Tunezja: Strajk g這dowy student闚

[2017-02-02 21:40:19]

Cz這nkowie legendarnego marksistowskiego zwi您ku student闚 UGET (Generalny Zwi您ek Student闚 Tunezyjskich) og這sili strajk g這dowy.

UGET znany z dzia豉lno軼i opozycyjnej w okresie re磨mu Ben Alego, uczestnicz帷y w rewolucji tunezyjskiej pod has豉mi antykapitalistycznymi podj掖 decyzj o radykalnym strajku g這dowym. 12 cz這nk闚 zwi您ku nie przyjmuje pokarm闚 ani p造n闚 od 31 stycznia i kontynuuje strajk w g堯wnej siedzibie zwi您ku w Tunisie.

Bezpo鈔edni przyczyn strajku s represje wymierzone w jego cz這nk闚. W okresie dyktatury Ben Alego utworzono tzw. „czarn list” zawieraj帷 nazwiska najbardziej aktywnych cz這nk闚. Celem owej listy jest blokowanie mo磧iwo軼i zatrudnienia w instytucjach publicznych , a dost瘼 do niej maj r闚nie pracodawcy prywatni. Czarna lista mia豉 by zlikwidowana po obaleniu re磨mu, ale umiarkowani islami軼i , kt鏎zy doszli w闚czas do w豉dzy nie uczynili tego traktuj帷 UGET jako zagro瞠nie dla swoich rz康闚. Obecne rz康y libera堯w, w stosunku do kt鏎ych UGET pozostaje w opozycji zapowiedzia造 likwidacj represji i dyskryminacji wynikaj帷ej z „czarnej listy”, ale ostatecznie zrezygnowa造 z tej zapowiedzi.

Cz這nkowie UGET prosz o wyrazy solidarno軼i lewicy na ca造m 鈍iecie.

EG

drukuj pole znajomym poprzedni tekst nast瘼ny tekst zobacz komentarze

Czytaj nasze teksty za po鈔ednictwem aplikacji LewicaPL dla Androida:

DLACZEGO POLACY SI NIENAWIDZ?
premiera 22 listopada (鈔oda)
Szukam muzyk闚, realizator闚 d德i瘯u do wsp鏊nego projektu.
wsz璠zie
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Petycja o opodatkowaniu ksi篹y
Zapraszamy do wsp馧pracy
ca造 czas
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

Wi璚ej og這sze...

17 stycznia:

1814 - W Nemours urodzi si Ludwik Mieros豉wski, polski genera, dzia豉cz polityczny, cz這nek Centralizacji Towarzystwa Demokratycznego Polskiego, uczestnik powstania listopadowego, jeden z dyktator闚 powstania styczniowego.

1840 - Urodzi si Stefan Bobrowski, polski dzia豉cz niepodleg這軼iowy, cz這nek lewicy "czerwonych", powstaniec styczniowy, cz這nek Komitetu Centralnego Narodowego i Tymczasowego Rz康u Narodowego.

1919 - Wybuch strajku 30 tys. 郵御kich g鏎nik闚; postulaty p豉cowe oraz 膨danie odwo豉nia oddzia堯w Grenzschutzu z terenu G鏎nego 奸御ka.

1943 - Zamachy Gwardii Ludowej na kina dla Niemc闚 w Warszawie.

1961 - Zamordowano Patrice'a Lumumb, pierwszego premiera Demokratycznej Republiki Konga.

1966 - Ko這 Palomares w Hiszpanii dosz這 do zderzenia dw鏂h ameryka雟kich samolot闚 wojskowych. W wyniku kolizji z bombowca B-52 wypad造 4 bomby wodorowe.

2011 - Rozpocz窸y si antyrz康owe protesty w Omanie.