Parlament Europejski za podatkiem od transakcji finansowych

[2012-05-24 13:37:01]

Parlament Europejski poparł wczoraj wpro–
wadzenie podatku od transakcji finansowych. Za wpro–
wadzeniem podatku głosowały frakcje chadeków (EPP), socjalistów (S&D), zjednoczonej lewicy (GUE/NGL) oraz zielonych. Przeciwko byli m.in. liberałowie (ALDE) i konserwatyści (ECR).

Stawki podatkowe zaproponowane przez Komisję Europejską (0,1% dla akcji i obligacji, 0,01% dla instrumentów pochodnych) uznano za właściwe, natomiast fundusze emerytalne powinny być jedynym sektorem zwolnionym z podatku. Zwolennicy podatku liczą, że uda się dzięki niemu pozyskać rocznie ok. 100 mld euro.

Socjalistka Anni Podimata posłanka odpowiedzialna za stanowisko Parlamentu powiedziała: "Podatek od transakcji finansowych jest integralną częścią strategii wyjścia z kryzysu, zapewni on bardziej sprawiedliwą dystrybucję obciążeń z nim związanych. PTF nie doprowadzi do relokacji transakcji finansowych poza granice UE, ponieważ wiązałoby się to z kosztami wyższymi niż zapłacenie podatku."

Wszyscy europosłowie SLD głosowali za wprowadzeniem podatku. Podobnie większość posłów PO i PSL głosowała – zgodnie ze stanowiskiem frakcji chadeckiej – za podatkiem. Przeciwko był poseł PO Filip Kaczmarek. Europosłowie PiS i PJN – zgodnie ze stanowiskiem grupy konserwatywnej – głosowali przeciwko podatkowi. Od głosu wstrzymał się poseł Tadeusz Cymański, jego eurosceptyczna frakcja sprzeciwiała się wprowadzeniu podatku.

Według ostatniego badania przeprowadzonego przez Eurobarometr, 66% Europejczyków opowiada się za podatkiem od transakcji finansowych.

Oprócz Parlamentu Europejskiego wprowadzenie podatku o transakcji finansowych popiera także Komisji Europejska, która rok temu przedstawiła propozycje legislacyjną w tej sprawie. Do porozumienia w kwestii wprowadzenia podatku od transakcji finansowych nie mogą natomiast dojść rządy państw członkowskich. Głównym przeciwnikiem takiego podatku jest Wielka Brytania. Polski rząd popiera wprowadzenie powyższego podatku.

Bartosz Machalica

Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

15 sierpnia:

1919 - W Mysłowicach Grenzschutz otworzył ogień do ok. 3 tys. górników i ich rodzin, domagających się zaległych wypłat. W masakrze zginęło 7 polskich górników, 2 kobiety i 13-letni chłopiec, co doprowadziło do strajku generalnego i wybuchu I powstania śląskiego.

1937 - Władze SL proklamowały strajk chłopski - największy w dziejach II RP; w starciach z policją zginęło 41 osób; aresztowano przeszło 4 tysiące osób. W Krakowie. Kielcach, Tarnowie i Bochni odbyły się strajki solidarnościowe robotników z PPS.

1944 - Rada Jedności Narodowej przyjęła radykalną uchwałę ws. reform społecznych.

1952 - W Londynie zmarła Dora Diamant, komunistka, partnerka Franza Kafki, przechowywała część jego dzieł dopóki nie zostały skonfiskowane przez Gestapo w 1933 r.

1954 - Urodził się Stieg Larsson, szwedzki pisarz zaangażowany w ruch antyfaszystowski, autor kryminalnej trylogii „Millenium”.

1960 - Kongo proklamowało niepodległość.

1969 - USA: Rozpoczął się festiwal w Woodstock.

1984 - Rebelianci z Partii Pracujących Kurdystanu (PKK) rozpoczęli powstanie.

2004 - Wenezuela: Referendum ws. skrócenia kadencji Cháveza. Przy 90-procentowej frekwencji, 58% głosujących opowiedziało się za pozostawieniem go na stanowisku.

2008 - Paragwaj: Fernando Lugo został prezydentem.