Warszawa: Protest podczas wykładu znanego homofoba

[2013-10-23 13:26:34]

We wtorek o godz. 18:00 w Warszawskim Domu Technika odbyło się spotkanie z Paulem Cameronem - znanym orędownikiem leczenia homoseksualizmu. Grupa warszawskich aktywistów i aktywistek zorganizowała protest w formie happeningu przeciwko absurdalnym i paranaukowym poglądom głoszonym przez amerykańskiego "badacza".

Uczestnicy i uczestniczki protestu krótko po rozpoczęciu wykładu rozwinęli tęczową flagę oraz kartki z napisem "GAY IS OK. FUCK YOU MR CAMERON". Chwilę później padli na kolana przed Cameronem i wijąc się w spazmach homoseksualnej choroby błagali "doktora" o uleczenie. Ich akcja spotkała się z agresywną reakcją przybyłych na spotkanie homofobów i działaczy marginalnej organizacji katolickiej "Krucjata Młodych". Katoliccy fanatycy obrzucili protestujących inwektywami, homofobicznymi hasłami takimi jak "stop tęczowej propagandzie" czy "musicie się dostosować, zboczeńcy" oraz posunęli się do aktów fizycznej agresji. Jeden z organizatorów wykładu próbował zniszczyć aparat fotograficzny, którym filmowano akcje. Żądni linczu katolicy ukradli również tęczową flagę oraz brutalnie usunęli z sali jedną z aktywistek. Na korytarzu prowadzącym do wyjścia doszło do kolejnych przepychanek. Organizatorzy spotkania przy pomocy ochrony uniemożliwili uczestnikom akcji opuszczenie budynku po czym wezwali policje, która ukarała aktywistów i aktywistki mandatem za zakłócenie spotkania w wysokości 300 zł.

Paul Cameron został w 1983 r. usunięty z szeregów Amerykańskiego Stowarzyszenia Psychologicznego. W 1986 r. od "naukowca" odcięło się również Amerykańskie Stowarzyszenie Socjologiczne, w którego oświadczeniu można przeczytać: "Wystarczy pobieżna analiza działalności Camerona, aby dojść do wniosku, że nie ma ona nic wspólnego z nauką. Nauka jest jedynie przykrywką działalności ideologicznej"

Piotr Nowak

Fot. Krzysztof Marczewski

GNIEW LUDOWY POZA PRAWICOWYMI POPULIZMAMI
Warszawa, Wspólny Pokój, ul. Jazdów 10/2,
19 stycznia, godz. 18.00-21.00

21 stycznia:

1793 - Decyzją Konwentu zgilotywano obywatela Kapeta, czyli króla Ludwika XVI.

1923 - W Warszawie powstało Towarzystwo Uniwersytetu Robotniczego, organizacja kulturalno-oświatowa związana z PPS i utworzona z inicjatywy I. Daszyńskiego.

1924 - W Moskwie zmarł Włodzimierz Lenin, przywódca rewolucji bolszewickiej.

1950 - W Londynie zmarł George Orwell (właściwie Eric Arthur Blair), pisarz, socjalista; walczył w czasie wojny domowej w Hiszpanii w szeregach Milicji Robotniczej POUM.

1968 - Amerykański bombowiec z 4 bombami wodorowymi na pokładzie rozbił się w pobliżu Grenlandii. Spowodowało to znaczne napięcie pomiędzy Danią a USA.

2006 - W Warszawie powstał Komitet Pomocy i Obrony Represjonowanych Pracowników (KPiORP).