Warszawa: Kto wygra mecz? UEFA!

[2012-06-08 22:22:03]

Kilkadziesiąt osób wzięło udział w proteście pod hasłem "Chleba zamiast igrzysk!", który odbył się w Warszawie.

Pikietujący sprzeciwiali się cięciom socjalnym, które są miedzy innymi efektem wcześniejszych wydatków na EURO 2012. Mówcy przypominali, że polskie władze zorganizowały turniej w taki sposób, że zyskuje na nim UEFA, zwolniona z płacenia podatków w Polsce, a płacą podatnicy.

Mówiono również o tym, że miasto stołeczne Warszawa ogranicza wydatki na edukację oraz mieszkalnictwo, a jednocześnie wydaje ponad 26 milionów złotych na strefę kibica pod Pałacem Kultury i Nauki. Mówcy twierdzili, że za turniej przyjdzie później warszawiakom zapłacić wyższymi czynszami i opłatami gruntowymi. Skandowano między innymi "Kto wygra mecz? UEFA!"

Protest zorganizował Komitet Obrony Lokatorów oraz Związek Syndykalistów Polski. Wsparły go Lewicowa Alternatywa, Warszawskie Stowarzyszenie Lokatorów oraz członkowie ruchu Occupy Warsaw.

WSL przygotowało dwujęzyczne ulotki, w których slogany z oficjalnych przewodników przygotowanych przez samorząd skonfrontowano z informacjami o sytuacji mieszkaniowej warszawiaków.

Zebrani trzymali transparenty "Prywatne zyski, społeczne koszty" (LA) "Chleba zamiast igrzysk" (ZSP), "We want housing not spectacles" (KOL) oraz "Tylko koko jest spoko".

Pod koniec protestu pojawiła się replika gilotyny, która miała być symbolem sprzeciwu wobec polityki władz i radykalnego rozwiązywania konfliktów z przedstawicielami elit.

(fot. M.M.)

Piotr Ciszewski

Konferencja "Kto zagraża pokojowi?"
Wrocław, Tajne komplety, ksiegarnio-kawiarnia w Sukienicach, Przejście Garncarskie
29 września (sobota), godz. 12.00

23 września:

1900 - Rozpoczął obrady V Kongres II Międzynarodówki, który powołał Międzynarodowe Biuro Socjalistyczne. W jego skład jako polscy delegaci weszli: B. A. Jędrzejowski z PPS, H. Diamand z PPSD, C. Wojnarowska z SDKPiL

1923 - W Bułgarii wybuchło powstanie wrześniowe, zainicjowane przez Bułgarską Partię Komunistyczną w odpowiedzi na prawicowo-wojskowy zamach stanu.

1939 - Ukazał się ostatni numer "Robotnika".

1973 - Zmarł Pablo Neruda, poeta chilijski, laureat nagrody Nobla.

1976 - Komitet Obrony Robotników (KOR) ogłosił swoje powstanie. Za cel postawił sobie udzielanie pomocy prawnej, lekarskiej i finansowej represjonowanym. Wśród jego założycieli byli m.in. J.Kuroń i J.J.Lipski.

1993 - Górnicy likwidowanej kopalni "Żory" rozpoczęli okupację budynku Państwowej Agencji Węgla Kamiennego w Katowicach.

2004 - Zmarł Winston Cenac, premier Saint Lucii (Karaiby) w latach 1981-82, reprezentujący Partię Pracy.

2010 - Francja: Przeciwko planowanej przez rząd N. Sarkozy’ego tzw. reformie emerytur protestowało ok. 1 mln osób.