SLD: 2013 - Rokiem Edwarda Gierka

[2013-01-02 22:04:55]

Dla sytuacji normalnych ludzi, to czy rok 2013 będzie rokiem Jana Pawła II, Kim Ir Sena czy Edwarda Gierka, nie ma najmniejszego znaczenia. Partia z lewicą w nazwie obudziła się nagle, dbając o "tradycje historyczne". Problem polega na tym, że robi to dlatego, iż nie ma najmniejszego pomysłu na prowadzenie lewicowej działalności, bo bardziej socjalne okazują się nawet niektóre postulaty PiSu.

Pokazywanie z kolei PRLu jako jakiejkolwiek realnej alternatywy dla obecnej sytuacji ma tyle wspólnego z rzeczywistością, co liczenie na przywrócenie na przykład cesarstwa rzymskiego czy Rzeczpospolitej szlacheckiej. Tamte systemy oraz warunki, w których trwały dawno odeszły w przeszłość. Dyskutowanie o ich zaletach i wadach to zajęcie dla historyków i hobbystów, ale nie działaczy politycznych czy społecznych. No chyba, że SLD myśli o przywróceniu Związku Radzieckiego, Bloku Wschodniego, Układu Warszawskiego i zimnej wojny (choć jeden jej przeżytek w postaci popieranego przez SLD NATO istnieje nadal).

Piotr Ciszewski

6 stycznia przypada setna rocznica urodzin Edwarda Gierka. Posłowie SLD zaproponowali, aby rok 2013 został ogłoszony rokiem Edwarda Gierka. Przygotowywana jest sejmowa uchwała w tej sprawie. Stołeczni radni SLD będą zabiegać o to, aby jedno z warszawskich rond nazwane zostało imieniem I sekretarza KC PZPR. Zaplanowano też przeprowadzenie trzech konferencji naukowych i wystawy fotografii, które obrazowałyby dokonania lat siedemdziesiątych XX wieku w Polsce. Działacze SLD będą również zachęcać lokalne władze do nadawania szkołom i ulicom imienia Edwarda Gierka. W sobotę, 5 stycznia, odbędzie się na Dworcu Centralnym w Warszawie konferencja prasowa, na której przedstawiony zostanie szczegółowy program obchodów upamiętniających tego polityka.

Sekretarz generalny SLD Krzysztof Gawkowski powiedział, że lata siedemdziesiąte były przede wszystkim czasem wielkich inwestycji, a nie okresem straconym, jak mówi polska prawica. W tamtej epoce wybudowano 2,5 mln mieszkań, setki kilometrów dróg. To za Gierka zbudowano ponad 500 dużych zakładów pracy, z których prywatyzacji uzyskano dwa razy więcej pieniędzy niż wyniósł dług Gierka. Będziemy odkłamywać tezę, że Gierek pozostawił nam w spadku rzekomo ogromne zadłużenie - oznajmił Gawkowski. Dlatego SLD przedstawi informacje o zadłużeniu kraju w czasach Gierka i porówna je z zadłużeniem z okresu rządów Donalda Tuska.

Według Pawła Olszewskiego z PO to najgłupszy z możliwych pomysłów i świadczy on o tym, że posłowie SLD nie odespali jeszcze Sylwestra. Z kolei Adam Hofman z PiS oświadczył, że to krok do zagłady lewicy, gdyż SLD odwołuje się do czasów, w których władza w Polsce była narzucana z zewnątrz. Innego zdania jest wiceprzewodnicząca SLD Paulina Piechna-Więckiewicz, która w radiu TOK FM powiedziała: Gierek jest bardzo znaną postacią. Nawet kochaną przez wielu, zwłaszcza Ślązaków, wiele dla Śląska zrobił.

fot. Wikimedia Commons

Tomasz Kłusek