Wrocław: Inauguracja kampanii wyborczej Lewicy

[2014-08-26 09:34:12]

25 sierpnia we Wrocławiu odbyła się konferencja prasowa przyszłego Komitetu Wyborczego Wyborców „Lewica” popieranego przez Ruch Sprawiedliwości Społecznej Piotra Ikonowicza. Podczas konferencji zaprezentowano kandydata na prezydenta Wrocławia Konrada Rychlewskiego (na zdjęciu – drugi od lewej), który do wyborów idzie pod hasłem „Wrocław dla ludzi – nie dla snobów”.

Rychlewski ma 33 lata, z wykształcenia jest psychologiem, absolwentem berlińskiego Uniwersytetu Humboldta, pracuje w branży informatycznej. Od lat działa na wrocławskiej lewicy, jest m.in. współorganizatorem dorocznych obchodów Święta 1 Maja.

Jeśli nie podoba się nam absurdalna polityka władz naszego miasta, możliwości są trzy: albo musimy się pogodzić z obecnym stanem rzeczy, albo przeprowadzić do innego miasta, albo zmieniać otaczającą nas rzeczywistość. My wybraliśmy tę trzecią możliwość – mówił podczas konferencji kandydat na prezydenta. – Dla nas najważniejszy jest człowiek, nie kapitał. Zweryfikujemy niepotrzebne i nieracjonalne wydatki władz Wrocławia, sprawimy, by miasto służyło nam, nie interesom biznesu. Zdecydowanie sprzeciwił się prywatyzacji należącego do miasta majątku: – Nie sprzedamy ani jednego metra kwadratowego prywatnym inwestorom.

Z listy komitetu Lewica do Rady Miasta Wrocławia wystartują m.in. była radna Ewa Gąsowska (na zdjęciu - po lewej) oraz nowo wybrany lider miejskich struktur RSS Makary Gołosz (na zdjęciu – trzeci od lewej). Wśród kandydatów znajdą się także związkowcy, wykładowcy akademiccy związani z lewicą, przedstawiciele mniejszości etnicznych oraz byli działacze wrocławskiego PPS, którzy dwa lata temu opuścili partię w proteście przeciwko zbliżeniu z SLD. Wśród głównych postulatów Lewicy znajdziemy m.in. budowę tysiąca mieszkań komunalnych, poprawę funkcjonowania komunikacji miejskiej, darmowe żłobki i przedszkola oraz racjonalizację wydatków miasta.

Rzeczniczka prasowa Lewicy Ewa Groszewska (na zdjęciu – po prawej) przekonywała w wywiadzie udzielonym TVP Info, że nowa inicjatywa ma przełamać impas na wrocławskiej lewicy: – Nasi adwersarze oficjalnie odwołujący się do lewicy w rzeczywistości nie podzielają naszych wartości, nie uczestniczą też w podejmowanych przez lewicę inicjatywach. Dlatego zdecydowaliśmy się wystawić własną listę wyborczą.

Do tej pory chęć startu w wyborach na prezydenta Wrocławia ogłosili obecny gospodarz miasta Rafał Dutkiewicz, miejska radna PiS Mira Stachowiak-Różecka, Tomasz Owczarek (kandydat niezależny promowany m.in. przez Bogdana Zdrojewskiego), Waldemar Bednarz reprezentujący koalicję „Nowy Ład” tworzoną przez SLD, UP, PPS i Zielonych oraz Robert Maurer z Kongresu Nowej Prawicy. Co ciekawe, dwaj ostatni kandydaci są działaczami ugrupowania Wielka Wyspa Razem zasiadającymi w radzie jednego z wrocławskich osiedli.

Katarzyna Kwiatkowska

Fot. Katarzyna Kwiatkowska

Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

2 lipca:

1778 - W Ermenonville zmarł Jan Jakub Rousseau, postępowy francuski pisarz, filozof i pedagog, twórca koncepcji swobodnego wychowania.

1839 - Bunt niewolników na statku Amistad.

1840 - W Rzymie zmarł Bogdan Jański, pierwszy chronologicznie polski socjalista, saintsimonista.

1843 - W Cassino urodził się Antonio Labriola filozof, teoretyk marksizmu, działacz włoskiego ruchu robotniczego.

1925 - Urodził się Patrice Lumumba, kongijski polityk lewicowy. Pierwszy premier niepodległego Konga. Obalony i zamordowany.

1925 - Urodził się Medgar Evers, aktywista ruchu na rzecz praw obywatelskich czarnej ludności w USA; zamordowany w 1963.

1928 - W Wielkiej Brytanii kobiety, które ukończyły 21. rok życia otrzymały czynne i bierne prawo wyborcze.

1949 - Zmarł Georgi Dymitrow, bułgarski działacz komunistyczny. 1933 oskarżony przez nazistów o podpalenie Reichstagu. Uniewinniony. 1946 premier Bułgarii. 1948 sekretarz generalny BPK.

1964 - Prezydent USA Lyndon Johnson podpisał ustawę o swobodach obywatelskich dla Afroamerykanów. Dokument ten podpisał również Martin Luther King.

1976 - Zjednoczenie Wietnamu Północnego z Południowym i utrworzenie Socjalistycznej Republiki Wietnamu.

1979 - Przez uczestników ROPCiO z Krakowa został założony Ruch Porozumienia Polskich Socjalistów. Byli to: Krzysztof Bzdyl, Krzysztof Gąsiorowski, Stanisław Janik-Palczewski, Romana Kahl-Stachniewicz, Mieczysław Majdzik i Stanisław Tor.

1994 - Nowe prawo mieszkaniowe, wprowadzone przez rząd SLD-PSL, zezwoliło na eksmisję na bruk.

2006 - W Managui zmarł Herty Lewites, lewicowy polityk nikaraguański, minister w sandinistowskim rządzie w latach 1979-90.