USA: Rekordowa liczba bezdomnych w Nowym Jorku

[2014-12-27 13:23:43]

Liczba bezdomnych w Nowym Jorku wzrosła do poziomu niespotykanego od czasów wielkiej depresji z początku lat 1930. W październiku 2014 roku każdej nocy w miejskich schroniskach nocowało blisko 60 tysięcy osób. W sumie w schroniskach przebywa obecnie o 91 proc. ludzi więcej niż w roku 2002, kiedy władzę w Nowym Jorku przejął poprzedni burmistrz Michael Bloomberg. Najwięcej bezdomnych nowojorczyków, bo aż 57 proc. odwiedzających noc legowiska, stanowią Afroamerykanie.

Nowojorska Koalicja na rzecz Bezdomnych (Coalition For The Homeless) przedstawiła alarmujące dane. Choć bezdomni kojarzą się najczęściej z osobami samotnymi, blisko cztery piąte wszystkich osób pozbawionych dachu nad głową stanowią rodziny. Do noclegowni trafia zwykle ok. 14 tys. rodzin z ok. 25 tys. dzieci.

Jako na główną przyczynę gwałtownego wzrostu bezdomności Koalicja na rzecz Bezdomnych wskazała na niedostatek mieszkań w przystępnych cenach. Nawet ludzie, którzy mają pracę, często nie są w stanie sprostać rosnącym kosztom wynajmu. Inne powody, dla których całe rodziny nie mają się gdzie podziać to m.in.: przemoc domowa, utrata pracy, niebezpieczne warunki mieszkaniowe.

Badania przeprowadzone w Nowym Jorku wykazują, że w jeszcze gorszym położeniu niż rodziny są bezdomni samotni dorośli. Znacznie częściej zapadają oni na choroby psychiczne i popadają w uzależnienia. Mają też inne duże problemy zdrowotne.

jkl

Czym jest wolność ?
Wrocław, Przejście Garncarskie 2, Cafe-księgarnia >TAJNE KOMPLETY<
27.01.2022 (czwartek), h. 17.00
GNIEW LUDOWY POZA PRAWICOWYMI POPULIZMAMI
Warszawa, Wspólny Pokój, ul. Jazdów 10/2,
19 stycznia, godz. 18.00-21.00

29 stycznia:

1867 - W Walencji urodził się Vicente Blasco Ibáñez, hiszpański pisarz, publicysta i lewicowy działacz społeczny.

1929 - Lew Trocki został wydalony z ZSRR.

1939 - Urodziła się Germaine Greer, australijska feministka, pisarka, dziennikarka i wykładowczyni literatury angielskiej; powszechnie uważana za jedną z najbardziej znaczących działaczek feministycznych XX wieku.

1946 - Mord na 16 cywilnych mieszkańcach wsi Zaleszany na Podlasiu, za który odpowiedzialność ponosi oddział Pogotowia Akcji Specjalnej Narodowego Zjednoczenia Wojskowego dowodzony przez Romualda Rajsa ps. „Bury”.

1990 - Po raz ostatni wyprowadzono sztandar Polskiej Zjednoczonej Partii Robotniczej. Oznaczało to jej samorozwiązanie.

2000 - Tysiące alterglobalistów protestowało przeciwko Światowemu Forum Ekonomicznemu w Davos (Szwajcaria). Doszło do starć z policją.

2001 - Chilijski dyktator Augusto Pinochet został oskarżony o zbrodnie dokonane podczas swoich rządów i osadzony w areszcie domowym.

2006 - Ubiegająca się o reelekcję socjaldemokratka Tarja Halonen wygrała po raz drugi wybory prezydenckie w Finlandii.

2018 - Viorica Dăncilă (PSD) jako pierwsza kobieta objęła urząd premiera Rumunii.