Gorzów Wlkp.: Unia Lewicy także w Lubuskiem

[2004-11-08 15:05:30]

W Gorzowie Wielkopolskim lokalni liderzy trzech partii powołali do życia Unię Lewicy w województwie lubuskim. Podpisy pod porozumieniem złożyli: przewodnicząca Polskiej Partii Socjalistycznej w województwie Regina Korona, przewodniczący Zarządu Wojewódzkiego Antyklerykalnej Partii Postępu "Racja" Eugeniusz Mikołajczak oraz Krzysztof Zaręba - szef Unii Pracy w regionie.

Za główny cel lubuska UL postawiła sobie odnowę wizerunku lewicy w województwie oraz poprawę sytuacji życiowej mieszkańców regionu. Partie będą także dążyły do wspólnego startu w wyborach parlamentarnych i samorządowych.

Lubuska Unia Lewicy powołała dwa organy: Kolegium Kierownicze, które zajmie się realizacją zawartego porozumienia oraz Radę Programową, która baczniej przyjrzy się sytuacji finansowej województwa oraz warunkom życia jego mieszkańców. Rada będzie także pracowała nad propozycjami rozwiązań problemów ważkich dla województwa lubuskiego.

Unia Lewicy wypowiedziała się w kwestii zatrzymania prezydenta Gorzowa Wielkopolskiego Tadeusza J. Nie do przyjęcia jest pogląd, jakoby na dłuższą metę było możliwe należyte sprawowanie funkcji organu wykonawczego samorządu przez osobę pozbawioną wolności, czy przez upoważnionego urzędnika nie pochodzącego z wyboru, a zatem pozbawionego legitymacji demokratycznej. - czytamy w specjalnym oświadczeniu. Liderzy Unii Lewicy zauważają także, że podobna sytuacja ma miejsce w Piotrkowie Trybunalskim (aresztowany jest prezydent Waldemar Matusewicz).

Unia Lewicy przedstawiła również projekt Deklaracji Socjalistycznej, która miałaby stanowić jednocześnie podwaliny programowe porozumienia. Oparto ją na trzech hasłach: "Praca - Postęp - Solidarność". Czytamy w niej między innymi, że UL będzie się domagać skrócenia tygodnia pracy do 35 godzin, wprowadzenia pięciostopniowej skali podatku dochodowego (dodatkowe stawki 0 proc. i 50 proc.), przestrzegania praw pracowniczych, płacy minimalnej na poziomie 50 proc. średniej krajowej. W Deklaracji podkreślono , że istotne dla Lewicy muszą być także kwestie społeczne i światopoglądowe jak na przykład: realne zrównanie w prawach wszystkich obywateli, prawo do aborcji, neutralność światopoglądowa państwa, bezpłatna służba zdrowia czy ochrona środowiska naturalnego. Unia Lewicy chce ponadto doprowadzić do wyrzeczenia się udziału Polski w konfliktach zbrojnych oraz postawienia tamy liberalno-kapitalistycznemu globalizmowi.

Bartłomiej Kacper Przybylski

Jaka Polska po POPiSie?
Wrocław. Tajne Komplety, przejście Garncarskie 2
27 czerwca (czwartek), godz. 17.30-19.30
Jak Szwecja wspiera osoby z niepełnosprawnościami?
Warszawa, ul. Łowicka 25 lok. P4
26 czerwca (środa), godz. 18.30-20.30

26 czerwca:

1870 - Zmarł Armand Barbès, rewolucjonista francuski; 1839 raz z Luisem Blanqui stanął na czele krwawo stłumionego powstania w Paryżu.

1891 - Powstała najstarsza argentyńska partia polityczna Radykalna Unia Obywatelska (UCR). W swojej ideologii łączy elementy radykalizmu, socjalliberalizmu,socjaldemokracji i centryzmu. Należy do Międzynarodówki Socjalistycznej.

1944 - RPPS, wchodzaca w skład CKL, przyjęła nazwę PPS-Lewica.

1945 - W San Francisco została podpisana Karta Narodów Zjednoczonych.

1968 - W Czechosłowacji zniesiono cenzurę.

1974 - Sejm przyjął nowy Kodeks pracy.

1981 - Na konferencji Organizacja Jedności Afrykańskiej w Nairobi uchwalono Afrykańską Kartę Praw Człowieka i Ludów.

1991 - W Mławie wybuchły antyromskie zamieszki.