"Wprost": System motywacyjny w ugrupowaniu Palikota

[2011-09-26 16:43:29]

Dzisiejsze wydanie tygodnika "Wprost" ujawnia kulisy funkcjonowania ugrupowania Janusza Palikota. Kilka miesięcy temu w Ruchu wprowadzono system premiowy polegający na zbieraniu punktów. Ten, kto zebrał ich najwięcej, mógł liczyć na wysokie miejsce na liście. Punktować można było za agitację na forach internetowych (1 punkt za 30 wpisów wychwalających Ruch) i pozyskiwanie darowizn (1 punkt za każdy wpłacony tysiąc złotych) - czytamy w tekście Michała Krzymowskiego.

Okoliczności powstawania systemu ujawniła na antenie radia TOK FM Katarzyna Izydorczyk, była prezeska Ruchu Poparcia Palikota, startująca dziś do Sejmu z list Sojuszu Lewicy Demokratycznej. System wymyślił Janusz Palikot. Pisałam do niego, że nie chcę tego robić, bo to pachnie mi to Samoobroną i wekslami. Dostałam na to odpowiedź: Wykonaj - mówi Izydorczyk. Do członków ugrupowania wysłano maile informujące o wprowadzeniu systemu podpisane przez prezeskę. System ostatecznie nie wszedł w życie.

Powstała idea, żeby stworzyć system motywacyjny - doceniający ludzi za zaangażowanie w różne inicjatywy. Janusz Palikot kazał tam dopisać również system związany z opłatami. Jak mówił, ten kto wpłaci nam pieniądze, będzie cenną osobą, przez to możemy zobaczyć, kto będzie wiernym żołnierzem a kto nie. Pozostali członkowie liczyli się tylko do statystyk, nie mieli nic do powiedzenia - mówiła Izydorczyk na antenie TOK FM. Oskarżyła także Palikota o zapędy wodzowskie.

Sam Palikot zarzucił Izydorczyk kłamstwa i zapowiedział skierowanie sprawy na drogę sądową.

Bartosz Machalica

28 listopada:

1820 - W Wuppertalu urodził się Fryderyk Engels.

1893 - Nowozelandki jako drugie w świecie - po mieszkankach stanu Wyoming (USA) - mogły zagłosować w wyborach.

1905 - W Irlandii powstała partia Sinn Féin.

1918 - Strajk 12 tys. robotników miejskich w Warszawie; żądania podwyżki płac oraz zwiększenia przydziałów żywności.

1918 - Dekretem Tymczasowego Naczelnika Państwa Józefa Piłsudskiego kobiety w Polsce uzyskały prawa wyborcze.

1942 - Oddział Gwardii Ludowej rozbił obóz pracy przymusowej w Zakrzówku koło Iłży i uwolnił ponad 100 więźniów.

1942 - W Warszawie został zamordowany w niewyjaśnionych okolicznościach I sekretarz KC PPR Marceli Nowotko.

2009 - Urzędujący prezydent Namibii Hifikepunye Pohamba (SWAPO) został wybrany na II kadencję, zdobywając ponad 75% poparcia.

2016 - Duško Marković z socjaldemokratycznej DPS został premierem Czarnogóry.