Wikileaks: Amerykanie bardzo krytycznie na temat Fotygi

[2011-09-07 10:45:30]

Nieufna, nieporadna, niesamodzielna - tak w poufnej depeszy ambasady amerykańskiej w Warszawie określona została była minister skrajnie prawicowego rządu PiS Anna Fotyga. Depesze zawierające szereg innych uwag na temat ówczesnej minister spraw zagranicznych i całego MSZ, opublikował demaskatorski portal Wikileaks.

Depesza została wysłana do Waszyngtonu w 2006 roku, tuż po mianowaniu Fotygi na fotel ministra. Poprzedni minister Stefan Meller odszedł z rządu w proteście przeciw zawiązaniu koalicji PiS z Samoobroną i Ligą Polskich Rodzin.

Inne opinie amerykańskich dyplomatów na temat Fotygi ujawnione przez Wikileaks zawierają stwierdzenie, że skuteczność szefowej MSZ obniżało konsultowanie każdej decyzji z prezydentem Lechem Kaczyńskim. "Ścisła kontrola prezydenta Lecha Kaczyńskiego nad polityką zagraniczną przydusiła jego własne MSZ ze stratą dla efektywności w instytucjach europejskich i ogólnej jakości polityki zagranicznej Polski. Dowodami na lekceważenie przez prezydenta establishmentu w MSZ są: upolitycznienie stanowisk - tych najwyższych i średniego szczebla, częste zmiany personalne, introwertyczne przywództwo i długo nieobsadzane wakaty w ministerstwie" - czytamy w depeszy.

Autorzy depeszy stwierdzili, że Fotydze powierzono MSZ, bo dla PiS "lojalność jest ważniejsza od kompetencji". Amerykanie dostrzegli też niechęć duetu Kaczyński-Fotyga do powoływania dyplomatów z kręgu SLD i Unii Wolności.

Krzysztof Kobrzak
Bartosz Machalica

4 lipca:

1919 - Urodził się Jan Strzelecki, socjolog, eseista, taternik. Redaktor pisma "Płomienie", autor głośnego manifestu "O socjalizmie humanistycznym".

1934 - Zmarła Maria Skłodowska-Curie, polska fizyk, chemik, dwukrotna laureatka Nagrody Nobla.

1938 - Zmarł Otto Bauer, austriacki polityk, ekonomista, socjolog. Jeden z teoretyków austromarksizmu.

1946 - Pogrom ludności żydowskiej w Kielcach. Zginęły 42 osoby.

1976 - Zmarł Antoni Słonimski, poeta, felietonista, dramatopisarz, satyryk, krytyk teatralny i działacz społeczny za młodu związany z PPS.

2006 - Robert Fico został premierem Słowacji.

2010 - Zmarł Rafał Górski, działacz związku zawodowego Inicjatywa Pracownicza oraz Federacji Anarchistycznej.