Eurostat: Wysokie rozwarstwienie regionalne w obrębie UE

[2015-06-08 16:23:31]

Eurostat przedstawił porównawcze dane na temat bogactwa poszczególnych regionów w Unii Europejskiej. Raport dotyczy Produktu Krajowego Brutto na jednego mieszkańca przy uwzględnieniu parytetu siły nabywczej w 2013 roku.

Zgodnie z danymi średnia dla całej Unii Europejskiej w 2013 roku wynosiła 27.300 euro na osobę.

Największe PKB w UE było w: Luksemburgu – 257% średniej unijnej, Holandii – 131%, Irlandii – 130%, Austrii – 128%, Szwecji – 127% i w Danii – 124%.

Najmniejszy PKB na osobę miały: Bułgaria – 45%, Rumunia – 55%, Chorwacja – 61%, Łotwa – 64%, Węgry – 66% i Polska – 67%.

Najbogatszym regionem UE w 2013 roku był Londyn centralny, w którym PKB na osobę w parytecie siły nabywczej osiągnął aż 325% średniej unijnej (czyli 86.400 euro). Kolejne miejsca zajęły: Luksemburg – 258%, Bruksela – 207%, Hamburg – 195%, Groningen – 187%, Bratysława – 184%, Sztokholm – 179%, Il de France – 175%, Praga – 173% i niemiecki Oberbayern (dane z 2012 roku) – 172%.

Najbiedniejszym regionem UE w 2013 roku był francuski region Mayotte, gdzie PKB na mieszkańca wynosił tylko 27% średniej unijnej. Kolejne miejsca zajęły bułgarskie regiony: Severozapaden – 30%, Severen tsentralen – 31% i Yuzhen tsentralen – 34%. Wśród 10 najbiedniejszych regionów znalazło się 5 bułgarskich, 3 rumuńskie, jeden węgierski i jeden francuski.

W pierwszej dwudziestce najbiedniejszych regionów znalazło się też 5 polskich województw. Najbiedniejsze województwa to Lubelskie, Podkarpackie i Warmińsko-mazurskie – po 48% średniej unijnej oraz Podlaskie i Świętokrzyskie – po 49%. 15 polskich województw ma PKB poniżej 75% średniej unijnej (75% to poziom, poniżej którego regiony mogą liczyć na szczególne wsparcie z unijnych funduszy). Jedynym wyjątkiem jest województwo Mazowieckie, którego PKB wynosi 107% średniej.

Piotr Szumlewicz

28 lutego:

1925 - Urodził się Józef Kaleta, ekonomista, polityk, poseł na Sejm I, II i III kadencji.

1986 - W zamachu zginął Olof Palme, przewodniczący Szwedzkiej Socjaldemokratycznej Partii Robotniczej, premier Szwecji.

1991 - Zakończyła się I wojna w Zatoce Perskiej

2011 - W Suhar w Omanie kontynuowano protesty, w których zginęła jedna osoba, a 20 odniosło obrażenia