Rosja: Brutalnie rozpędzone akcje opozycji

[2012-03-06 20:19:31]

W Moskwie, Petersburgu i kilku innych miastach odbyły się 5 marca demonstracje ruchu "O uczciwe wybory".

Akcja na Placu Puszkina w Moskwie, w której uczestniczyło - według różnych źrodeł - od 15 do 25 tys. ludzi, była uzgodniona z merostwem i przebiegała w pełni pokojowo. Przyjęto rezolucję wzywającą do powtórzenia wyborów parlamentarnych i prezydenckich.

Policja brutalnie interweniowała, gdy grupa demonstrantów ogłosiła bezterminowy protest i odmówiła opuszczenia placu. Wiele osób, w tym dziennikarzy, zostało poturbowanych. Zatrzymano co najmniej 250 uczestników akcji, w tym liderów opozycji i ruchów obywatelskich. Zwolniono ich późną nocą po spisaniu protokołów. Będą odpowiadać przed sądem za wykroczenia z wolnej stopy.

Wcześniej policja udaremniła nielegalny wiec radykalnej koalicji Inna Rosja, zatrzymując ok. 50 jego uczestników.

W Petersburgu, gdzie demonstracja na Placu Izakijewskim nie została zalegalizowana, policja działała równie brutalnie. Strona internetowa Innej Rosji podała, że zatrzymano aż 480 osób.

6 marca na Placu Puszkina w Moskwie policja wstrzymała akcję opozycjonistów, która odbywała się bez zgody władz. Są doniesienia o 10 zatrzymanych.

Uczestnicy akcji z symbolami opozycyjnych ruchów wykrzykiwali hasła antyrządowe i próbowali przedostać się na ogrodzony teren. Wcześniej policja otoczyła plac i zablokowała wstęp.

Komitet organizacyjny ruchu "O uczciwe wybory" odwołał demonstracje zaplanowane na 8 i 9 marca. Nadal trwają pertraktacje na temat akcji 10 marca.

Codziennie, bez przeszkód, organizowane są natomiast wielotysięczne demonstracje zwolenników Władimira Putina.

Waldemar Chamala

1 Maja - demonstracja z okazji Święta Ludzi Pracy!
Warszawa, rondo de Gaulle'a
1 maja (środa), godz. 11.00
Przyjdź na Weekend Antykapitalizmu 2024 – 24-26 maja w Warszawie
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
24-26 maja
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

2 maja:

1848 - W Petersburgu zmarł Wissarion Bielinski, rosyjski pisarz, filozof, krytyk literacki, teoretyk rewolucyjnego demokratyzmu; współpracował m.in. z M. Bakuninem.

1879 - W Madrycie założono Hiszpańską Socjalistyczną Partię Robotniczą (PSOE).

1917 - Początek strajku górników Zagłębia Dąbrowskiego o poprawę warunków pracy, część postulatów została spełniona.

1919 - W Monachium zamordowano Gustava Landauera, niemieckiego anarchistę, pisarza i tłumacza, jednego z przywódców Bawarskiej Republiki Rad.

1933 - Rada Naczelna PPS opowiedziała się za odejściem od taktyki Centrolewu i podjęciem samodzielnej walki politycznej.

2003 - W La Celle-Saint-Cloud zmarł Mohammed Dib, pisarz algierski, tworzący w języku francuskim, autor około 30 powieści, jeden z najbardziej znanych w Europie twórców algierskich; komunista.

2005 - W Toronto zmarł Bob Hunter, dziennikarz kanadyjski, współzałożyciel Greenpeace.

2014 - W Odessie w antyrosyjskich zamieszkach i w wyniku pożaru zginęło 48 osób, a 214 odniosło obrażenia.