Wrocław: Inauguracja kampanii wyborczej Lewicy

[2014-08-26 09:34:12]

25 sierpnia we Wrocławiu odbyła się konferencja prasowa przyszłego Komitetu Wyborczego Wyborców „Lewica” popieranego przez Ruch Sprawiedliwości Społecznej Piotra Ikonowicza. Podczas konferencji zaprezentowano kandydata na prezydenta Wrocławia Konrada Rychlewskiego (na zdjęciu – drugi od lewej), który do wyborów idzie pod hasłem „Wrocław dla ludzi – nie dla snobów”.

Rychlewski ma 33 lata, z wykształcenia jest psychologiem, absolwentem berlińskiego Uniwersytetu Humboldta, pracuje w branży informatycznej. Od lat działa na wrocławskiej lewicy, jest m.in. współorganizatorem dorocznych obchodów Święta 1 Maja.

Jeśli nie podoba się nam absurdalna polityka władz naszego miasta, możliwości są trzy: albo musimy się pogodzić z obecnym stanem rzeczy, albo przeprowadzić do innego miasta, albo zmieniać otaczającą nas rzeczywistość. My wybraliśmy tę trzecią możliwość – mówił podczas konferencji kandydat na prezydenta. – Dla nas najważniejszy jest człowiek, nie kapitał. Zweryfikujemy niepotrzebne i nieracjonalne wydatki władz Wrocławia, sprawimy, by miasto służyło nam, nie interesom biznesu. Zdecydowanie sprzeciwił się prywatyzacji należącego do miasta majątku: – Nie sprzedamy ani jednego metra kwadratowego prywatnym inwestorom.

Z listy komitetu Lewica do Rady Miasta Wrocławia wystartują m.in. była radna Ewa Gąsowska (na zdjęciu - po lewej) oraz nowo wybrany lider miejskich struktur RSS Makary Gołosz (na zdjęciu – trzeci od lewej). Wśród kandydatów znajdą się także związkowcy, wykładowcy akademiccy związani z lewicą, przedstawiciele mniejszości etnicznych oraz byli działacze wrocławskiego PPS, którzy dwa lata temu opuścili partię w proteście przeciwko zbliżeniu z SLD. Wśród głównych postulatów Lewicy znajdziemy m.in. budowę tysiąca mieszkań komunalnych, poprawę funkcjonowania komunikacji miejskiej, darmowe żłobki i przedszkola oraz racjonalizację wydatków miasta.

Rzeczniczka prasowa Lewicy Ewa Groszewska (na zdjęciu – po prawej) przekonywała w wywiadzie udzielonym TVP Info, że nowa inicjatywa ma przełamać impas na wrocławskiej lewicy: – Nasi adwersarze oficjalnie odwołujący się do lewicy w rzeczywistości nie podzielają naszych wartości, nie uczestniczą też w podejmowanych przez lewicę inicjatywach. Dlatego zdecydowaliśmy się wystawić własną listę wyborczą.

Do tej pory chęć startu w wyborach na prezydenta Wrocławia ogłosili obecny gospodarz miasta Rafał Dutkiewicz, miejska radna PiS Mira Stachowiak-Różecka, Tomasz Owczarek (kandydat niezależny promowany m.in. przez Bogdana Zdrojewskiego), Waldemar Bednarz reprezentujący koalicję „Nowy Ład” tworzoną przez SLD, UP, PPS i Zielonych oraz Robert Maurer z Kongresu Nowej Prawicy. Co ciekawe, dwaj ostatni kandydaci są działaczami ugrupowania Wielka Wyspa Razem zasiadającymi w radzie jednego z wrocławskich osiedli.

Katarzyna Kwiatkowska

Fot. Katarzyna Kwiatkowska

Dość lekceważenia pracowników budżetówki!
Warszawa, ul. Świętokrzyska 12
8 września (piątek), godz. 11.00-14.00
Wspólny opór wobec kapitalizmu. Rozmowa z Zapatystami
Wroclaw, Klub Firlej, ul. Grabiszyńska 56
4 października (poniedziałek), godz. 18.00

16 października:

1854 - W Pradze urodził się Karol Kautsky; ideolog niemieckiej socjaldemokracji nazywamy "papieżem marksizmu"; redaktor naczelny teorytycznego pisma "Die Neue Zeit".

1927 - W Gdańsku urodził się Günter Grass, pisarz niemiecki, laureat Nagrody Nobla, zwolennik SPD.

1934 - W Chinach 100 tys. żołnierzy Chińskiej Robotniczo-Chłopskiej Armii Czerwonej dowodzonej przez Mao Zedonga rozpoczęło tzw. Wielki Marsz.

1937 - Utworzenie Klubu Demokratycznego w Warszawie, skupiającego postępową inteligencję; prezesem został Mieczysław Michałowski.

1983 - Zmarł Willi Ritschard, polityk szwajcarski, członek Szwajcarskiej Rady Związkowej (rządu) z ramienia Partii Socjaldemokratycznej, w 1978 prezydent Szwajcarii.

1984 - Pokojową Nagrodę Nobla otrzymał Desmond Tutu, południowoafrykański biskup anglikański, działacz na rzecz praw człowieka, przeciwnik apartheidu, zwolennik małżeństw homoseksualnych.