ONZ: Ban wzywa do walki z wykluczeniem niepełnosprawnych

[2011-12-03 15:42:43]

3 grudnia na całym świecie obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Osób Niepełnosprawnych. Został on ustanowiony w 1981 roku i stanowi okazję do przypomnienia problemów tej dużej, bo obejmującej około 15 procent populacji, grupy społecznej.

W wigilię Dnia sekretarz generalny ONZ Ban Ki-mun wezwał rządy, społeczeństwo obywatelskie i światową społeczność, do wspólnej pracy z osobami niepełnosprawnymi, wskazując że ich partycypacja jest niezbędna dla globalnego rozwoju. Osoby niepełnosprawne doświadczają wyższych wskaźników ubóstwa i deprywacji, a prawdopodobieństwo , że brakuje im opieki zdrowotnej jest dwukrotnie wyższe. Wskaźniki zatrudnienia osób niepełnosprawnych w niektórych krajach wynoszą zaledwie jedną trzecią tych, które dotyczą całej populacji - powiedział Ban.

Ponad dwie trzecie niepełnosprawnych mieszkają w krajach rozwijających się. Różnica pomiędzy odsetkiem niepełnosprawnych i sprawnych dzieci chodzących do szkoły podstawowej wynosi tam od 10 do 60 procent. Ban przypomniał, że wykluczenie ma miejsce w wielu wymiarach i stanowi olbrzymi koszt nie tylko dla samych niepełnosprawnych, ale dla całego społeczeństwa.

Przewodniczący Zgromadzenia Ogólnego Narodów Zjednoczonych Nassir Abdulaziz Al-Nasser powiedział: Na całym świecie związek między niepełnosprawnością, ubóstwem i wykluczeniem społecznym jest jasny i bezpośredni. Jednak mamy w zasięgu ręki międzynarodowe instrumenty (...) które chronią i promują prawa osób z niepełnosprawnością. Wskazał na konwencję z 2008 roku podpisaną przez 153 państwa, a ratyfikowaną przez 107.

Wysoka komisarz ONZ ds. praw człowieka Navi Pillay zwróciła uwagę, że w wielu miejscach na świecie niepełnosprawni nie mogą korzystać ze swoich praw politycznych, bo nie ma udogodnień, które umożliwiłyby im głosowanie w wyborach.

W związku z obchodami Dnia Osób Niepełnosprawnych w siedzibie ONZ w Nowym Jorku zorganizowanych zostało szereg wydarzeń. Wśród nich jest między innymi panel dyskusyjny, dotyczący danych statystycznych na temat niepełnosprawności i ich integracji z raportami dotyczącymi globalnego rozwoju. Odbywa się także Festiwal Filmowy Umożliwiania (Enable Film Festival), na którym pokazywane są dotyczące niepełnosprawnych filmy dokumentalne i ilustrujące konkretne przypadki.

Jarosław Klebaniuk

Fot. www.un.org.

5 lipca:

1811 - Kongres zwołany z inicjatywy Simóna Bolívara proklamował w Caracas pełną niezawisłość Wenezueli.

1844 - Powstanie tkaczy śląskich: w Bielawie 3000 tkaczy wdarło się na teren zakładów Christiana Gotloba Dieriga oraz do jego domu. W wyniku interwencji wojska zginęło 11 osób, a 24 zostały ranne.

1862 - Ukazał się pierwszy numer "Ruchu", organu prasowego stronnictwa czerwonych, na łamach którego nawoływano m.in. do utworzenia niepodzielonego na klasy narodu polskiego.

1886 - Urodził się Willem Drees, holenderski polityk Partii Pracy (PvdA), 1948-58 - premier Holandii.

1902 - Założenie Luksemburskiej Partii Socjaldemokratycznej.

1969 - Zmarł Walter Gropius, architekt modernistyczny, założyciel Bauhausu. Działał w lewicowej Radzie Sztuki Pracowniczej.

1982 - Algieria: W 20. rocznicę uzyskania niepodległości odsłonięto w Algierze Pomnik Chwały i Męczeństwa, zaprojektowany przez polskiego rzeźbiarza Mariana Koniecznego.

2015 - Grecy odrzucili w referendum porozumienie finansowe zaproponowane przez Komisję Europejską, Europejski Bank Centralny i Międzynarodowy Fundusz Walutowy.