OPZZ: Podnieść płacę minimalną

[2012-06-10 10:35:29]

Płaca minimalna staje się coraz częściej pustą, ustawową deklaracją - w sytuacji, w której coraz mniej osób pracuje na umowy o pracę, a coraz więcej na nieobjęte wymogiem płacy minimalnej umowy zlecenie, o dzieło, umowy niepisane bądź na zasadzie stażu (dotowanego ze środków budżetowych lub bezpłatnego). Lepsze jakiekolwiek wynagrodzenie za wykonywaną pracę, niż żadne, a i takich przypadków przecież nie brakuje. Polityka niskich płac i świadczeń wydaje się nie służyć całej gospodarce, jednak w Polsce dominuje zawężone i jednostronne spojrzenie na tę problematykę. Większość biednieje lub utrzymuje swój status materialny, podczas gdy bogacą się nieliczni. A ocena tego zjawiska zależy najczęściej od zajmowanej pozycji.

Anna Kowalczyk

Przedstawiciele związków zawodowych domagają się, aby od przyszłego roku podniesiono płacę minimalną do poziomu 1676 zł brutto (obecnie wynosi 1 500 zł brutto).

Według przewodniczącego Ogólnopolskiego Porozumienia Związków Zawodowych Jana Guza, najniższe wynagrodzenie nie powinno być niższe niż 50 procent aktualnego średniego krajowego wynagrodzenia. Według Guza w ostatnich trzech latach płaca minimalna była niedoszacowana w związku z zaniżonymi, w jego ocenie, wskaźnikami makroekonomicznymi. Dodał, że gdyby najniższe wynagrodzenie wyniosło 1676 zł, byłoby to 44,5 procent średniej krajowej. W ten sposób zbliżalibyśmy się do oczekiwanych przez pracowników 50 procent średniej krajowej - podkreślił Guz.

Minister Pracy Władysław Kosiniak Kamysz (Polskie Stronnictwo Ludowe) zadeklarował, że podniesienie płacy minimalnej do poziomu 1600 zł to propozycja warta rozważenia w trakcie obrad Komisji Trójstronnej. Wobec propozycji związków zawodowych większy sceptycyzm wyrażają natomiast przedstawiciele środowisk pracodawców. Zbigniew Żurek z Business Centre Club uważa, że płaca minimalna w ogóle nie powinna być ustalana, ale skoro już jest, to najniższe wynagrodzenie nie powinno być wyższe niż 1600 zł. Jego zdaniem, płaca
minimalna obniża konkurencyjność i efektywność
gospodarczą.

Media i manipulacja
Wrocław, Przejście Garncarskie 2
29.01.2020
Praca: przekleństwo, przywilej, konieczność czy koniec pracy?
Warszawa, Centrum Konferencyjne Kopernika, ul. Kopernika 30
25 stycznia (sobota), godz. 10.00-16.30
Warszawa Róży Luksemburg. Spacer w 101. rocznicę śmierci Róży
Warszawa, pl. Konstytucji
19 stycznia (niedziela), godz. 11.00

17 stycznia:

1814 - W Nemours urodził się Ludwik Mierosławski, polski generał, działacz polityczny, członek Centralizacji Towarzystwa Demokratycznego Polskiego, uczestnik powstania listopadowego, jeden z dyktatorów powstania styczniowego.

1819 - Simón Bolívar proklamował Republikę Kolumbii.

1840 - Urodził się Stefan Bobrowski, polski działacz niepodległościowy, członek lewicy "czerwonych", powstaniec styczniowy, członek Komitetu Centralnego Narodowego i Tymczasowego Rządu Narodowego.

1919 - Wybuch strajku 30 tys. śląskich górników; postulaty płacowe oraz żądanie odwołania oddziałów Grenzschutzu z terenu Górnego Śląska.

1940 - Urodził się Tabaré Vazquez, urugwajski polityk centrolewicowy, lekarz, były prezydent Urugwaju.

1961 - Zamordowano Patrice'a Lumumbę, pierwszego premiera Demokratycznej Republiki Konga.

1966 - Koło Palomares w Hiszpanii doszło do zderzenia dwóch amerykańskich samolotów wojskowych. W wyniku kolizji z bombowca B-52 wypadły 4 bomby wodorowe.

2015 - Carlos Agostinho do Rosário z centrolewicowej partii FRELIMO został premierem Mozambiku.