Duży wzrost poparcia dla protestów związkowych

[2013-10-25 13:46:07]

W ciągu ostatniego miesiąca bardzo wyraźnie wzrosło poparcie dla inicjatywy związkowców. Obecnie wyraża je aż 69 proc. Polaków (wzrost o 19 pkt proc.), natomiast przeciwnych jest 24 proc. badanych (spadek o 13 pkt proc.). Tylko 7 proc. respondentów nie ma wyrobionego zdania w tej sprawie.

Poparcie dla akcji protestacyjnej przeważa we wszystkich analizowanych grupach społeczno-demograficznych. Najczęściej deklarują je osoby mające od 45 do 54 lat, badani z wykształceniem zawodowym, respondenci z gospodarstw domowych o najniższych dochodach per capita i źle oceniający swoją sytuację materialną. Aprobata dominuje również w takich grupach zawodowych, jak robotnicy (wykwalifikowani i niewykwalifikowani) oraz rolnicy, a ponadto wśród bezrobotnych i biernych zawodowo zajmujących się domem. Z kolei relatywnie wysoki poziom sprzeciwu wobec protestów związkowych obserwujemy wśród najstarszych ankietowanych, najlepiej wykształconych, mieszkańców największych aglomeracji, osób uzyskujących wysokie dochody per capita, dobrze oceniających własną sytuację materialną, kadry kierowniczej i specjalistów z wyższym wykształceniem, prywatnych przedsiębiorców oraz respondentów o lewicowych poglądach politycznych, a także nieuczestniczących w praktykach religijnych. CBOS zwraca też uwagę, że aż 91 proc. członków związków zawodowych popiera protesty.

Stosunek do akcji protestacyjnej zależy również od identyfikacji partyjnych. Wsparcie dla protestujących zadeklarowało 91 proc. zwolenników PiS, 83 proc. PSL, 57 proc. SLD i 35 proc. PO.

W październiku 59 proc. respondentów (od września wzrost o 19 pkt proc.) uważa, że organizacje związkowe reprezentują interesy ludzi takich jak oni, natomiast jedna trzecia 33 proc. (spadek o 16 pkt proc.) neguje wspólnotę interesów ze związkowcami.

Mimo wzrostu poparcia dla akcji protestacyjnej i wzrostu identyfikacji z inicjatywą związkowców, Polacy nie wierzą, aby protesty przełożyły się na zmianę polityki rządu. Tylko 15 proc. badanych uważa, że protesty będą miały wpływ na politykę rządu w sprawach pracowniczych, a aż 73 proc. przewiduje, że rząd pozostanie przy swoim stanowisku w zakresie zmian w prawie pracy i w innych kwestiach dotyczących sytuacji pracowników najemnych.

Badanie „Aktualne problemy i wydarzenia” przeprowadzono metodą wywiadów bezpośrednich wspomaganych komputerowo w dniach 3–9 października 2013 roku na liczącej 1066 osób reprezentatywnej próbie losowej dorosłych mieszkańców Polski.

Piotr Szumlewicz

Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

27 czerwca:

1869 - W Kownie urodziła się Emma Goldman, teoretyczka anarchizmu, bojowniczka o prawa kobiet.

1875 - Zjazd zjednoczeniowy niemieckiej socjaldemokracji w Gotha. We wspólną partię łączą się niemieccy zwolennicy Marksa i Lassalle'a.

1880 - Urodziła się Helen Keller, amerykańska głuchoniewidoma pisarka, pedagożka i działaczka społeczna. Była członkinią Socjalistycznej Partii Ameryki i związku zawodowego Robotników Przemysłowych Świata. Działała na rzecz praw wyborczych kobiet, praw pracowni

1905 - Doszło do buntu załogi na pancerniku rosyjskiej floty czarnomorskiej Potiomkin.

1947 - Urodził się Tron Øgrim, norweski pisarz, dziennikarz i lewicowy działacz polityczny.

1952 - Gwatemala: Postępowy prezydent Jacobo Arbenz ogłosił reformę rolną.

1960 - Zmarł Harry Pollitt, brytyjski działacz komunistyczny. Współzałożyciel KP Wlk. Brytanii w 1920, od 1956 jej przewodniczący.

1969 - USA: Stonewall riots – nowojorskie zamieszki, które wybuchły na tle dyskryminacji mniejszości seksualnych po ataku policji na pub "Stonewall Inn". Zapoczątkowało to amerykański i światowy ruch walki o prawa mniejszości seksualnych.

1973 - Zmarł Earl Browder, przywódca Partii Komunistycznej USA w latach 1932-45.

1978 - Pierwszy Polak w kosmosie - w locie statku kosmicznego Sojuz 30 uczestniczył Mirosław Hermaszewski.

1993 - Irak: USA zbombardowały siedzibę irackiego wywiadu - na Bagdad spadły 23 pociski "Tomahawk".

2010 - Na Islandii zalegalizowano małżeństwa osób tej samej płci.

2010 - Umiarkowani członkowie partii Synaspismós opuścili koalicję SYRIZA i utworzyli partię Demokratyczna Lewica (DIMAR).

2013 - Kevin Rudd (ALP) został po raz drugi premierem Australii.

2019 - Socjaldemokratka Mette Frederiksen objęła urząd premiera Danii.

2020 - Zmarł Belaid Abdessalam, algierski polityk Frontu Wyzwolenia Narodowego, minister, premier Algierii (1992–1993)