Anna Grodzka, Grzegorz Ilnicki: Rewolucja w prawie pracy jest konieczna!

[2013-01-17 13:46:47]

Rewolucja w prawie pracy jest konieczna. I to jest właściwie jedyne, w czym zgadzamy się z Arturem Kiełbasińskim, który ubolewa w swoim tekście opublikowanym w Gazecie Wyborczej, nad brakiem odwagi rządu w liberalizacji prawa pracy.

Problem w tym, że pojęcia takie jak „liberalizacja” czy „większa elastyczność” ograniczają się wyłącznie do uprawnień pracodawcy. To jego obowiązki są luźniejsze, bo pracownikom w Polsce nowych uprawnień w wyniku kolejnych "reform" prawa pracy raczej nie przybywa.

Przynajmniej kilka z propozycji red. Kiełbasińskiego wymaga sprostowania. Po pierwsze, czas pracy już dzisiaj inaczej rozlicza się inaczej w różnych branżach. Inaczej reguluje się pracę kierowców, inaczej pracowników sklepów. Jedyne, co należy zrobić w tej mierze, to zapewnić przestrzeganie prawa, bo wypychanie ludzi do samozatrudnienia to szkodliwa fikcja, która sprawia że mamy firmy transportowe bez pracowników, bo wszyscy w nich są na własnej działalności. Sprawia to, że mamy dobre, martwe prawo.

Po drugie, nie zgadzamy się z propozycjami cywilizowania umów śmieciowych. Zamiast przyznawania osobom z umowami zlecenia i o dzieło szczątkowych uprawnień pracowniczych, trzeba dopilnować, aby nie ignorowano zakazu omijania zatrudnienia w oparciu o umowy o pracę. Tutaj trzeba wprowadzić domniemanie zatrudnienia etatowego, gdy ktoś pracuje na czarno i usztywnić definicję stosunku pracy.

Ze zdziwieniem przeczytaliśmy postulat Artura Kiełbasińskiego, aby zlikwidować etaty związkowe w małych firmach. Ze zdziwieniem, bo ich tam nie ma. Pracodawca finansuje cały etat związkowy dopiero, kiedy do jego organizacji należy 150 pracowników. Red. Kiełbasiński powtarza nieprawdziwy mit o kosztach zatrudniania związkowców, co nie jest dobre dla uczciwości debaty o pracy w Polsce.

Podobnie dziwnie brzmi nawoływanie związkowców do kompromisu z pracodawcami. Kompromis w obszarze nowelizacji prawa pracy w Polsce polega bowiem na tym, że pracodawcy domagają się liberalizacji, a w ramach kompromisu rząd liberalizuje mniej drastycznie niż chce pan Goliszewski, pani Bochniarz i Lewiatan.

Komisja Trójstronna jest fikcją, dialog społeczny w Polsce jest fikcją i szacunek dla postulatów związkowych jest fikcją. Wyraźnie widać to co roku, gdy ustalana jest wysokość płacy minimalnej. Rząd nie jest w Polsce moderatorem debaty pomiędzy pracownikami i pracodawcami. Rząd jest klakierem tych drugich.

Trzeba wywrócić kodeks pracy do góry nogami. Najpilniejsze sprawy to ograniczenie zatrudniania na umowach na czas określony i likwidacja przyzwolenia na zatrudnienie śmieciowe. Trzeba zlikwidować zachęty do stosowania umów cywilnoprawnych i przechodzenia na fikcyjne samozatrudnienie. Wreszcie, trzeba wielokrotnie zwiększyć kary za niesłuszne wyrzucanie ludzi z pracy, bo dzisiaj są żenująco niskie. Pracujemy nad tym.

Jeżeli do kogoś nie trafiają propracownicze argumenty niech pamięta, że w Polsce jest wystarczająco wielu uczciwych pracodawców, że trzeba wziąć ich w obronę i zlikwidować nieuczciwą konkurencję ze strony tych, którzy ścigają się nie jakością pracy i innowacyjnością, a pozbawieniem pracowników ich praw i uchylaniem się od płacenia składek na ubezpieczenie społeczne.

Anna Grodzka
Grzegorz Ilnicki

25 LAT POLSKI W NATO(WSKICH WOJNACH)
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
13 marca 2024 (środa), godz. 18.30
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

24 kwietnia:

1794 - W Warszawie ukonstytuował się klub jakobinów pod nazwą Zgromadzenie Obywateli Ofiarujących Posługę i Pomoc Magistraturom Narodowym w Celu Dobra Ojczyzny.

1906 - Organizacja Techniczno-Bojowa PPS odbiła 10 więźniów Pawiaka.

1916 - Wybuch powstania wielkanocnego w Dublinie; jedną z głównych sił antybrytyjskich była socjalistyczna Irlandzka Armia Obywatelska (ICA) pod dowództwem Jamesa Connolly’ego.

1983 - Socjalistyczna Partia Austrii (SPÖ) wygrała wybory parlamentarne.

1988 - W I turze wyborów prezydenckich we Francji François Mitterrand zdobył 34,1% głosów.

2013 - Niedaleko stolicy Bangladeszu Dhaki zawalił się ośmiokondygnacyjny budynek Rana Plaza, mieszczący kilka zakładów odzieżowych. Zginęło 1127 osób, a około 2500 zostało rannych.