Wikileaks: Amerykanie bardzo krytycznie na temat Fotygi

[2011-09-07 10:45:30]

Nieufna, nieporadna, niesamodzielna - tak w poufnej depeszy ambasady amerykańskiej w Warszawie określona została była minister skrajnie prawicowego rządu PiS Anna Fotyga. Depesze zawierające szereg innych uwag na temat ówczesnej minister spraw zagranicznych i całego MSZ, opublikował demaskatorski portal Wikileaks.

Depesza została wysłana do Waszyngtonu w 2006 roku, tuż po mianowaniu Fotygi na fotel ministra. Poprzedni minister Stefan Meller odszedł z rządu w proteście przeciw zawiązaniu koalicji PiS z Samoobroną i Ligą Polskich Rodzin.

Inne opinie amerykańskich dyplomatów na temat Fotygi ujawnione przez Wikileaks zawierają stwierdzenie, że skuteczność szefowej MSZ obniżało konsultowanie każdej decyzji z prezydentem Lechem Kaczyńskim. "Ścisła kontrola prezydenta Lecha Kaczyńskiego nad polityką zagraniczną przydusiła jego własne MSZ ze stratą dla efektywności w instytucjach europejskich i ogólnej jakości polityki zagranicznej Polski. Dowodami na lekceważenie przez prezydenta establishmentu w MSZ są: upolitycznienie stanowisk - tych najwyższych i średniego szczebla, częste zmiany personalne, introwertyczne przywództwo i długo nieobsadzane wakaty w ministerstwie" - czytamy w depeszy.

Autorzy depeszy stwierdzili, że Fotydze powierzono MSZ, bo dla PiS "lojalność jest ważniejsza od kompetencji". Amerykanie dostrzegli też niechęć duetu Kaczyński-Fotyga do powoływania dyplomatów z kręgu SLD i Unii Wolności.

Krzysztof Kobrzak
Bartosz Machalica

Weekend z Dąbrowszczakami we Wrocławiu
Wrocław, Possitive Day, ul. Bogusławkiego 41
23-25.08.2019
Lewica na Śląsku
Siemianowice Śl., ul. Topolowa 1a
20 sierpnia (wtorek), godz. 18.00
Cieszyn: Polska mniejszych i średnich miast
Świetlica Krytyki Politycznej "Na Granicy" w Cieszynie, ul. Przykopa 20
30 sierpnia (piątek), godz. 18.00-20.00

22 sierpnia:

1974 - W Krakowie zmarł Eugeniusz Kwiatkowski, działacz gospodarczy, polityk, inż. chemik. Przyczynił się do rozwoju polskiego przemysłu i gospodarki morskiej.

1994 - Holandia: Socjaldemokrata Wim Kok (PvdA) został premierem.

2007 - Zmarła Grace Paley, amerykańska pisarka, poetka i działaczka pacyfistyczna. Potępiała interwencję wojsk amerykańskich w Wietnamie oraz militaryzację USA i rozwój broni atomowej.

2011 - Zmarł Jack Layton, lider socjaldemokratycznej Nowej Demokratycznej Partii Kanady (NDP).