ZNP: Czerwona kartka dla MEN (film)

[2011-05-14 13:17:08]

Związek Nauczycielstwa Polskiego prowadzi wśród pracowników oświatowych i rodziców akcję informacyjną na temat konsekwencji, które przynieść mogą zmiany forsowane przez Ministerstwo Edukacji Narodowej.

Zdaniem związkowców umożliwienie przekazywania szkół innym podmiotom w celach "zlecania zadań oświatowych" może doprowadzić do urynkowienia szkół publicznych, a zatem do demontażu publicznej, samorządowej oświaty. Co więcej, pomysły MEN pociągną za sobą prywatyzację odpowiedzialności za edukację na rodziców oraz na organizacje działające w sferze pożytku publicznego.

Związek Nauczycielstwa Polskiego postanowił pokazać Minister Edukacji Narodowej czerwoną kartkę za propozycję, którą przedstawiła w stosunku do oświaty - skomentował wiceprezes ZG ZNP Jarosław Czarnowski.

Przedstawiciele ZNP w całym kraju rozdają ulotki "Czerwona kartka dla MEN", w których informują o społecznych kosztach prywatyzacji edukacji.

Piotr Kuligowski

19 października:

1914 - Urodził się David Korner, fracuski polityk pochodzenia rumuńskiego, założyciel i przywódca trockistowskiej Unii Komunistycznej.

1918 - Urodził się Louis Althusser, francuski filozof marksistowski, jeden z głównych przedstawicieli marksizmu strukturalistycznego.

1920 - Zmarł John Reed amerykański dziennikarz i pisarz, autor książki "Dziesięć dni, które wstrząsnęły światem", opisującej wydarzenia rewolucji październikowej, w oparciu o którą powstał film Sergiusza Eisensteina "Październik".

1940 - W Częstochowie urodził się Jerzy Kulej, wybitny polski bokser, dwukrotny mistrz olimpijski. Poseł SLD na Sejm RP w latach 2001-2005.

1960 - Rząd USA nałożył embargo na Kubę.

1969 - W Puña w Regionie Cajamarca urodził się Pedro Castillo, prezydent Peru od 2021 r.

1983 - Obalono i zamordowano Maurice'a Bishopa, radykalnie lewicowego premiera Grenady.

1986 - Prezydent Mozambiku Samora Machel oraz 33 inne osoby zginęły, a 10 zostało rannych w katastrofie samolotu w górach Lebombo na terenie RPA.

1987 - W Warszawie zmarł Igor Newerly, polski pisarz i pedagog.