Tunezja: Strajk g這dowy student闚

[2017-02-02 21:40:19]

Cz這nkowie legendarnego marksistowskiego zwi您ku student闚 UGET (Generalny Zwi您ek Student闚 Tunezyjskich) og這sili strajk g這dowy.

UGET znany z dzia豉lno軼i opozycyjnej w okresie re磨mu Ben Alego, uczestnicz帷y w rewolucji tunezyjskiej pod has豉mi antykapitalistycznymi podj掖 decyzj o radykalnym strajku g這dowym. 12 cz這nk闚 zwi您ku nie przyjmuje pokarm闚 ani p造n闚 od 31 stycznia i kontynuuje strajk w g堯wnej siedzibie zwi您ku w Tunisie.

Bezpo鈔edni przyczyn strajku s represje wymierzone w jego cz這nk闚. W okresie dyktatury Ben Alego utworzono tzw. „czarn list” zawieraj帷 nazwiska najbardziej aktywnych cz這nk闚. Celem owej listy jest blokowanie mo磧iwo軼i zatrudnienia w instytucjach publicznych , a dost瘼 do niej maj r闚nie pracodawcy prywatni. Czarna lista mia豉 by zlikwidowana po obaleniu re磨mu, ale umiarkowani islami軼i , kt鏎zy doszli w闚czas do w豉dzy nie uczynili tego traktuj帷 UGET jako zagro瞠nie dla swoich rz康闚. Obecne rz康y libera堯w, w stosunku do kt鏎ych UGET pozostaje w opozycji zapowiedzia造 likwidacj represji i dyskryminacji wynikaj帷ej z „czarnej listy”, ale ostatecznie zrezygnowa造 z tej zapowiedzi.

Cz這nkowie UGET prosz o wyrazy solidarno軼i lewicy na ca造m 鈍iecie.

EG

drukuj pole znajomym poprzedni tekst nast瘼ny tekst zobacz komentarze

Czytaj nasze teksty za po鈔ednictwem aplikacji LewicaPL dla Androida:

Jaka Polska po POPiSie?
Wroc豉w. Tajne Komplety, przej軼ie Garncarskie 2
27 czerwca (czwartek), godz. 17.30-19.30
Szukam ksi捫ki
Poszukuj ksi捫ek
"PPS dlaczego si nie uda這" - kupi!!!
Szukam muzyk闚, realizator闚 d德i瘯u do wsp鏊nego projektu.
wsz璠zie
Petycja o opodatkowaniu ksi篹y
Zapraszamy do wsp馧pracy
ca造 czas

Wi璚ej og這sze...

19 czerwca:

1782 - Urodzi si Hugues-F幨icit-Robert de Lamennais, francuski filozof, pisarz polityczny, ksi康z; rzecznik odnowy Ko軼io豉 katolickiego, teoretyk socjalizmu chrze軼ija雟kiego, zwolennik rewolucji spo貫cznej, 1841 zerwa z Ko軼io貫m i po鈍i璚i si polityce.

1790 - Zniesienie tytu堯w i dziedzicznego szlachectwa we Francji

1935 - Pocz徠ek masowych strajk闚 protestacyjnych przeciwko narzuconej przez sanacyjn wi瘯szo嗆 sejmow nowej ordynacji wyborczej do parlamentu. Akcj prowadzi造 PPS, KCZZ, KPP i partie socjalistyczne mniejszo軼i narodowych.

1937 - Julian Leszczy雟ki-Le雟ki, sekretarz generalny KPP, cz這nek prezydium Komitetu Wykonawczego Mi璠zynarod闚ki Komunistycznej, uczestnik rewolucji pa寮ziernikowej na wezwanie Stalina przybywa z Pary瘸 do Moskwy, niebawem aresztowany i zabity.

1957 - Urodzi豉 si Anna Lindt, szwedzka polityk socjaldemokratyczna. Minister 鈔odowiska w latach 1994–1998 i minister spraw zagranicznych w rz康zie G顤ana Perssona w latach 1998-2003. Zamordowana.

1993 - Zako鎍zy si dwutygodniowy strajk g鏎nik闚 ukrai雟kich, kt鏎y obj掖 ponad 1 mln pracownik闚 w 214 kopalniach w璕la.

2007 - Piel璕niarki rozpocz窸y protest pod Kancelari Prezesa Rady Ministr闚. Cztery z nich zacz窸y okupowa budynek, co doprowadzi這 do powstania Bia貫go Miasteczka.