Tunezja: Strajk g這dowy student闚

[2017-02-02 21:40:19]

Cz這nkowie legendarnego marksistowskiego zwi您ku student闚 UGET (Generalny Zwi您ek Student闚 Tunezyjskich) og這sili strajk g這dowy.

UGET znany z dzia豉lno軼i opozycyjnej w okresie re磨mu Ben Alego, uczestnicz帷y w rewolucji tunezyjskiej pod has豉mi antykapitalistycznymi podj掖 decyzj o radykalnym strajku g這dowym. 12 cz這nk闚 zwi您ku nie przyjmuje pokarm闚 ani p造n闚 od 31 stycznia i kontynuuje strajk w g堯wnej siedzibie zwi您ku w Tunisie.

Bezpo鈔edni przyczyn strajku s represje wymierzone w jego cz這nk闚. W okresie dyktatury Ben Alego utworzono tzw. „czarn list” zawieraj帷 nazwiska najbardziej aktywnych cz這nk闚. Celem owej listy jest blokowanie mo磧iwo軼i zatrudnienia w instytucjach publicznych , a dost瘼 do niej maj r闚nie pracodawcy prywatni. Czarna lista mia豉 by zlikwidowana po obaleniu re磨mu, ale umiarkowani islami軼i , kt鏎zy doszli w闚czas do w豉dzy nie uczynili tego traktuj帷 UGET jako zagro瞠nie dla swoich rz康闚. Obecne rz康y libera堯w, w stosunku do kt鏎ych UGET pozostaje w opozycji zapowiedzia造 likwidacj represji i dyskryminacji wynikaj帷ej z „czarnej listy”, ale ostatecznie zrezygnowa造 z tej zapowiedzi.

Cz這nkowie UGET prosz o wyrazy solidarno軼i lewicy na ca造m 鈍iecie.

EG

drukuj pole znajomym poprzedni tekst nast瘼ny tekst zobacz komentarze

Czytaj nasze teksty za po鈔ednictwem aplikacji LewicaPL dla Androida:

Chwa豉 Supermanom - ideologia a popkultura
Cz瘰tochowa, pin Ukryj map Lataj帷e Centrum Promocji M這dych ul. D帳rowskiego 1
21 listopada (wtorek), godz. 19.00 - 21.00
DLACZEGO POLACY SI NIENAWIDZ?
premiera 22 listopada (鈔oda)
Szukam muzyk闚, realizator闚 d德i瘯u do wsp鏊nego projektu.
wsz璠zie
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Petycja o opodatkowaniu ksi篹y
Zapraszamy do wsp馧pracy
ca造 czas
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

Wi璚ej og這sze...

20 listopada:

1901 - Urodzi si Nazım Hikmet, turecki poeta o polskich korzeniach, dramaturg i komunista, cz這nek Komunistycznej Partii Turcji. Jeden z najlepiej znanych poza granicami swojego kraju tureckich pisarzy.

1923 - Urodzi豉 si Nadine Gordimer, pisarka po逝dniowoafryka雟ka, laureatka literackiej Nagrody Nobla. Zaanga穎wana w zwalczanie apartheidu, cz這nkini Afryka雟kiego Kongresu Narodowego.

1925 - W Warszawie zmar Stefan 疾romski, wybitny polski pisarz.

1936 - Podczas hiszpa雟kiej wojny domowej zgin掖 w niejasnych okolicznosciach Buenaventura Durruti, hiszpa雟ki anarchista, dzia豉cz polityczny i zwi您kowy, lider CNT-FAI (Krajowej Konfederacji Pracy - Iberyjskiej Federacji Anarchistycznej).

1955 - Na emigracji w Londynie zmar Tomasz Arciszewski, czo這wy dzia豉cz PPS, za這篡ciel Robotniczego Towarzystwa Przyjaci馧 Dzieci; premier rz康u RP na uchod廣twie.

1959 - Zgromadzenie Og鏊ne ONZ uchwali這 Deklaracj Praw Dziecka.

1969 - Dziennikarz Seymour Hersh ujawni w ameryka雟kiej prasie prawd o masakrze dokanej przez US Army w wietnamskiej wiosce My Lai.

1985 - Zmar Jerzy Zi皻ek, dzia豉cz pa雟twowy, uczestnik powsta 郵御kich, cz這nek PPR, potem PZPR, od 1945 wojewoda 郵御ki, pose na Sejm.

1992 - W Warszawie odby造 si obchody 100-lecia PPS.