Poznań: Strzelali karne Grobelnemu

[2012-06-06 08:03:44]

Wczoraj przed poznańskim urzędem miasta, podczas debaty nad dziurą budżetową, odbył się happening "strzelanie karnych Grobelnemu".

Ponieważ Poznań zadłużył się na inwestycje związane z EURO 2012 Kolektyw Rozbrat zorganizował serie strzelania karnych prezydentowi Ryszardowi Grobelnemu. Przybyło kilkadziesiąt osób. "Prezydent" stanął na bramce, a inni uczestnicy happeningu strzelali karne. Obok znalazło się stanowisko komentatorów sportowych. Mówili oni, że poszczególne rzuty karne są wykonywane między innymi za: zadłużenie miasta na granicy bankructwa, łatanie deficytu kolejnymi kredytami i pożyczkami, szukanie oszczędności poprzez likwidację szkół i przedszkoli, cięcia wydatków na żłobki i kulturę,
droższe bilety komunikacji miejskiej, mniejszą ilość kursów i wyłączaną klimatyzację oraz wyprzedaż majątku publicznego.

Publiczność śpiewała „Ole, Ole, Ole, budżet padł, jest źle…”, „My chcemy chleba, Grobelny, my chcemy chleba”, a także w związku z możliwością likwidacji Teatru Ósmego Dnia "Do boju, do boju, do boju Ósemki”.

(fot. Rozbrat.org)

Piotr Ciszewski

Konferencja "Kto zagraża pokojowi?"
Wrocław, Tajne komplety, ksiegarnio-kawiarnia w Sukienicach, Przejście Garncarskie
29 września (sobota), godz. 12.00

23 września:

1900 - Rozpoczął obrady V Kongres II Międzynarodówki, który powołał Międzynarodowe Biuro Socjalistyczne. W jego skład jako polscy delegaci weszli: B. A. Jędrzejowski z PPS, H. Diamand z PPSD, C. Wojnarowska z SDKPiL

1923 - W Bułgarii wybuchło powstanie wrześniowe, zainicjowane przez Bułgarską Partię Komunistyczną w odpowiedzi na prawicowo-wojskowy zamach stanu.

1939 - Ukazał się ostatni numer "Robotnika".

1973 - Zmarł Pablo Neruda, poeta chilijski, laureat nagrody Nobla.

1976 - Komitet Obrony Robotników (KOR) ogłosił swoje powstanie. Za cel postawił sobie udzielanie pomocy prawnej, lekarskiej i finansowej represjonowanym. Wśród jego założycieli byli m.in. J.Kuroń i J.J.Lipski.

1993 - Górnicy likwidowanej kopalni "Żory" rozpoczęli okupację budynku Państwowej Agencji Węgla Kamiennego w Katowicach.

2004 - Zmarł Winston Cenac, premier Saint Lucii (Karaiby) w latach 1981-82, reprezentujący Partię Pracy.

2010 - Francja: Przeciwko planowanej przez rząd N. Sarkozy’ego tzw. reformie emerytur protestowało ok. 1 mln osób.