Wikileaks: Amerykanie bardzo krytycznie na temat Fotygi

[2011-09-07 10:45:30]

Nieufna, nieporadna, niesamodzielna - tak w poufnej depeszy ambasady amerykańskiej w Warszawie określona została była minister skrajnie prawicowego rządu PiS Anna Fotyga. Depesze zawierające szereg innych uwag na temat ówczesnej minister spraw zagranicznych i całego MSZ, opublikował demaskatorski portal Wikileaks.

Depesza została wysłana do Waszyngtonu w 2006 roku, tuż po mianowaniu Fotygi na fotel ministra. Poprzedni minister Stefan Meller odszedł z rządu w proteście przeciw zawiązaniu koalicji PiS z Samoobroną i Ligą Polskich Rodzin.

Inne opinie amerykańskich dyplomatów na temat Fotygi ujawnione przez Wikileaks zawierają stwierdzenie, że skuteczność szefowej MSZ obniżało konsultowanie każdej decyzji z prezydentem Lechem Kaczyńskim. "Ścisła kontrola prezydenta Lecha Kaczyńskiego nad polityką zagraniczną przydusiła jego własne MSZ ze stratą dla efektywności w instytucjach europejskich i ogólnej jakości polityki zagranicznej Polski. Dowodami na lekceważenie przez prezydenta establishmentu w MSZ są: upolitycznienie stanowisk - tych najwyższych i średniego szczebla, częste zmiany personalne, introwertyczne przywództwo i długo nieobsadzane wakaty w ministerstwie" - czytamy w depeszy.

Autorzy depeszy stwierdzili, że Fotydze powierzono MSZ, bo dla PiS "lojalność jest ważniejsza od kompetencji". Amerykanie dostrzegli też niechęć duetu Kaczyński-Fotyga do powoływania dyplomatów z kręgu SLD i Unii Wolności.

Krzysztof Kobrzak
Bartosz Machalica

Solidarni z Rożawą! Stop ludobójstwu Kurdów!
Częstochowa, plac Biegańskiego
Częstochowa, 19 października (sobota), godz. 15.00
Ekologiczna Katastrofa: Wrocław – Polska – Europa - Świat
Wrocław, Tajne komplety, ksiegarnio-kawiarnia w Sukienicach, Przejście Garncarskie
24 października (czwartek), godz. 17.30-19.00

18 października:

1519 - Meksyk: Hiszpańscy konkwistadorzy dokonali masakry tysięcy nieuzbrojonych mieszkańców miasta Cholula.

1835 - Urodził się Bolesław Limanowski, nestor polskiego ruchu socjalistycznego, przewodniczący kongresu paryskiego, na którym powołano do życia PPS, zesłaniec syberyjski, senator, doktor honoris causa Uniwersytetu Warszawskiego.

1920 - Strajk polityczny w Warszawie i Lwowie zorganizowany przez PPS przeciwko ustanowieniu senatu.

1924 - Hjalmar Branting ze Szwedzkiej Socjaldemokratycznej Partii Robotniczej został po raz trzeci premierem Szwecji.

1961 - W Turynie została uchwalona Europejska Karta Społeczna.

1981 - Socjaldemokratyczny PASOK wygrał wybory parlamentarne w Grecji, zdobywając 48% głosów.

2007 - Była premier Pakistanu Benazir Bhutto wróciła do kraju po 8 latach wygnania. Tego samego dnia w podwójnym zamachu bombowym na jej konwój zginęło co najmniej 130 osób.