Warszawa: Kto wygra mecz? UEFA!

[2012-06-08 22:22:03]

Kilkadziesiąt osób wzięło udział w proteście pod hasłem "Chleba zamiast igrzysk!", który odbył się w Warszawie.

Pikietujący sprzeciwiali się cięciom socjalnym, które są miedzy innymi efektem wcześniejszych wydatków na EURO 2012. Mówcy przypominali, że polskie władze zorganizowały turniej w taki sposób, że zyskuje na nim UEFA, zwolniona z płacenia podatków w Polsce, a płacą podatnicy.

Mówiono również o tym, że miasto stołeczne Warszawa ogranicza wydatki na edukację oraz mieszkalnictwo, a jednocześnie wydaje ponad 26 milionów złotych na strefę kibica pod Pałacem Kultury i Nauki. Mówcy twierdzili, że za turniej przyjdzie później warszawiakom zapłacić wyższymi czynszami i opłatami gruntowymi. Skandowano między innymi "Kto wygra mecz? UEFA!"

Protest zorganizował Komitet Obrony Lokatorów oraz Związek Syndykalistów Polski. Wsparły go Lewicowa Alternatywa, Warszawskie Stowarzyszenie Lokatorów oraz członkowie ruchu Occupy Warsaw.

WSL przygotowało dwujęzyczne ulotki, w których slogany z oficjalnych przewodników przygotowanych przez samorząd skonfrontowano z informacjami o sytuacji mieszkaniowej warszawiaków.

Zebrani trzymali transparenty "Prywatne zyski, społeczne koszty" (LA) "Chleba zamiast igrzysk" (ZSP), "We want housing not spectacles" (KOL) oraz "Tylko koko jest spoko".

Pod koniec protestu pojawiła się replika gilotyny, która miała być symbolem sprzeciwu wobec polityki władz i radykalnego rozwiązywania konfliktów z przedstawicielami elit.

(fot. M.M.)

Piotr Ciszewski

Zapraszam

17 lipca:

1861 - Meksyk: Prezydent Benito Juárez ogłosił dwuletnie moratorium na spłatę zadłużenia zagranicznego w celu odbudowy zrujnowanej gospodarki.

1901 - Urodził się Bruno Jasieński, związany z radykalną lewicą poeta futurystyczny.

1925 - Nieudany zamach na policyjnego prowokatora dokonany przez działaczy KPP: Władysława Hibnera, Władysława Kniewskiego i Henryka Rutkowskiego; po stoczeniu walki z policją sprawcy zostali zatrzymani.

1979 - Nikaragua: Ucieczka z kraju prawicowego dyktatora Luisa Somozy Debayle.

1984 - Francja: W wyniku nieporozumień z prezydentem Mitterandem nt. systemu oświatowego, socjalistyczny premier Pierre Mauroy odszedł ze stanowiska. Zastąpił go Laurent Fabius.

2008 - Zmarł Willi Birkelbach, niemiecki polityk, działacz podziemia antyhitlerowskiego i SPD.