Chicago: Policja zamierza posłużyć się LRAD

[2012-05-19 15:44:09]

W dniach 20-21 maja odbędzie się szczyt NATO w Chicago. Głównym tematem ma być sytuacja w Afganistanie. Przewidywane jest potwierdzenie planu wycofania wojsk NATO z Afganistanu do końca 2014 roku.

Policja w Chicago przygotowuje się do przeciwdziałania antywojennym demonstracjom, które zapowiedziano w związku ze szczytem NATO. M.in. znów mają być wykorzystane urządzenia dźwiękowe LRAD. Według zapewnień szefa policji w Chicago mają posłużyć wyłącznie do przekazywania demonstrantom komunikatów. Organizatorzy demonstracji obawiają się jednak, że policja może ich użyć nie tylko jako wzmacniaczy.

W 2009 roku policja użyła LRAD w czasie demonstracji przeciwników szczytu G-20 w Pittsburghu. Tzw. dźwięk odstraszający, który mogą emitować urządzenia LRAD, spowodował wówczas poważne problemy ze słuchem, a nawet jego trwałe uszkodzenie u wielu demonstrantów.

Long Range Acoustic Device (LRAD) (ang. urządzenie dźwiękowe dalekiego zasięgu) - wytwarza dźwięki o bardzo wysokiej głośności, które wywołują u odbiorców nieprzyjemne reakcje i wpływają na ich zachowanie poprzez odstraszanie. Urządzenie to może powodować pęknięcia bębenków, krwawienie ucha wewnętrznego i powstawanie tętniaków.

Na zdjęciu: Urządzenie LRAD zamontowane na samochodzie nowojorskiej policji.
fot. Wikimedia Commons

Tomasz Kłusek

WARTOŚCI RODZINNE I PRAWICOWA POLITYKA NIENAWIŚCI
ZOOM
8 lipca (środa), godz. 18.30

8 lipca:

1917 - PPS przeszło do opozycji wobec państw centralnych.

1945 - Urodziła się Micheline Calmy-Rey, szwajcarska działaczka polityczna, członkini Szwajcarskiej Partii Socjaldemokratycznej. W 2007 r. pełniła funkcję prezydenta tego kraju.

1950 - Urodziła się Ewa Hołuszko, działaczka "Solidarności" w okresie PRL, badaczka mniejszości narodowych, działaczka na rzecz osób transpłciowych.

1980 - Rozpoczął się strajk w zakładach WSK w Świdniku zapoczątkowujący falę strajków w Polsce i przemiany polityczne.

2004 - Socjaldemokrata Heinz Fischer został prezydentem Austrii.

2015 - Raimonds Vējonis, lider Łotewskiej Partii Zielonych, został prezydentem Łotwy.