocław
25.04.2019
Zapraszam

23 kwietnia:

1902 - Urodził się Halldor Laxness, pisarz islandzki o poglądach lewicowych, laureat literackiej Nagrody Nobla w 1955.

1910 - W Tomaszowie Maz. urodził się Emanuel Mink, pseud. Mundek, działacz komunistyczny, stolarz, uczestnik hiszpańskiej wojny domowej oraz francuskiego ruchu oporu w czasie II wojny światowej. Honorowy obywatel demokratycznej Hiszpanii.

1919 - W Krakowie rozpoczęły się: XVI Zjazd PPS, XV Kongres PPSD, XVI Zjazd PPS zaboru pruskiego. Zjazdy podjęły decyzję o połączeniu się w jednolitą Polską Partię Socjalistyczną; przyjęto zasadę parlamentarnej drogi do socjalizmu.

1941 - Urodził się Paavo Lipponen, polityk fiński, dziennikarz, działacz Fińskiej Partii Socjaldemokratycznej, 1995-2003 premier, od 2003 przewodniczący parlamentu.

1942 - Urodził się Étienne Balibar, francuski filozof marksistowski, profesor filozofii politycznej i moralnej na Uniwersytecie Paris X w Nanterre.

1983 - Feministyczna Lista Kobiet zdobyła trzy mandaty w swym pierwszym starcie w wyborach parlamentarnych na Islandii.

1999 - 16 osób zginęło w ataku lotnictwa NATO na stację radiowo-telewizyjną w Belgradzie.

2006 - Na Węgrzech odbyła się II tura wyborów parlamentarnych, w których zwyciężyła Węgierska Partia Socjalistyczna.