Tunezja: Strajk g這dowy student闚

[2017-02-02 21:40:19]

Cz這nkowie legendarnego marksistowskiego zwi您ku student闚 UGET (Generalny Zwi您ek Student闚 Tunezyjskich) og這sili strajk g這dowy.

UGET znany z dzia豉lno軼i opozycyjnej w okresie re磨mu Ben Alego, uczestnicz帷y w rewolucji tunezyjskiej pod has豉mi antykapitalistycznymi podj掖 decyzj o radykalnym strajku g這dowym. 12 cz這nk闚 zwi您ku nie przyjmuje pokarm闚 ani p造n闚 od 31 stycznia i kontynuuje strajk w g堯wnej siedzibie zwi您ku w Tunisie.

Bezpo鈔edni przyczyn strajku s represje wymierzone w jego cz這nk闚. W okresie dyktatury Ben Alego utworzono tzw. „czarn list” zawieraj帷 nazwiska najbardziej aktywnych cz這nk闚. Celem owej listy jest blokowanie mo磧iwo軼i zatrudnienia w instytucjach publicznych , a dost瘼 do niej maj r闚nie pracodawcy prywatni. Czarna lista mia豉 by zlikwidowana po obaleniu re磨mu, ale umiarkowani islami軼i , kt鏎zy doszli w闚czas do w豉dzy nie uczynili tego traktuj帷 UGET jako zagro瞠nie dla swoich rz康闚. Obecne rz康y libera堯w, w stosunku do kt鏎ych UGET pozostaje w opozycji zapowiedzia造 likwidacj represji i dyskryminacji wynikaj帷ej z „czarnej listy”, ale ostatecznie zrezygnowa造 z tej zapowiedzi.

Cz這nkowie UGET prosz o wyrazy solidarno軼i lewicy na ca造m 鈍iecie.

EG

drukuj pole znajomym poprzedni tekst nast瘼ny tekst zobacz komentarze

Czytaj nasze teksty za po鈔ednictwem aplikacji LewicaPL dla Androida:

Czerwoni Kosynierzy Gdy雟cy 1939 - prawda czy mit?
Warszawa, Siedziba Stowarzyszenia Wolnego S這wa, ul. Marsza趾owska 7
25 wrze郾ia (poniedzia貫k), godz. 17.30-20.30
Gender Studies IBL PAN - rekrutacja
Warszawa, ul. Nowy 安iat 72
do 20.10.2017
Zapal Znicz Dla Kacpra
Katowice, Rynek
23 wrze郾ia (sobota), godz. 18.00-21.00
Szukam muzyk闚, realizator闚 d德i瘯u do wsp鏊nego projektu.
wsz璠zie
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Petycja o opodatkowaniu ksi篹y
Zapraszamy do wsp馧pracy
ca造 czas
Zapraszam

Wi璚ej og這sze...

24 wrze郾ia:

1856 - Urodzi si Ludwik Wary雟ki, dzia豉cz i ideolog polskiego ruchu socjalistycznego, publicysta. Wsp馧tw鏎ca pierwszych k馧ek socjalistycznych w Kr鏊estwie Polskim oraz kas oporu. Wsp馧tw鏎ca I Proletariatu.

1922 - W wyborach do Sejmu 奸御kiego I kadencji PPS uzyska豉 17 proc. g這s闚.

1927 - S康 Partyjny PPS wykluczy J璠rzeja Moraczewskiego z partii za jego udzia w rz康zie J霩efa Pi連udskiego.

1938 - Rada Naczelna PPS skrytykowa豉 polityk rz康u polskiego wzgl璠em Czechos這wacji.

2004 - Zmar豉 Fran蔞ise Sagan, francuska pisarka, uznawana za jedn z najwi瘯szych postaci francuskiej literatury powojennej.

2005 - W wypadku samochodowym zgin掖 Daniel Podrzycki. W latach 1989-92 dzia豉cz i wsp馧za這篡ciel NSZZ "Solidarno嗆 80". Za這篡ciel Wolnego Zwi您ku Zawodowego "Sierpie 80" oraz Polskiej Partii Pracy i ich d逝goletni przewodnicz帷y.