IV Ogólnopolska Konferencja Pracownicza

[2005-06-12 16:59:22]

W dniach 11-12 czerwca odbyła się w Warszawie IV Ogólnopolska Konferencja Pracownicza. Wzięli w niej udział przedstawiciele związków zawodowych z
kilkunastu zakładów z całej Polski. W konferencji uczestniczyli również zagraniczni działacze związkowi z Czech, francuskiej CNT (Krajowej Konfederacji Pracy) oraz SUD PTT, hiszpańskiej CGT (Powszechnej Konfederacji Pracy), szwedzkiego SAC (Centralnej Organizacji Szwedzkich Robotników), wydawcy niemieckiego anarchosyndykalistycznego pisma Wildcat oraz przedstawiciele Białoruskiej Akcji Socjalnej RAZAM.

W pierwszej części konferencji wystąpili przedstawiciele zakładowych organizacji związkowych. Sławomir Gzik, działacz związkowy z Ożarowa, jeden z koordynatorów protestu w Fabryce Kabli Ożarów powiedział że sytuacja świata pracy pogarsza się. Brakuje współpracy między organizacjami pracowniczymi, zarówno na szczeblu krajowym, jak i międzynarodowym.

Zdzisław Tuszyński, przewodniczący Federacji Związków Zawodowych "Metalowcy" stwierdził, że wielu z tych, którzy w latach 80 pisali postulaty "Solidarności" bardzo szybko zdradziło interesy pracownicze. "Społeczeństwo podzieliło się na bogatych i biednych, tych, których stać na posyłanie dzieci do prywatnych szkół i tych, których dzieci chodzą głodne" -stwierdził. Za fatalną sytuację świata pracy jego zdaniem odpowiada bezrobocie, które złamało klasie pracowniczej kręgosłup oraz kłótnie wewnątrz ruchu związkowego. Błędem nazwał wejście OPZZ w mariaż z socjaldemokracją, ponieważ skręciła ona na prawo. Apelował jednocześnie o stworzenie klasowego ugrupowania i porozumienie ideowej lewicy.

Grzegorz Kupis działacz WZZ "Sierpień 80" z Tramwajów Warszawskich stwierdził że potrzebne jest nawiązanie współpracy między związkami zawodowymi a organizacjami społecznymi.

Przedstawiciel Ogólnopolskiego Związku Bezrobotnych z Łodzi powiedział że bezrobocie powoduje sytuację że na ludziach wymusza się nawet, żeby pracowali na pełny etat, podczas gdy formalnie są zatrudnieni jedynie na 1/4. We współpracy z łódzkim Ogólnopolskim Związkiem Zawodowym Inicjatywa Pracownicza oraz Czerwonym Kolektywem-Lewicową Alternatywą, OZB przygotowuje się do założenia spółdzielni socjalnej, dzięki której bezrobotni mogliby zarobić i zdobywać kwalifikacje.

Piotr Ciszewski z CK-LA przygotował referat, dotyczący wizerunku protestów pracowniczych w mediach. Według niego media zostały opanowane przez neoliberałów, a demonstrujących często przedstawia się jako chuliganów. Stwierdził że częściowym wyjściem byłoby dokładniejsze przygotowywanie się przez organizatorów protestów do kontaktów z mediami.

Przedstawicielka "Solidarności" z poznańskiej Goplany opowiedziała o wyzysku zatrudnionych tam pracownic. Stwierdziła że związki zawodowe nie zapewniają dostatecznej ochrony pracownikom, a ci często boją się do nich zwracać.

12 czerwca odbyło się zebranie dotyczące akcji pomocy pracownikom sezonowym. Działacze Inicjatywy Pracowniczej, CK-LA oraz Grupy na rzecz Partii Robotniczej zapowiedzieli że w tym tygodniu rozpoczną kampanię informującą Polaków wyjeżdżających do pracy w Niemczech, Francji, Szwecji i Hiszpanii o ich prawach.

Paweł Kończyk

1 Maja - demonstracja z okazji Święta Ludzi Pracy!
Warszawa, rondo de Gaulle'a
1 maja (środa), godz. 11.00
Przyjdź na Weekend Antykapitalizmu 2024 – 24-26 maja w Warszawie
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
24-26 maja
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

27 kwietnia:

1848 - Francja zniosła niewolnictwo.

1937 - W Rzymie zmarł Antonio Gramsci, włoski działacz robotniczy, teoretyk marksizmu, filozof.

1956 - Sejm PRL przyjął ustawę o warunkach przerywania ciąży, liberalizującą przepisy aborcyjne.

1959 - Liu Szao-tsi zastąpił Mao Tse-tunga na stanowisku Przewodniczącego ChRL.

1968 - Na mocy przyjętego w październiku Abortion Act w Wielkiej Brytanii przerywanie ciąży stało się legalne.

1972 - W Bukareszcie zmarł Kwame Nkrumah, postępowy polityk afrykański, premier i prezydent Ghany, działacz ruchu panafrykańskiego, 1963 jeden z inicjatorów OJA, obalony przez wojsko.

1994 - Zakończyły się pierwsze wielorasowe wybory parlamentarne w RPA, w których zwyciężył Afrykański Kongres Narodowy Nelsona Mandeli, uzyskując 62,65% głosów