ONZ: Ban wzywa do walki z wykluczeniem niepełnosprawnych

[2011-12-03 15:42:43]

3 grudnia na całym świecie obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Osób Niepełnosprawnych. Został on ustanowiony w 1981 roku i stanowi okazję do przypomnienia problemów tej dużej, bo obejmującej około 15 procent populacji, grupy społecznej.

W wigilię Dnia sekretarz generalny ONZ Ban Ki-mun wezwał rządy, społeczeństwo obywatelskie i światową społeczność, do wspólnej pracy z osobami niepełnosprawnymi, wskazując że ich partycypacja jest niezbędna dla globalnego rozwoju. Osoby niepełnosprawne doświadczają wyższych wskaźników ubóstwa i deprywacji, a prawdopodobieństwo , że brakuje im opieki zdrowotnej jest dwukrotnie wyższe. Wskaźniki zatrudnienia osób niepełnosprawnych w niektórych krajach wynoszą zaledwie jedną trzecią tych, które dotyczą całej populacji - powiedział Ban.

Ponad dwie trzecie niepełnosprawnych mieszkają w krajach rozwijających się. Różnica pomiędzy odsetkiem niepełnosprawnych i sprawnych dzieci chodzących do szkoły podstawowej wynosi tam od 10 do 60 procent. Ban przypomniał, że wykluczenie ma miejsce w wielu wymiarach i stanowi olbrzymi koszt nie tylko dla samych niepełnosprawnych, ale dla całego społeczeństwa.

Przewodniczący Zgromadzenia Ogólnego Narodów Zjednoczonych Nassir Abdulaziz Al-Nasser powiedział: Na całym świecie związek między niepełnosprawnością, ubóstwem i wykluczeniem społecznym jest jasny i bezpośredni. Jednak mamy w zasięgu ręki międzynarodowe instrumenty (...) które chronią i promują prawa osób z niepełnosprawnością. Wskazał na konwencję z 2008 roku podpisaną przez 153 państwa, a ratyfikowaną przez 107.

Wysoka komisarz ONZ ds. praw człowieka Navi Pillay zwróciła uwagę, że w wielu miejscach na świecie niepełnosprawni nie mogą korzystać ze swoich praw politycznych, bo nie ma udogodnień, które umożliwiłyby im głosowanie w wyborach.

W związku z obchodami Dnia Osób Niepełnosprawnych w siedzibie ONZ w Nowym Jorku zorganizowanych zostało szereg wydarzeń. Wśród nich jest między innymi panel dyskusyjny, dotyczący danych statystycznych na temat niepełnosprawności i ich integracji z raportami dotyczącymi globalnego rozwoju. Odbywa się także Festiwal Filmowy Umożliwiania (Enable Film Festival), na którym pokazywane są dotyczące niepełnosprawnych filmy dokumentalne i ilustrujące konkretne przypadki.

Jarosław Klebaniuk

Fot. www.un.org.

Jaka Polska po POPiSie?
Wrocław. Tajne Komplety, przejście Garncarskie 2
27 czerwca (czwartek), godz. 17.30-19.30

19 czerwca:

1782 - Urodził się Hugues-Félicité-Robert de Lamennais, francuski filozof, pisarz polityczny, ksiądz; rzecznik odnowy Kościoła katolickiego, teoretyk socjalizmu chrześcijańskiego, zwolennik rewolucji społecznej, 1841 zerwał z Kościołem i poświęcił się polityce.

1790 - Zniesienie tytułów i dziedzicznego szlachectwa we Francji

1935 - Początek masowych strajków protestacyjnych przeciwko narzuconej przez sanacyjną większość sejmową nowej ordynacji wyborczej do parlamentu. Akcję prowadziły PPS, KCZZ, KPP i partie socjalistyczne mniejszości narodowych.

1937 - Julian Leszczyński-Leński, sekretarz generalny KPP, członek prezydium Komitetu Wykonawczego Międzynarodówki Komunistycznej, uczestnik rewolucji październikowej na wezwanie Stalina przybywa z Paryża do Moskwy, niebawem aresztowany i zabity.

1957 - Urodziła się Anna Lindt, szwedzka polityk socjaldemokratyczna. Minister środowiska w latach 1994–1998 i minister spraw zagranicznych w rządzie Görana Perssona w latach 1998-2003. Zamordowana.

1993 - Zakończył się dwutygodniowy strajk górników ukraińskich, który objął ponad 1 mln pracowników w 214 kopalniach węgla.

2007 - Pielęgniarki rozpoczęły protest pod Kancelarią Prezesa Rady Ministrów. Cztery z nich zaczęły okupować budynek, co doprowadziło do powstania Białego Miasteczka.