Węgry: Fidesz wygrywa wybory

[2014-04-07 02:04:54]

Fidesz, centroprawicowa partia premiera Victora Orbana w niedzielnych wyborach na Węgrzech zdobył blisko 48 proc. głosów. Centrolewicowa koalicja wokół partii socjalistycznej MSZP ma prawie 23 proc. poparcia, a radykalnie prawicowy Jobbik - prawie 22 proc. - ogłoszono po obliczeniu blisko 1/3 wszystkich oddanych głosów. Wynika z tego, że Fidesz może mieć 134 mandaty w Parlamencie, w którym zasiada 199 deputowanych, i pełną swobodę w samodzielnym rządzeniu.

Analitycy podkreślają, że taki wynik jest wielkim sukcesem Orbana i polityki jego rządu. Podkreślana jest charyzma węgierskiego premiera oraz wyraźna poprawa bytu zwykłych Węgrów pod jego rządami. Podczas gdy Europa zarzucała Orbanowi manipulacje systemem bankowym, nieprzychylną politykę wobec zagranicznych inwestorów i cenzurowanie mediów, państwo węgierskie doprowadziło do poprawy ściągalności podatków, ograniczeń zysków banków oraz obniżek cen energii.

Lewica w tych wyborach podkreślała konieczność podniesienia płacy minimalnej. Na jej wiarygodność zły wpływ miało wystawienie na listach osób odpowiedzialnych za kryzys finansowy z 2008 r.

28 lutego:

1925 - Urodził się Józef Kaleta, ekonomista, polityk, poseł na Sejm I, II i III kadencji.

1986 - W zamachu zginął Olof Palme, przewodniczący Szwedzkiej Socjaldemokratycznej Partii Robotniczej, premier Szwecji.

1991 - Zakończyła się I wojna w Zatoce Perskiej

2011 - W Suhar w Omanie kontynuowano protesty, w których zginęła jedna osoba, a 20 odniosło obrażenia