Wenezuela: Chávez nie jest w śpiączce – informuje jego zastępca

[2013-01-02 23:16:13]

Prezydent Wenezueli, Hugo Chávez, jest przytomny, ale jego stan zdrowia jest złożony i delikatny - powiedział pełniący jego obowiązki wiceprezydent, Nicolas Maduro, który odwiedził głowę państwa dwukrotnie w ciągu ostatnich dni.

Maduro jednoznacznie potępił i zdementował informacje prawicowych mediów, jakoby Chávez nie obudził się ze śpiączki. Pogłoski te określił jako dzieło ludzi "chorych psychicznie", przetwarzane bez szacunku dla prezydenta i jego rodziny.

Z powodu choroby Cháveza odwołano w Caracas oficjalne obchody Nowego Roku. Wcześniej wenezuelscy ministrowie uczestniczyli we mszy świętej w intencji powrotu prezydenta, do zdrowia odprawionej w Pałacu Prezydenckim.

58-letni Chávez jest u władzy od 1999 r. i został wybrany na czwartą kadencję w październiku. Ma on zostać zaprzysiężony na nową kadencję 10 stycznia, jednak nie wiadomo, czy będzie w stanie uczestniczyć w uroczystościach.

Istnieje wiele pytań o to, co wydarzy się wspomnianego dnia. Przewodniczący Zgromadzenia Narodowego, Diosdado Cabello, powiedział ostatnio, że w przypadku nieobecności głowy państwa ceremonia zaprzysiężenia na kolejną kadencję będzie opóźniona. Opozycja twierdzi jednak, że takie posunięcie byłoby niekonstytucyjne. Jak przypomina bowiem wenezuelska prawica, nowe wybory powinny być ogłoszone w ciągu 30 dni od planowanej inauguracji prezydenckiej kadencji, o ile elekt nie weźmie w niej udziału.

Bartosz Piekaruś

Fot. Wikimedia Commons

1 Maja - demonstracja z okazji Święta Ludzi Pracy!
Warszawa, rondo de Gaulle'a
1 maja (środa), godz. 11.00
Przyjdź na Weekend Antykapitalizmu 2024 – 24-26 maja w Warszawie
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
24-26 maja
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

3 maja:

1849 - W Dreźnie wybuchło powstanie pod wodzą Michaiła Bakunina.

1891 - W Krakowie urodził się związany z lewicą awangardowy poeta Tadeusz Peiper.

1921 - Urodził się Vasco dos Santos Gonçalves, premier Portugalii w latach 1974-1975 (po rewolucji goździków); przeprowadził upaństwowienie banków i towarzystw ubezpieczeniowych.

1936 - Front Ludowy wygrał wybory parlamentarne we Francji.

1969 - USA: Policja zatrzymała 12 tys. uczestników demonstracji przeciwko wojnie w Wietnamie.

1974 - Powstała centrolewicowa Portugalska Demokratyczna Partia Pracy (PTDP); pierwsza partią polityczną ustworzoną po Rewolucji Goździków.

2002 - Zmarła Barbara Castle, brytyjska polityczka Partii Pracy.