Partia Razem: Udowodniliśmy, że inna polityka jest możliwa

[2015-10-26 08:18:16]

Z sondażu Ipsos dla TVP1, TVN24 i Polsat News wynika, że Partia Razem (3,9 proc. głosów) nie wprowadzi swoich posłów do Sejmu, bo nie przekroczyła 5-procentowego progu wyborczego, dostanie jednak - w związku ze zdobyciem ponad 3 proc. - subwencję z budżetu państwa.

Udowodniliśmy, że inna polityka jest możliwa; że jest możliwa polityka robiona przez zwykłych ludzi i w interesie zwykłych ludzi; że jest możliwa polityka, która nie kończy się na roszadach w telewizyjnych studiach, a która dzieje się na ulicy, która dzieje się w kontakcie z innymi ludźmi, która jest robiona przez związkowców, przez spółdzielców, przez ludzi, którzy walczą przeciwko umowom śmieciowym. To jest nasz pierwszy krok - powiedział Adrian Zandberg po ogłoszeniu sondażowych wyników wyborów parlamentarnych.

To są 4 proc., które wywalczyliśmy na ulicach, które wywalczyliśmy, chociaż przez większą część kampanii telewizje poświeciły nam 8 sekund - podkreślił. Jego zdaniem, polityka nie zaczyna się, ani nie kończy w telewizyjnych studiach ani nad urną wyborczą. Polityka jest każdego dnia, kiedy tysiące ludzi z Razem będą w swoich miastach, w swoich miasteczkach, stać po stronie ludzi pracy, organizować się w obronie pracowników, których prawa są łamane, budować spółdzielnie, prowadzić edukację - tam będziemy działać jutro, pojutrze, przez kolejny miesiąc, przez kolejny rok, przez kolejne lata (…) W końcu będzie w Polsce demokratyczna lewica, za którą nie trzeba się wstydzić - powiedział.

Według Zandberga Polacy zagłosowali na PiS (które według sondażu wygrało wybory), bo mieli dosyć "arogancji liberalnego establishmentu". Zagłosowali dzisiaj na PiS, chociaż nie kochają Antoniego Macierewicza i nie marzą o powrocie Jarosława Kaczyńskiego do władzy. To będzie bardzo szybko widać - ocenił.

Nasza rola to pokazać, że konsekwentnym działaniem i zaangażowaniem społecznym inna Polska jest możliwa, jest możliwa socjalna i demokratyczna alternatywa - deklarował. Zapowiedział, że partia będzie krok po kroku budować w Polsce silną lewicę, która będzie w stanie realnie odsunąć PiS od władzy.

Taki ruch społeczny jest możliwy tylko wtedy, jeżeli tysiące ludzi się w niego zaangażują. Już dziś są nas tysiące, a będą nas dziesiątki tysięcy. Zbudujemy inny model polityki - masowej, demokratycznej, zaangażowanej, wokół programu - mówił Zandberg.

Wracamy do pracy - zadeklarował z kolei członek zarządu krajowego Jakub Danecki. Mówił o licznych telefonach i e-mailach, które w ostatnich dniach dostawali członkowie Razem. Ci ludzie są kolejną falą, która zasili Razem. Musimy otworzyć się na kolejne osoby i myśleć o tym, w jaki sposób budować ten ruch - powiedział.

Udowodniliśmy, że możliwy jest ruch, który reprezentuje miliony, a nie milionerów - powiedziała Marcelina Zawisza (na zdjęciu), również należąca do 9-osobowego zarządu partii podziękowała wszystkim, którzy zagłosowali na Razem. Nie zawiedziemy was - obiecała.

jkl

1 Maja - demonstracja z okazji Święta Ludzi Pracy!
Warszawa, rondo de Gaulle'a
1 maja (środa), godz. 11.00
Przyjdź na Weekend Antykapitalizmu 2024 – 24-26 maja w Warszawie
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
24-26 maja
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

27 kwietnia:

1848 - Francja zniosła niewolnictwo.

1937 - W Rzymie zmarł Antonio Gramsci, włoski działacz robotniczy, teoretyk marksizmu, filozof.

1956 - Sejm PRL przyjął ustawę o warunkach przerywania ciąży, liberalizującą przepisy aborcyjne.

1959 - Liu Szao-tsi zastąpił Mao Tse-tunga na stanowisku Przewodniczącego ChRL.

1968 - Na mocy przyjętego w październiku Abortion Act w Wielkiej Brytanii przerywanie ciąży stało się legalne.

1972 - W Bukareszcie zmarł Kwame Nkrumah, postępowy polityk afrykański, premier i prezydent Ghany, działacz ruchu panafrykańskiego, 1963 jeden z inicjatorów OJA, obalony przez wojsko.

1994 - Zakończyły się pierwsze wielorasowe wybory parlamentarne w RPA, w których zwyciężył Afrykański Kongres Narodowy Nelsona Mandeli, uzyskując 62,65% głosów