OPZZ: Podnieść płacę minimalną

[2012-06-10 10:35:29]

Płaca minimalna staje się coraz częściej pustą, ustawową deklaracją - w sytuacji, w której coraz mniej osób pracuje na umowy o pracę, a coraz więcej na nieobjęte wymogiem płacy minimalnej umowy zlecenie, o dzieło, umowy niepisane bądź na zasadzie stażu (dotowanego ze środków budżetowych lub bezpłatnego). Lepsze jakiekolwiek wynagrodzenie za wykonywaną pracę, niż żadne, a i takich przypadków przecież nie brakuje. Polityka niskich płac i świadczeń wydaje się nie służyć całej gospodarce, jednak w Polsce dominuje zawężone i jednostronne spojrzenie na tę problematykę. Większość biednieje lub utrzymuje swój status materialny, podczas gdy bogacą się nieliczni. A ocena tego zjawiska zależy najczęściej od zajmowanej pozycji.

Anna Kowalczyk

Przedstawiciele związków zawodowych domagają się, aby od przyszłego roku podniesiono płacę minimalną do poziomu 1676 zł brutto (obecnie wynosi 1 500 zł brutto).

Według przewodniczącego Ogólnopolskiego Porozumienia Związków Zawodowych Jana Guza, najniższe wynagrodzenie nie powinno być niższe niż 50 procent aktualnego średniego krajowego wynagrodzenia. Według Guza w ostatnich trzech latach płaca minimalna była niedoszacowana w związku z zaniżonymi, w jego ocenie, wskaźnikami makroekonomicznymi. Dodał, że gdyby najniższe wynagrodzenie wyniosło 1676 zł, byłoby to 44,5 procent średniej krajowej. W ten sposób zbliżalibyśmy się do oczekiwanych przez pracowników 50 procent średniej krajowej - podkreślił Guz.

Minister Pracy Władysław Kosiniak Kamysz (Polskie Stronnictwo Ludowe) zadeklarował, że podniesienie płacy minimalnej do poziomu 1600 zł to propozycja warta rozważenia w trakcie obrad Komisji Trójstronnej. Wobec propozycji związków zawodowych większy sceptycyzm wyrażają natomiast przedstawiciele środowisk pracodawców. Zbigniew Żurek z Business Centre Club uważa, że płaca minimalna w ogóle nie powinna być ustalana, ale skoro już jest, to najniższe wynagrodzenie nie powinno być wyższe niż 1600 zł. Jego zdaniem, płaca
minimalna obniża konkurencyjność i efektywność
gospodarczą.

Weekend z Dąbrowszczakami we Wrocławiu
Wrocław, Possitive Day, ul. Bogusławkiego 41
23-25.08.2019
Demonstracja Ziobro Musi Odejść! Wolne Prokuratura, Sądy, Polska
Warszawa, Kancelaria Premiera, Al. Ujazdowskie 1/3
26 sierpnia (poniedziałek), godz. 18.00-20.30
Cieszyn: Polska mniejszych i średnich miast
Świetlica Krytyki Politycznej "Na Granicy" w Cieszynie, ul. Przykopa 20
30 sierpnia (piątek), godz. 18.00-20.00

26 sierpnia:

1789 - Francja: Ogłoszono Deklarację Praw Człowieka i Obywatela.

1883 - W Tarnopolu urodził się Kazimierz Pużak, wybitny działacz PPS.

1913 - Początek wielkiego strajku dublińskich tramwajarzy pod przywództwem Jima Larkina.

1920 - USA: Kobiety otrzymały prawa wyborcze.

1923 - Ukazał się 1. numer tygodnika "Życie Robotnicze", oficjalnego organu prasowego radomskiej PPS

1930 - Powstała Komunistyczna Partia Filipin.

1940 - Gestapo aresztowało Stanisława Dubois, który stał wówczas na czele socjalistycznej organizacji konspiracyjnej Barykada Wolności.

1941 - Urodziła się Barbara Ehrenreich, amerykańska dziennikarka, pisarka, aktywistka polityczna, feministka.

1944 - Bułgarska Partia Komunistyczna rozpoczęła zbrojne powstanie przeciwko proniemieckiemu rządowi.

1944 - Podczas Powstania Warszawskiego w ostrzelanej Kamienicy Łyszkiewicza zginęło 5 członków sztabu Armii Ludowej.

2004 - Sąd Najwyższy Chile podtrzymał decyzję o odebraniu immunitetu senatorskiego gen. A. Pinochetowi.

2005 - W pożarze paryskiego wieżowca zamieszkanego przez afrykańskich emigrantów zginęło 17 osób, w tym 14 dzieci.