Poznań: Strzelali karne Grobelnemu

[2012-06-06 08:03:44]

Wczoraj przed poznańskim urzędem miasta, podczas debaty nad dziurą budżetową, odbył się happening "strzelanie karnych Grobelnemu".

Ponieważ Poznań zadłużył się na inwestycje związane z EURO 2012 Kolektyw Rozbrat zorganizował serie strzelania karnych prezydentowi Ryszardowi Grobelnemu. Przybyło kilkadziesiąt osób. "Prezydent" stanął na bramce, a inni uczestnicy happeningu strzelali karne. Obok znalazło się stanowisko komentatorów sportowych. Mówili oni, że poszczególne rzuty karne są wykonywane między innymi za: zadłużenie miasta na granicy bankructwa, łatanie deficytu kolejnymi kredytami i pożyczkami, szukanie oszczędności poprzez likwidację szkół i przedszkoli, cięcia wydatków na żłobki i kulturę,
droższe bilety komunikacji miejskiej, mniejszą ilość kursów i wyłączaną klimatyzację oraz wyprzedaż majątku publicznego.

Publiczność śpiewała „Ole, Ole, Ole, budżet padł, jest źle…”, „My chcemy chleba, Grobelny, my chcemy chleba”, a także w związku z możliwością likwidacji Teatru Ósmego Dnia "Do boju, do boju, do boju Ósemki”.

(fot. Rozbrat.org)

Piotr Ciszewski

Zapraszam

17 lipca:

1861 - Meksyk: Prezydent Benito Juárez ogłosił dwuletnie moratorium na spłatę zadłużenia zagranicznego w celu odbudowy zrujnowanej gospodarki.

1901 - Urodził się Bruno Jasieński, związany z radykalną lewicą poeta futurystyczny.

1925 - Nieudany zamach na policyjnego prowokatora dokonany przez działaczy KPP: Władysława Hibnera, Władysława Kniewskiego i Henryka Rutkowskiego; po stoczeniu walki z policją sprawcy zostali zatrzymani.

1979 - Nikaragua: Ucieczka z kraju prawicowego dyktatora Luisa Somozy Debayle.

1984 - Francja: W wyniku nieporozumień z prezydentem Mitterandem nt. systemu oświatowego, socjalistyczny premier Pierre Mauroy odszedł ze stanowiska. Zastąpił go Laurent Fabius.

2008 - Zmarł Willi Birkelbach, niemiecki polityk, działacz podziemia antyhitlerowskiego i SPD.