Warszawa: Demonstracja przeciw ACTA, rząd nie ustępuje (akt.)

[2012-01-24 22:56:06]

W Warszawie odbyła się pierwsza uliczna demonstracja przeciwko podpisaniu przez polski rząd umowy międzynarodowej ACTA, mającej oficjalnie służyć walce z kradzieżą własności intelektualnej. Protest odbył się na rogu ul. Jasnej ze Świętokrzyską, pod siedzibą przedstawicielstwa Parlamentu Europejskiego w Polsce. Uczestniczyło w nim ok. 1,5 tys. osób. Co ciekawe, reprezentowały one różne środowiska polityczne. Oprócz przedstawicieli licznych organizacji lewicowych spotkać można było tu również m.in. sympatyków Kongresu Nowej Prawicy czy kibiców piłkarskich.

Przybyli na protest politycy nie zostali dopuszczeni do głosu, pomimo że chcieli przemawiać przez tubę. Jak powiedział organizator wiecu jesteśmy tu po to aby sprzeciwiać się ACTA, a nie promować podczepiające się pod protest partie polityczne.

Skandowano "Nie dla ACTA" oraz "Dziś się liczy głos ulicy".

Również na piątek planowany jest kolejny protest, który ma odbyć się w godzinach od 17 do 19.30 pod Pałacem Prezydenckim na Krakowskim Przedmieściu. Podobne demonstracje planowane są również na najbliższe dni w aż 42 innych miejscach w Polsce.

Tymczasem Donald Tusk zapowiedział, że Polska podpisze budzącą kontrowersje umowę. Na wspólnej konferencji prasowej z ministrem administracji i cyfryzacji, Michałem Bonim, stwierdził, że nie ustąpi ze swojego stanowiska w sprawie ACTA. Zadeklarował wolę obrony wolności w internecie oraz podkreślił, że projekt zostanie skierowany do ratyfikacji przez parlament dopiero w sytuacji, gdy rząd będzie miał pewność, że nie będzie stał on w sprzeczności z polskim prawem. Premier powiedział też, że przeszedł on wcześniej m.in. konsultacje społeczne i międzyresortowe. Co ciekawe, dotyczyły one jednak tylko 27 organizacji wybranych przez urzędników, nie odbyły się zatem w trybie otwartym. Rodzi to wobec tego poważne pytanie o to, czy były one rzeczywiście konsultacjami społecznymi.

Tusk potwierdził ponadto upoważnienie dla polskiej ambasadorki w Japonii, Jadwigi Marii Rodowicz-Czechowskiej, która ma w imieniu rządu podpisać pakt 26 stycznia w Tokio.

Kontrowersyjny projekt został skrytykowany już m.in. przez Generalnego Inspektora Ochrony Danych Osobowych.

(fot. J.E.)

Łukasz Drozda

Piotr Ciszewski

Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

27 czerwca:

1869 - W Kownie urodziła się Emma Goldman, teoretyczka anarchizmu, bojowniczka o prawa kobiet.

1875 - Zjazd zjednoczeniowy niemieckiej socjaldemokracji w Gotha. We wspólną partię łączą się niemieccy zwolennicy Marksa i Lassalle'a.

1880 - Urodziła się Helen Keller, amerykańska głuchoniewidoma pisarka, pedagożka i działaczka społeczna. Była członkinią Socjalistycznej Partii Ameryki i związku zawodowego Robotników Przemysłowych Świata. Działała na rzecz praw wyborczych kobiet, praw pracowni

1905 - Doszło do buntu załogi na pancerniku rosyjskiej floty czarnomorskiej Potiomkin.

1947 - Urodził się Tron Øgrim, norweski pisarz, dziennikarz i lewicowy działacz polityczny.

1952 - Gwatemala: Postępowy prezydent Jacobo Arbenz ogłosił reformę rolną.

1960 - Zmarł Harry Pollitt, brytyjski działacz komunistyczny. Współzałożyciel KP Wlk. Brytanii w 1920, od 1956 jej przewodniczący.

1969 - USA: Stonewall riots – nowojorskie zamieszki, które wybuchły na tle dyskryminacji mniejszości seksualnych po ataku policji na pub "Stonewall Inn". Zapoczątkowało to amerykański i światowy ruch walki o prawa mniejszości seksualnych.

1973 - Zmarł Earl Browder, przywódca Partii Komunistycznej USA w latach 1932-45.

1978 - Pierwszy Polak w kosmosie - w locie statku kosmicznego Sojuz 30 uczestniczył Mirosław Hermaszewski.

1993 - Irak: USA zbombardowały siedzibę irackiego wywiadu - na Bagdad spadły 23 pociski "Tomahawk".

2010 - Na Islandii zalegalizowano małżeństwa osób tej samej płci.

2010 - Umiarkowani członkowie partii Synaspismós opuścili koalicję SYRIZA i utworzyli partię Demokratyczna Lewica (DIMAR).

2013 - Kevin Rudd (ALP) został po raz drugi premierem Australii.

2019 - Socjaldemokratka Mette Frederiksen objęła urząd premiera Danii.

2020 - Zmarł Belaid Abdessalam, algierski polityk Frontu Wyzwolenia Narodowego, minister, premier Algierii (1992–1993)