Belgia: Przeciwko decyzji Forda (akt.)

[2012-11-11 18:50:29]

We flamandzkim mieście Genk odbyła się akcja protestacyjna pracowników fabryki samochodów Ford, którą planuje się zamknąć. Według różnych źródeł na ulice wyszło od 20 do 40 tysięcy osób.

W wiecu uczestniczyli m.in.: gubernator prowincji Limburgia Herman Reynders (Partia Socjalistyczna), rektor uniwersytetu w mieście Hasselt Luc de Schepper, przewodniczący parlamentu Flandrii Jan Peumans (Nowy Sojusz Flamandzki), burmistrzowie i radni niektórych miast prowincji.

Protestujący domagają odwołania decyzji koncernu dotyczącej wygaszenia produkcji samochodów Ford w Belgii i przeniesienia jej do hiszpańskiej Walencji.

Koncern zapowiedział w zeszłym miesiącu, że cięcia obejmą w przyszłym roku m.in. brytyjską fabrykę samochodów dostawczych w Southampton wraz ze spółkami kooperującymi. Rok później miałby być zamknięty zakład w Genk. Europejskie cięcia mają dać Fordowi oszczędności rzędu 500 mln dol. rocznie do 2015 r.

W fabryce Genk Body & Assembly zatrudnionych jest 5,5 tys. pracowników. Przypada na nią ponad 30 proc. produkcji samochodów w Belgii.

Waldemar Chamala

28 lutego:

1925 - Urodził się Józef Kaleta, ekonomista, polityk, poseł na Sejm I, II i III kadencji.

1986 - W zamachu zginął Olof Palme, przewodniczący Szwedzkiej Socjaldemokratycznej Partii Robotniczej, premier Szwecji.

1991 - Zakończyła się I wojna w Zatoce Perskiej

2011 - W Suhar w Omanie kontynuowano protesty, w których zginęła jedna osoba, a 20 odniosło obrażenia