Warszawa: Protest podczas wykładu znanego homofoba

[2013-10-23 13:26:34]

We wtorek o godz. 18:00 w Warszawskim Domu Technika odbyło się spotkanie z Paulem Cameronem - znanym orędownikiem leczenia homoseksualizmu. Grupa warszawskich aktywistów i aktywistek zorganizowała protest w formie happeningu przeciwko absurdalnym i paranaukowym poglądom głoszonym przez amerykańskiego "badacza".

Uczestnicy i uczestniczki protestu krótko po rozpoczęciu wykładu rozwinęli tęczową flagę oraz kartki z napisem "GAY IS OK. FUCK YOU MR CAMERON". Chwilę później padli na kolana przed Cameronem i wijąc się w spazmach homoseksualnej choroby błagali "doktora" o uleczenie. Ich akcja spotkała się z agresywną reakcją przybyłych na spotkanie homofobów i działaczy marginalnej organizacji katolickiej "Krucjata Młodych". Katoliccy fanatycy obrzucili protestujących inwektywami, homofobicznymi hasłami takimi jak "stop tęczowej propagandzie" czy "musicie się dostosować, zboczeńcy" oraz posunęli się do aktów fizycznej agresji. Jeden z organizatorów wykładu próbował zniszczyć aparat fotograficzny, którym filmowano akcje. Żądni linczu katolicy ukradli również tęczową flagę oraz brutalnie usunęli z sali jedną z aktywistek. Na korytarzu prowadzącym do wyjścia doszło do kolejnych przepychanek. Organizatorzy spotkania przy pomocy ochrony uniemożliwili uczestnikom akcji opuszczenie budynku po czym wezwali policje, która ukarała aktywistów i aktywistki mandatem za zakłócenie spotkania w wysokości 300 zł.

Paul Cameron został w 1983 r. usunięty z szeregów Amerykańskiego Stowarzyszenia Psychologicznego. W 1986 r. od "naukowca" odcięło się również Amerykańskie Stowarzyszenie Socjologiczne, w którego oświadczeniu można przeczytać: "Wystarczy pobieżna analiza działalności Camerona, aby dojść do wniosku, że nie ma ona nic wspólnego z nauką. Nauka jest jedynie przykrywką działalności ideologicznej"

Piotr Nowak

Fot. Krzysztof Marczewski

Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

27 czerwca:

1869 - W Kownie urodziła się Emma Goldman, teoretyczka anarchizmu, bojowniczka o prawa kobiet.

1875 - Zjazd zjednoczeniowy niemieckiej socjaldemokracji w Gotha. We wspólną partię łączą się niemieccy zwolennicy Marksa i Lassalle'a.

1880 - Urodziła się Helen Keller, amerykańska głuchoniewidoma pisarka, pedagożka i działaczka społeczna. Była członkinią Socjalistycznej Partii Ameryki i związku zawodowego Robotników Przemysłowych Świata. Działała na rzecz praw wyborczych kobiet, praw pracowni

1905 - Doszło do buntu załogi na pancerniku rosyjskiej floty czarnomorskiej Potiomkin.

1947 - Urodził się Tron Øgrim, norweski pisarz, dziennikarz i lewicowy działacz polityczny.

1952 - Gwatemala: Postępowy prezydent Jacobo Arbenz ogłosił reformę rolną.

1960 - Zmarł Harry Pollitt, brytyjski działacz komunistyczny. Współzałożyciel KP Wlk. Brytanii w 1920, od 1956 jej przewodniczący.

1969 - USA: Stonewall riots – nowojorskie zamieszki, które wybuchły na tle dyskryminacji mniejszości seksualnych po ataku policji na pub "Stonewall Inn". Zapoczątkowało to amerykański i światowy ruch walki o prawa mniejszości seksualnych.

1973 - Zmarł Earl Browder, przywódca Partii Komunistycznej USA w latach 1932-45.

1978 - Pierwszy Polak w kosmosie - w locie statku kosmicznego Sojuz 30 uczestniczył Mirosław Hermaszewski.

1993 - Irak: USA zbombardowały siedzibę irackiego wywiadu - na Bagdad spadły 23 pociski "Tomahawk".

2010 - Na Islandii zalegalizowano małżeństwa osób tej samej płci.

2010 - Umiarkowani członkowie partii Synaspismós opuścili koalicję SYRIZA i utworzyli partię Demokratyczna Lewica (DIMAR).

2013 - Kevin Rudd (ALP) został po raz drugi premierem Australii.

2019 - Socjaldemokratka Mette Frederiksen objęła urząd premiera Danii.

2020 - Zmarł Belaid Abdessalam, algierski polityk Frontu Wyzwolenia Narodowego, minister, premier Algierii (1992–1993)