Tunezja: Strajk g這dowy student闚

[2017-02-02 21:40:19]

Cz這nkowie legendarnego marksistowskiego zwi您ku student闚 UGET (Generalny Zwi您ek Student闚 Tunezyjskich) og這sili strajk g這dowy.

UGET znany z dzia豉lno軼i opozycyjnej w okresie re磨mu Ben Alego, uczestnicz帷y w rewolucji tunezyjskiej pod has豉mi antykapitalistycznymi podj掖 decyzj o radykalnym strajku g這dowym. 12 cz這nk闚 zwi您ku nie przyjmuje pokarm闚 ani p造n闚 od 31 stycznia i kontynuuje strajk w g堯wnej siedzibie zwi您ku w Tunisie.

Bezpo鈔edni przyczyn strajku s represje wymierzone w jego cz這nk闚. W okresie dyktatury Ben Alego utworzono tzw. „czarn list” zawieraj帷 nazwiska najbardziej aktywnych cz這nk闚. Celem owej listy jest blokowanie mo磧iwo軼i zatrudnienia w instytucjach publicznych , a dost瘼 do niej maj r闚nie pracodawcy prywatni. Czarna lista mia豉 by zlikwidowana po obaleniu re磨mu, ale umiarkowani islami軼i , kt鏎zy doszli w闚czas do w豉dzy nie uczynili tego traktuj帷 UGET jako zagro瞠nie dla swoich rz康闚. Obecne rz康y libera堯w, w stosunku do kt鏎ych UGET pozostaje w opozycji zapowiedzia造 likwidacj represji i dyskryminacji wynikaj帷ej z „czarnej listy”, ale ostatecznie zrezygnowa造 z tej zapowiedzi.

Cz這nkowie UGET prosz o wyrazy solidarno軼i lewicy na ca造m 鈍iecie.

EG

drukuj pole znajomym poprzedni tekst nast瘼ny tekst zobacz komentarze

Czytaj nasze teksty za po鈔ednictwem aplikacji LewicaPL dla Androida:

Chcemy WETA
Warszawa, Pa豉c Prezydencki, Krakowskie Przedmie軼ie
22 lipca (sobota), godz. 18.00
"Bez Dogmatu" - zaproszenie do wsp馧tworzenia pisma
do 15 sierpnia
Szukam muzyk闚, realizator闚 d德i瘯u do wsp鏊nego projektu.
wsz璠zie
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Petycja o opodatkowaniu ksi篹y
Zapraszamy do wsp馧pracy
ca造 czas
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

Wi璚ej og這sze...

28 lipca:

1794 - W wyniku przewrotu 9 thermidora zosta zgilotynowany Maksymilian Robespierre, przyw鏚ca jakobin闚.

1914 - Austro-W璕ry wypowiedzia造 wojn Serbii; pocz徠ek I wojny 鈍iatowej.

1921 - Sekretarz generalny CKW PPS Jerzy Sochacki zrezygnowa z funkcji, nie godz帷 si ze zmian stanowiska kierownictwa PPS wobec wojny z Rosj Radzieck.

1942 - W Warszawie aresztowany zosta przewodnicz帷y KC Polskich Socjalist闚, H. Wachowicz. Jego funkcj obj掖 W. Markowski.

1944 - W lasach go軼ieradowskich zgin窸a w walce z hitlerowcami Wac豉wa Marek, w堯kienniczka, dzia豉czka KPP, sekretarz 5 Okr璕u PPR.

1954 - Urodzi si Hugo Chavez, prezydent Wenezueli, przyw鏚ca rewolucji boliwaria雟kiej.

1957 - Powsta豉 Mi璠zynarod闚ka Sytuacjonistyczna, inspirowana pismami Guy Deborda.

1990 - Powsta豉 Solidarno嗆 Pracy z Ryszardem Bugajem i Karolem Modzelewskim. W czerwcu 1992 przekszta販i豉 si w Uni Pracy.

2005 - IRA og這si豉 zako鎍zenie walki zbrojnej.