Niemcy: Wybrano nowe władze Die Linke

[2012-06-03 21:13:46]

Na odbywającym się 2-3 czerwca w Getyndze zjeździe Die Linke, wybrano Katję Kipping na przewodniczącą i Bernda Riexingera na przewodniczącego partii. Zgodnie ze statutem kierują nią zawsze dwie osoby. Oskar Lafontaine wycofał swoją kandydaturę jeszcze w ubiegłym tygodniu.

Od dłuższego czasu część działaczy domaga się rewizji programu partii. Ich zdaniem należy odrzucić ideologiczny fundamentalizm i przyjąć bardziej pragmatyczne zasady działania. Die Linke powinna stać się typową partią wyborczą o lewicowym charakterze. Za przywódcę reformatorów uznawany jest Dietmar Bartsch. Odpowiedzialnością za niepowodzenia partii obwinia on pryncypialnych ideologów. To ich polityka doprowadziła do przegrania wyborów do parlamentów krajowych w Nadrenii Północnej-Westfalii i Szlezwiku-Holsztynie.

Jako przywódczyni skrzydła fundamentalistycznego postrzegana jest ostatnio Sahra Wagenknecht. Ta znakomita mówczyni i publicystka często przyrównywana jest do Róży Luksemburg. Wagenknecht uważa, że partia powinna pozostawać w opozycji, demaskować zło kapitalistycznego państwa i nastawić się w chwili obecnej na pracę intelektualno-wychowawczą.

Przed współprzewodniczącymi i nowym zarządem Die Linke stoją trudne zadania zażegnania konfliktów wewnątrz partii i odzyskania utraconego elektoratu, co najmniej do poziomu 12 proc. z wyborów w 2009 roku.

Katja Kipping urodziła się w 1978 roku w Dreźnie. Ukończyła slawistykę, amerykanistykę i prawo. Od 1998 roku działała w PDS (Partia Demokratycznego Socjalizmu), od 2007 w Die Linke. W latach 1999-2003 w Radzie Miasta w Dreźnie, od 2005 posłanka do Bundestagu.

Bernd Riexinger urodził się w 1955 roku w Leonbergu (Badenia-Wirtembergia). Z wykształcenia bankowiec. Działacz związkowy i WASG (Alternatywa Wyborcza Praca i Sprawiedliwość Społeczna). W Die Linke o 2007 roku.

Na zdjęciu: Katja Kipping i Bernd Riexinger
fot. www.die-linke.de

Tomasz Kłusek

1 Maja - demonstracja z okazji Święta Ludzi Pracy!
Warszawa, rondo de Gaulle'a
1 maja (środa), godz. 11.00
Przyjdź na Weekend Antykapitalizmu 2024 – 24-26 maja w Warszawie
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
24-26 maja
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

5 maja:

1818 - W Trewirze urodził się Karol Marks.

1923 - Helena Jurgielewicz jako pierwsza Polka otrzymała dyplom lekarza weterynarii po ukończeniu z ogólnym wynikiem celującym Akademii Medycyny Weterynaryjnej we Lwowie.

1950 - Pogrzeb Kazimierza Pużaka na Starych Powązkach.

1993 - Rozpoczął się strajk sfery budżetowej.

2005 - Wybory do Izby Gmin w Wielkiej Brytanii wygrała Partia Pracy zdobywając 37% głosów.

2010 - W Grecji rozpoczęły się protesty społeczne.