Grecja: Koniec systemu dwupartyjnego?

[2012-05-06 22:31:14]

Wyniki wyborów parlamentarnych w Grecji wskazują, że dwa tradycyjnie dominujące w tutejszym systemie politycznym ugrupowania poniosły sromotną klęskę. Wyborcy zdecydowanie sprzeciwili się postulowanemu przez nie programowi cięć wydatków publicznych przygotowanemu pod dyktando MFW i UE. Konserwatywna Nowa Demokracja oraz socjaldemokratyczny PASOK (Panhelleński Ruch Socjalistyczny) utraciły w ten sposób po raz pierwszy w swojej historii parlamentarną większość.

Zwycięzcą okazała się Nowa Demokracja, która zdobyła 18,85 proc. głosów, co oznacza gwałtowny spadek poparcia w stosunku do poprzednich wyborów (33,5 proc.), oraz 108 mandatów. Jeszcze bardziej dramatyczny spadek cechuje rezultat zwycięzcy poprzedniej elekcji, PASOK-u, który zdobył raptem 13,18 proc. w stosunku do 43,9 proc. w 2009 r. Obecnie PASOK będzie miał 41 deputowanych. Większości obu partii nie uratuje nawet to, że zwycięskiemu ugrupowaniu w myśl nowej ordynacji wyborczej przysługuje premia w postaci 50 dodatkowych mandatów parlamentarnych (na 300 miejsc ogółem).

Drugie miejsce osiągnęła koalicja radykalnej lewicy, SYRIZA, uzyskując 16,78 proc. głosów i 52 mandaty. Blok pod przywództwem Alexisa Tsiprasa (na zdjęciu) przełamał historycznie dwupartyjny charakter greckiego systemu. Tworzą go grupy radykalnych lewicowców: eurokomunistów, związkowców, socjaldemokratów, ekologów, trockistów, maoistów oraz eurosceptyków z kilkunastu organizacji. Innym ugrupowaniem zaliczanym do radykalnej lewicy, które znajdzie się w parlamencie jest także Komunistyczna Partia Grecji (KKE) z wynikiem 8,48 proc. głosów (26 mandatów).

Miejsca w ławach parlamentarnych zajmie również socjaldemokratyczne ugrupowanie Demokratyczna Lewica z wynikiem 6,10 proc. (19 mandatów). Ugrupowanie to zostało założone przez skłaniających się ku centrum sceny politycznej członków/-inie SYRIZY, którzy nie odrzucają całkowicie programów oszczędnościowych proponowanych przez Unię Europejską.

Poza tym, tuż za SYRIZĄ, na czwartym miejscu z wynikiem 10,60 proc. głosów (33 mandaty) uplasowało się populistyczne ugrupowanie Niezależni Grecy (które powstało wskutek rozłamu w Nowej Demokracji) podobnie do lewicy deklarujące sprzeciw wobec cięć wydatków publicznych. Niepokojem napawa za to dobry wynik neofaszystowskiej partii Złota Jutrzenka, która osiągnęła 6,97 proc. poparcia (21 mandatów), zdecydowanie przekraczając 3-proc. próg wyborczy. W wyborach wzięło udział zaledwie ok. 2/3 uprawnionych do głosowania, co oznacza wyraźny spadek frekwencji.

Lider Nowej Demokracji, Antonis Samaras, zapowiedział utworzenie rządu koalicyjnego. W myśl jego dotychczasowych deklaracji, koalicjantem konserwatystów nie byłby jednak PASOK ani Złota Jutrzenka.

Łukasz Drozda

Fot. Wikimedia Commons

Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

27 czerwca:

1869 - W Kownie urodziła się Emma Goldman, teoretyczka anarchizmu, bojowniczka o prawa kobiet.

1875 - Zjazd zjednoczeniowy niemieckiej socjaldemokracji w Gotha. We wspólną partię łączą się niemieccy zwolennicy Marksa i Lassalle'a.

1880 - Urodziła się Helen Keller, amerykańska głuchoniewidoma pisarka, pedagożka i działaczka społeczna. Była członkinią Socjalistycznej Partii Ameryki i związku zawodowego Robotników Przemysłowych Świata. Działała na rzecz praw wyborczych kobiet, praw pracowni

1905 - Doszło do buntu załogi na pancerniku rosyjskiej floty czarnomorskiej Potiomkin.

1947 - Urodził się Tron Øgrim, norweski pisarz, dziennikarz i lewicowy działacz polityczny.

1952 - Gwatemala: Postępowy prezydent Jacobo Arbenz ogłosił reformę rolną.

1960 - Zmarł Harry Pollitt, brytyjski działacz komunistyczny. Współzałożyciel KP Wlk. Brytanii w 1920, od 1956 jej przewodniczący.

1969 - USA: Stonewall riots – nowojorskie zamieszki, które wybuchły na tle dyskryminacji mniejszości seksualnych po ataku policji na pub "Stonewall Inn". Zapoczątkowało to amerykański i światowy ruch walki o prawa mniejszości seksualnych.

1973 - Zmarł Earl Browder, przywódca Partii Komunistycznej USA w latach 1932-45.

1978 - Pierwszy Polak w kosmosie - w locie statku kosmicznego Sojuz 30 uczestniczył Mirosław Hermaszewski.

1993 - Irak: USA zbombardowały siedzibę irackiego wywiadu - na Bagdad spadły 23 pociski "Tomahawk".

2010 - Na Islandii zalegalizowano małżeństwa osób tej samej płci.

2010 - Umiarkowani członkowie partii Synaspismós opuścili koalicję SYRIZA i utworzyli partię Demokratyczna Lewica (DIMAR).

2013 - Kevin Rudd (ALP) został po raz drugi premierem Australii.

2019 - Socjaldemokratka Mette Frederiksen objęła urząd premiera Danii.

2020 - Zmarł Belaid Abdessalam, algierski polityk Frontu Wyzwolenia Narodowego, minister, premier Algierii (1992–1993)