Warszawa: Pikieta związkowa przeciwko cenzurze

[2014-12-07 10:17:53]

Kilkadziesiąt osób wzięło wczoraj udział w pikiecie przed warszawskim lotniskiem, przeciwko cenzurze i w obronie wolności działalności związkowej.

Pikieta była odpowiedzią na decyzję poznańskiego sądu, który zakazał związkowi zawodowemu Inicjatywa Pracownicza mówienia o łamaniu praw pracowniczych w sklepach wolnocłowych Aelia do czasu zakończenia procesu w sądzie pracy. Aelia bezprawnie zwolniła Annę Kucharczyk przedstawicielkę komisji zakładowej IP.

Pikietujacy przyniesli miedzy innymi tabliczki z hasłami "Nie możemy mówić, że Aelia mobbinguje", "Nie możemy mówić, że Aelia łamie prawa pracownicze".
Skandowano "Dość cenzury!" oraz "Wolne związki zawodowe!".

Warszawski Teatr Rewolucyjny przed wejściem do terminalu odlotów wystawił sztukę Bertolta Brechta

Po kilkudziesieciu minutach na miejsce przybyły policytjne posiłki, a funkcjonariusze zdelegalizowali pikietę najpierw twierdząc, że "łamie wyrok sądu", a następnie jako pretekstu używajac faktu, że jej organizator nie miał przy sobie wymaganego identyfikatora wydawanego przez miasto.

Po decyzji policji zebrani podzielili się na kilka pikiet po 14 osób. Część z nich weszła na teren lotniska i rozdawała ulotki informacyjne pasażerom. Jedna z grup dotarła pod sklep wolnocłowy, pod którym także zorganizowano pikietę. Ochroniarze zagrozili wezwaniem policji, jednak poinformowani czego dotyczy protest, nie zrobili tego.

Akcja zakończyła się spokojnie. Nikt nie został zatrzymany.

Piotr Ciszewski

(fot. M.Z.)

ll ROCZNICA WOJNY W UKRAINIE. JAK ROZUMIEĆ IMPERIALIZM (NIE TYLKO ROSYJSKI)?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
28 lutego 2024 (środa), godz. 18.30
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

5 marca:

1808 - Urodził się Szymon Konarski, uczestnik powstania listopadowego, zwolennik równości społecznej i majątkowej ludzi, przeciwnik hierarchii kościelnej, w 1839 r. rozstrzelany przez Rosjan za działalność w radykalnych stronnictwach.

1871 - W Zamościu urodziła się Róża Luksemburg; działaczka polskiego, niemieckiego i rosyjskiego ruchu robotniczego.

1901 - W Gwoźnicy urodził się związany z lewicą awangardowy poeta Julian Przyboś.

1905 - W Warszawie rozpoczął swe obrady VII Zjazd PPS, który uznał wydarzenia w Królestwie za część składową rewolucji rosyjskiej. Zjazd utworzył Organizację Bojową PPS i powołał Wydział Bojowy jako jej kierownictwo.

1918 - Urodził się James Tobin, amerykański ekonomista, laureat nagrody Nobla, twórca idei opodatkowania międzynarodowego obrotu kapitałowego.

1922 - Urodził się Pier Paolo Pasolini, włoski pisarz, poeta i reżyser filmowy o lewicowych poglądach politycznych.

1931 - Powstała Komunistyczna Partia Wenezueli (PCV).

1937 - Wspólne posiedzenie CKW PPS i Wydziału Wykonawczego KCZZ. Uchwalono oświadczenie przeciwko programowi OZN.

1938 - Wojna domowa w Hiszpanii: rozpoczęła się bitwa koło przylądka Palos.

1970 - Wszedł w życie międzynarodowy układ o nierozprzestrzenianiu broni jądrowej

2000 - Zmarła Roma Mitchell, australijska prawniczka, pierwsza kobieta, która została sędzią w Australii (a później pierwszą kobietą gubernatorem Południowej Australii).

2013 - Zmarł Hugo Chavez, długoletni przywódca Wenezueli.