Ewa Koś: "Pomidor" czyli dialog społeczny

[2012-03-01 23:24:17]

W czwartek 23 lutego odbyła się historyczna sesja Rady Miasta Koszalin, gdzie zaproszonymi gośćmi byli: Zbigniew Kubacki – dyrektor departamentu energii jądrowej Ministerstwa Gospodarki w miejsce nieobecnej Hanny Trojanowskiej pełnomocnika Rządu ds. Polskiej Energetyki jądrowej oraz Witold Drożdż prezes Zarządu PGE Energia Jądrowa SA.

Gdy na górze w Sali sesyjnej przedstawiciele Energetyki Jądrowej w ramach socjotechnicznej prezentacji roztaczali wizję rozwiązania wszystkich bolączek regionu poprzez inwestycje w atom (szkoły, lotniska, infrastruktury, miejsc pracy) na placu przed Magistratem tłum skandował hasła antyatomowe. O determinacji mieszkańców oddalenia wizji lokalizacji niechcianej elektrowni w ich regionie świadczy fakt, ze manifestacja trwała bite 4 godziny, a emocjonalne hasła i przemówienia docierały do uszu radnych miejskich.

Co ciekawe, w swoich wystąpieniach na sesji radni Koszalina w znakomitej większości również wyrażali swoje obawy i wątpliwości, nie kryjąc niechęci do prezentowanych planów inwestycji atomowychjak i rozczarowania dyskursem prowadzonym przez rząd ze społeczeństwem, czyli marginalizacji bądź wręcz dyskredytowania głosów mieszkańców wyrażonych w referendum i wystąpieniach.

Niestety, mimo zapewnień p. Witolda Drożdża o zachowaniu szczególnej troski w nawiązywaniu dialogu z mieszkańcami, tenże dialog zaproponowany również na sesji przypomniał mi słowną przepychankę z dzieciństwa, gdy na każde zadane pytanie udzielona odpowiedź „pomidor” – ostatecznie doprowadzała do wygranej.
I pan Drożdż i p. Kubacki – jaki i prof. Czerski (Uniwersytet Szczeciński) – na każde zadane pytanie odpowiadali w tymże właśnie stylu.

Pytanie: „Miejsca pracy w elektrowni atomowej – to utrata miejsc prac w sektorze turystycznym” – odpowiedź: „Pomidor”.

Pytanie: „Spadek wartości nieruchomości” – odpowiedź: „Pomidor”.

Pytanie: „Zagrożenie regionu skażeniem w przypadku awarii” – odpowiedź: „Pomidor”.

Pytanie: „Przechowywanie wypalonego paliwa uranowego” – odpowiedź: „Pomidor”.

„Nie chcemy EA w Gąskach” - „Pomidor”…

No cóż, z punktu widzenia Warszawy – województwo zachodniopomorskie jest tak słabe, że stanowisko rządowe w kwestiach i energetycznych i społecznych jest następstwem prowadzonej polityki marginalizacji regionu. Kogo w Warszawie i PGE obchodzi strategia rozwoju sektora energetycznego województwa Zachodniopomorskiego uchwalona przez radnych Sejmiku (zresztą zgodna z Krajowym Planem Działania), gdzie np. w perspektywie roku 2030 Zakłady Energetyczne Dolna Odra są nadal wiodącym producentem konwencjonalnej energii elektrycznej, gdzie budowany gazoport w Świnoujściu zakłada dostawy gazu do nowoczesnych bloków gazowo-parowych Dolnej Odry, obiecanych przez PGE dwa lata temu, ale już wycofanych z planów strategicznych Spółki. PGE, spółka Skarbu Państwa, a zatem i rząd przestawiają zakłady energetyczne w Zachodniopomorskim jak klocki – ZEDO zlikwidujemy mimo protestów, elektrownię atomową w Gąskach postawimy, mimo protestów. Wszystkich przekonamy (za pieniądze publiczne) bo mamy rację. Zaczynamy od 1 marca. Pomidor…

P.S.
Gąski oddalone są od Koszalina o niewiele ponad 20 km, a od centrum Kołobrzegu ok. 25 km.

Uzdrowisko Kołobrzeg, perła Bałtyku, będzie mogło zapewne wystąpić o nową specjalizację – w zakresie rehabilitacji nuklearnej oraz ćwiczeń alarmów skażenia. Przy założeniu, że sanatoria nie utracą kwalifikacji zakładów lecznictwa uzdrowiskowego, a sam Kołobrzeg statusu uzdrowiska – w cieniu elektrowni atomowej.

Pomidor.

Ewa Koś

Autorka jest radną Sejmiku Województwa Zachodniopomorskiego z ramienia Zielonych 2004.

1 Maja - demonstracja z okazji Święta Ludzi Pracy!
Warszawa, rondo de Gaulle'a
1 maja (środa), godz. 11.00
Przyjdź na Weekend Antykapitalizmu 2024 – 24-26 maja w Warszawie
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
24-26 maja
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

4 maja:

1886 - Masakra robotników na Haymarket Square w Chicago.

1915 - W Krakowie urodził się Lucjan Motyka, działacz OMTUR i PPS.

1930 - Brytyjczycy aresztowali Mahatmę Gandhiego.

1938 - W Berlinie zmarł Carl von Ossietzky, niemiecki dziennikarz, pisarz i pacyfista, laureat Pokojowej Nagrody Nobla w roku 1936.

1939 - Urodził się Amos Oz, pisarz izraelski, zwolennik izraelsko-palestyńskiego pojednania, współzałożyciel lewicowej organizacji Szalom Achszaw (Pokój Teraz).

1969 - Francuska Sekcja Międzynarodówki Robotniczej (SFIO) przekształciła się w Partię Socjalistyczną (PS).

1970 - Masakra na uniwersytecie w Kent (Ohio): Gwardia Narodowa zastrzeliła 4 i zraniła 9 studentów protestujących przeciwko wojnie wietnamskiej.

1980 - W Lublanie zmarł Josip Broz-Tito.

1994 - Premier Izraela I. Rabin i przewodniczacy OWP J. Arafat podpisali porozumienie o ograniczonej autonomii palestyńskiej w Strefie Gazy i Jerychu.

2000 - Ken Livingstone został pierwszym burmistrzem Londynu.

2005 - W Manili zmarł Luis Taruc, filipiński działacz komunistyczny.