Związki i pracodawcy uzgodnią zmiany w kodeksie pracy?

[2011-05-29 19:08:13]

Dwa lata na umowie na czas określony w zamian za zgodę na 12 miesięczny okres rozliczeniowy. Tak może wyglądać kompromis związków zawodowych i pracodawców w sprawie zmian w kodeksie pracy.

Strona pracodawców zaproponowała, aby dopuszczalny okres pracy na podstawie umowy terminowej wynosił cztery lata. Mówi się jednak, że realne byłoby zaakceptowanie dwuletniego okresu. Byłoby to wyraźne nawiązanie do zapisów ustawy o łagodzeniu skutków kryzysu ekonomicznego dla pracowników i przedsiębiorców z 2009 roku.

Do tej pory kodeks pracy pozwalał na zawarcie dwóch następujących po sobie umów o pracę na czas określony. Trzecia miała być z mocy prawa umową na czas nieokreślony. Prawo nie precyzowało jednak, na jaki okres mogły być zawierane umowy czasowe W praktyce zdarzało się, że pracodawcy przedkładali pracownikom umowy nawet na 10 lat.

Z takimi działaniami odbierającymi pracownikom stabilność zatrudnienia, starał się walczyć Sąd Najwyższy. Dwukrotnie, bo w 2005 i 2007 roku, wydał on orzeczenie, które uznawało okres odpowiednio 9 i 5 lat za zbyt długi dla umowy na czas określony. Sąd Najwyższy napiętnował takie działania pracodawców jako próbę obejścia prawa, naruszenie zasad współżycia społecznego oraz pozbawienie pracownika powszechnej ochrony stosunku pracy i jej norm charakterystycznych dla umów o pracę zawartych na czas nieokreślony.

Nowelizacja kodeksu pracy miałaby być możliwa jeszcze w tym roku. Na wniosek minister pracy i polityki społecznej Jolanty Fedak rozpoczęły się już negocjacje w Komisji Trójstronnej.

2 lipca:

1778 - W Ermenonville zmarł Jan Jakub Rousseau, postępowy francuski pisarz, filozof i pedagog, twórca koncepcji swobodnego wychowania.

1839 - Bunt niewolników na statku Amistad.

1840 - W Rzymie zmarł Bogdan Jański, pierwszy chronologicznie polski socjalista, saintsimonista.

1843 - W Cassino urodził się Antonio Labriola filozof, teoretyk marksizmu, działacz włoskiego ruchu robotniczego.

1923 - W Bninie urodziła się Wisława Szymborska, poetka, eseistka i krytyk literacki, tłumacz, felietonistka; członek Stowarzyszenia Pisarzy Polskich i Polskiej Akademii Umiejętności, laureatka literackiej Nagrody Nobla (1996).

1925 - Urodził się Patrice Lumumba, kongijski polityk lewicowy. Pierwszy premier niepodległego Konga. Obalony i zamordowany.

1925 - Urodził się Medgar Evers, aktywista ruchu na rzecz praw obywatelskich ludności murzyńskiej w USA; zamordowany w 1963.

1928 - W Wielkiej Brytanii kobiety, które ukończyły 21. rok życia otrzymały czynne i bierne prawo wyborcze.

1949 - Zmarł Georgi Dymitrow, bułgarski działacz komunistyczny. 1933 oskarżony przez nazistów o podpalenie Reichstagu. Uniewinniony. 1946 premier Bułgarii. 1948 sekretarz generalny BPK.

1964 - Prezydent USA Lyndon Johnson podpisał ustawę o swobodach obywatelskich dla Afroamerykanów. Dokument ten podpisał również Martin Luther King.

1976 - Zjednoczenie Wietnamu Północnego z Południowym i utrworzenie Socjalistycznej Republiki Wietnamu.

1994 - Nowe prawo mieszkaniowe, wprowadzone przez rząd SLD-PSL, zezwoliło na eksmisję na bruk.

2006 - W Managui zmarł Herty Lewites, lewicowy polityk nikaraguański, minister w sandinistowskim rządzie w latach 1979-90.