Poznań: Strzelali karne Grobelnemu

[2012-06-06 08:03:44]

Wczoraj przed poznańskim urzędem miasta, podczas debaty nad dziurą budżetową, odbył się happening "strzelanie karnych Grobelnemu".

Ponieważ Poznań zadłużył się na inwestycje związane z EURO 2012 Kolektyw Rozbrat zorganizował serie strzelania karnych prezydentowi Ryszardowi Grobelnemu. Przybyło kilkadziesiąt osób. "Prezydent" stanął na bramce, a inni uczestnicy happeningu strzelali karne. Obok znalazło się stanowisko komentatorów sportowych. Mówili oni, że poszczególne rzuty karne są wykonywane między innymi za: zadłużenie miasta na granicy bankructwa, łatanie deficytu kolejnymi kredytami i pożyczkami, szukanie oszczędności poprzez likwidację szkół i przedszkoli, cięcia wydatków na żłobki i kulturę,
droższe bilety komunikacji miejskiej, mniejszą ilość kursów i wyłączaną klimatyzację oraz wyprzedaż majątku publicznego.

Publiczność śpiewała „Ole, Ole, Ole, budżet padł, jest źle…”, „My chcemy chleba, Grobelny, my chcemy chleba”, a także w związku z możliwością likwidacji Teatru Ósmego Dnia "Do boju, do boju, do boju Ósemki”.

(fot. Rozbrat.org)

Piotr Ciszewski

USA – REWOLTA PRZECIW RASIZMOWI I POLICYJNEJ PRZEMOCY
3 czerwca (środa), godz. 18.30

3 czerwca:

1837 - W Berdyczowie powstał Związek Ludu Polskiego; dążył do radykalnej reformy stosunków społecznych.

1916 - Sukcesem zakończył się strajk górników Zagłębia Dąbrowskiego przeciwko pracy w niedzielę i święta.

1992 - W Rio de Janeiro rozpoczęła się konferencja "Środowisko i rozwój", znana również jako "Szczyt Ziemi".

1997 - Lionel Jospin z Partii Socjalistycznej został premierem Francji.

2008 - Strajk pracowników Poczty Polskiej.

2015 - Raimonds Vējonis ze Związku Zielonych i Rolników został wybrany przez Sejm na urząd prezydenta Łotwy.