Wielka Brytania: Zadłużenie gospodarstw domowych poważnym problemem

[2012-12-25 18:34:22]

Brytyjska organizacja charytatywna Trussell Trust prowadząca punkty rozdawnictwa żywności przewiduje, że w okresie świątecznym i noworocznym z jej pomocy skorzysta łącznie 15 tys. osób, a więc niemal dwa razy więcej niż rok temu. Rośnie więc liczba Brytyjczyków i Brytyjek z trudem wiążących koniec z końcem. Trust prowadzi 292 punkty rozdawnictwa pochodzącej z darów żywności, głównie w puszkach bądź jako suchego prowiantu.

Ośrodek badawczy Resolution Foundation ostrzegł, że rośnie liczba zadłużonych gospodarstw domowych, co może sprawić, że gospodarka doświadczy przedłużającej się stagnacji. Z danych Banku Anglii wynika, iż 3,6 mln gospodarstw domowych (14 proc. ogółu) przeznacza co najmniej 25 proc. przychodów na obsługę zadłużenia, w tym spłat hipoteki, zaś aż 1,4 mln gospodarstw domowych zwróciło się do wierzycieli o przyznanie im ulg w spłacie.

Matthew Whittaker, ekonomista z Resolution Foundation, komentuje: Już teraz dług jest rosnącym problemem dla wielu gospodarstw. Zachodzi realne niebezpieczeństwo, że koszt jego spłaty przyrośnie szybciej niż przychody i że wierzyciele będą mniej elastyczni. Nawet małe zmiany w perspektywie finansowej mogą mieć dla ludzi dramatyczne skutki.

W Wielkiej Brytanii, podobnie jak w innych państwach, zadłużenie gospodarstw domowych jest rozłożone nierówno. 10 proc. gospodarstw o najniższych przychodach na jego spłatę wydaje średnio 47 proc. przychodów, podczas gdy w przypadku 10 proc. gospodarstw o najwyższych przychodach jest to średnio 9 proc. przychodów. Ponadto 2,4 mln gospodarstw, a więc jedna piąta tych z długiem hipotecznym, na obsługę zadłużenia wydaje ponad 25 proc. przychodu brutto.

Resolution Foundation ocenia, że przeciętna realna płaca za pracę w pełnym wymiarze godzin w 2017 r. ukształtuje się na poziomie z 2000 r., kiedy to wynosiła 26,2 tys. funtów rocznie (realna siła nabywcza pracowników spadnie więc znacząco). W najlepszym pod tym względem wysokości wynagrodzeń 2009 roku średnia płaca wyniosła 29 tys. funtów.

Jarosław Klebaniuk

1 Maja - demonstracja z okazji Święta Ludzi Pracy!
Warszawa, rondo de Gaulle'a
1 maja (środa), godz. 11.00
Przyjdź na Weekend Antykapitalizmu 2024 – 24-26 maja w Warszawie
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
24-26 maja
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

27 kwietnia:

1848 - Francja zniosła niewolnictwo.

1937 - W Rzymie zmarł Antonio Gramsci, włoski działacz robotniczy, teoretyk marksizmu, filozof.

1956 - Sejm PRL przyjął ustawę o warunkach przerywania ciąży, liberalizującą przepisy aborcyjne.

1959 - Liu Szao-tsi zastąpił Mao Tse-tunga na stanowisku Przewodniczącego ChRL.

1968 - Na mocy przyjętego w październiku Abortion Act w Wielkiej Brytanii przerywanie ciąży stało się legalne.

1972 - W Bukareszcie zmarł Kwame Nkrumah, postępowy polityk afrykański, premier i prezydent Ghany, działacz ruchu panafrykańskiego, 1963 jeden z inicjatorów OJA, obalony przez wojsko.

1994 - Zakończyły się pierwsze wielorasowe wybory parlamentarne w RPA, w których zwyciężył Afrykański Kongres Narodowy Nelsona Mandeli, uzyskując 62,65% głosów