Wikileaks: Amerykanie bardzo krytycznie na temat Fotygi

[2011-09-07 10:45:30]

Nieufna, nieporadna, niesamodzielna - tak w poufnej depeszy ambasady amerykańskiej w Warszawie określona została była minister skrajnie prawicowego rządu PiS Anna Fotyga. Depesze zawierające szereg innych uwag na temat ówczesnej minister spraw zagranicznych i całego MSZ, opublikował demaskatorski portal Wikileaks.

Depesza została wysłana do Waszyngtonu w 2006 roku, tuż po mianowaniu Fotygi na fotel ministra. Poprzedni minister Stefan Meller odszedł z rządu w proteście przeciw zawiązaniu koalicji PiS z Samoobroną i Ligą Polskich Rodzin.

Inne opinie amerykańskich dyplomatów na temat Fotygi ujawnione przez Wikileaks zawierają stwierdzenie, że skuteczność szefowej MSZ obniżało konsultowanie każdej decyzji z prezydentem Lechem Kaczyńskim. "Ścisła kontrola prezydenta Lecha Kaczyńskiego nad polityką zagraniczną przydusiła jego własne MSZ ze stratą dla efektywności w instytucjach europejskich i ogólnej jakości polityki zagranicznej Polski. Dowodami na lekceważenie przez prezydenta establishmentu w MSZ są: upolitycznienie stanowisk - tych najwyższych i średniego szczebla, częste zmiany personalne, introwertyczne przywództwo i długo nieobsadzane wakaty w ministerstwie" - czytamy w depeszy.

Autorzy depeszy stwierdzili, że Fotydze powierzono MSZ, bo dla PiS "lojalność jest ważniejsza od kompetencji". Amerykanie dostrzegli też niechęć duetu Kaczyński-Fotyga do powoływania dyplomatów z kręgu SLD i Unii Wolności.

Krzysztof Kobrzak
Bartosz Machalica

13 grudnia:

1797 - W Düsseldorfie urodził się Heinrich Heine, poeta niemiecki, przyjaciel Karola Marksa.

1914 - Urodził się Alan Bullock, historyk brytyjski, autor znanej książki "Hitler i Stalin - żywoty równoległe". W 1977 r. opracował dla rządu laburzystowskiego raport, w którym postulował obsadzanie kierowniczych stanowisk robotnikami.

1923 - Polska uznała ZSRR.

1936 - W katowickiej kopalni "Eminencja" rozpoczął się strajk okupacyjny w obronie 220 górników zagrożonych zwolnieniem.

1968 - Zmarł Johann Koplenig, austriacki polityk, przewodniczący Komunistycznej Partii Austrii.

1973 - 47 osób zginęło, a 17 zostało rannych w wyniku wybuchu gazu w hotelu robotniczym w czeskim Tachovie.

1981 - W Polsce wprowadzono stan wojenny.

1984 - W Australii powstał drugi gabinet premiera Boba Hawke’a (ALP).

1997 - Zmarł David Rousset, francuski dziennikarz, publicysta, polityk trockistowski.