SLD: 2013 - Rokiem Edwarda Gierka

[2013-01-02 22:04:55]

6 stycznia przypada setna rocznica urodzin Edwarda Gierka. Posłowie SLD zaproponowali, aby rok 2013 został ogłoszony rokiem Edwarda Gierka. Przygotowywana jest sejmowa uchwała w tej sprawie. Stołeczni radni SLD będą zabiegać o to, aby jedno z warszawskich rond nazwane zostało imieniem I sekretarza KC PZPR. Zaplanowano też przeprowadzenie trzech konferencji naukowych i wystawy fotografii, które obrazowałyby dokonania lat siedemdziesiątych XX wieku w Polsce. Działacze SLD będą również zachęcać lokalne władze do nadawania szkołom i ulicom imienia Edwarda Gierka. W sobotę, 5 stycznia, odbędzie się na Dworcu Centralnym w Warszawie konferencja prasowa, na której przedstawiony zostanie szczegółowy program obchodów upamiętniających tego polityka.

Sekretarz generalny SLD Krzysztof Gawkowski powiedział, że lata siedemdziesiąte były przede wszystkim czasem wielkich inwestycji, a nie okresem straconym, jak mówi polska prawica. W tamtej epoce wybudowano 2,5 mln mieszkań, setki kilometrów dróg. To za Gierka zbudowano ponad 500 dużych zakładów pracy, z których prywatyzacji uzyskano dwa razy więcej pieniędzy niż wyniósł dług Gierka. Będziemy odkłamywać tezę, że Gierek pozostawił nam w spadku rzekomo ogromne zadłużenie - oznajmił Gawkowski. Dlatego SLD przedstawi informacje o zadłużeniu kraju w czasach Gierka i porówna je z zadłużeniem z okresu rządów Donalda Tuska.

Według Pawła Olszewskiego z PO to najgłupszy z możliwych pomysłów i świadczy on o tym, że posłowie SLD nie odespali jeszcze Sylwestra. Z kolei Adam Hofman z PiS oświadczył, że to krok do zagłady lewicy, gdyż SLD odwołuje się do czasów, w których władza w Polsce była narzucana z zewnątrz. Innego zdania jest wiceprzewodnicząca SLD Paulina Piechna-Więckiewicz, która w radiu TOK FM powiedziała: Gierek jest bardzo znaną postacią. Nawet kochaną przez wielu, zwłaszcza Ślązaków, wiele dla Śląska zrobił.

fot. Wikimedia Commons

Tomasz Kłusek

Ojczyzna nienawiści
online
24 września (czwartek), godz. 18.00-20.00

23 września:

1900 - Rozpoczął obrady V Kongres II Międzynarodówki, który powołał Międzynarodowe Biuro Socjalistyczne. W jego skład jako polscy delegaci weszli: B. A. Jędrzejowski z PPS, H. Diamand z PPSD, C. Wojnarowska z SDKPiL

1923 - W Bułgarii wybuchło powstanie wrześniowe, zainicjowane przez Bułgarską Partię Komunistyczną w odpowiedzi na prawicowo-wojskowy zamach stanu.

1939 - Ukazał się ostatni numer "Robotnika".

1973 - Zmarł Pablo Neruda, poeta chilijski, laureat nagrody Nobla.

1976 - Komitet Obrony Robotników (KOR) ogłosił swoje powstanie. Za cel postawił sobie udzielanie pomocy prawnej, lekarskiej i finansowej represjonowanym. Wśród jego założycieli byli m.in. J.Kuroń i J.J.Lipski.

1977 - Zmarła Edwarda Orłowska, właśc. Estera Mirer, działaczka komunistyczna.

1993 - Górnicy likwidowanej kopalni "Żory" rozpoczęli okupację budynku Państwowej Agencji Węgla Kamiennego w Katowicach.

2010 - Francja: Przeciwko planowanej przez rząd N. Sarkozy’ego tzw. reformie emerytur protestowało ok. 1 mln osób.