Nowy numer "Tygodnika Faktycznie"

[2017-02-11 19:35:55]

Szósty tegoroczny numer „Tygodnika Faktycznie” ma prowokacyjną okładkę, odnoszącą się do zaskakujących relacji liderów prawicy, które wstrząsają lub wstrząsały Polską. Obok analizy wydarzeń z ostatnich dni tygodnik publikuje także sensacyjny materiał o mało znanej przyjaźni Jarosława Kaczyńskiego z czasów jego pierwszej wojny z Lechem Wałęsą.

Piotr Szumlewicz analizuje dane wskazujące na spowolnienie wzrostu gospodarczego pod rządami PiS i bada przyczyny takiego stanu rzeczy. Tygodnik nadal śledzi walkę pracowników Poczty Polskiej (tym razem przede wszystkim listonoszy) z wyzyskiem i kuriozalnym zarządzaniem.

W dziale tropiącym nadużycia polskiego klerykalizmu pismo ujawnia bezkarność ewidentnego przestępcy seksualnego z okolic Wołomina. Mężczyzna w sile wieku pozostaje bezkarny, gdyż… jest wpływowym duchownym archidiecezji warszawsko-praskiej. Rządzi tam arcybiskup Henryk Hoser znany z nawyku „zapominania” o tego rodzaju nadużyciach swoich podwładnych. Z Mielca napływają do tygodnika doniesienia o ekstrawaganckiej inicjatywie PiS, które chce połączyć gigantyczny maryjny pomnik z wieżą widokową kosztem terenów rekreacyjnych mieszkańców.

Sporą część tygodnika w tym wydaniu obejmują tematy zdrowotne – od zagrożeń smogowych oraz kuriozalnie zanieczyszczonych „uzdrowisk” przez PiS-owską reformę opieki zdrowotnej po cotygodniowe porady zdrowotne.

Obecne wydanie pisma to także reportaż o zwycięskiej walce sądowej niewierzącej nauczycielki, Grażyny Juszczyk o jej konstytucyjne prawa.

Bardzo interesująco prezentuje się dział światopoglądowy tygodnika. Opowiadania dla dzieci przybliżające temat aborcji, felieton o filozoficznym przesłaniu markiza de Sade’a oraz tekst Marka Kraka o retenebracji – cyklicznym w świecie powrocie umysłowych ciemności. Przeczytamy także o znaczeniu reformacji i Denisie Diderot, jako naukowcu i filozofie. Tekst religioznawczy jest poświęcony tym razem religiom politeistycznym.

Piotr Szumlewicz

Nacjonalizm zgubą Rzeczpospolitej
Opole, Wegeneracja, ul. Młyńska
25 marca (sobota), godz.17.30
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona
RASIZM I PRZEMOC – ROSNĄCE ZAGROŻENIE!

26 marca:

1794 - W manufakturze Rehana w Warszawie wybuchł bunt przymusowo umieszczonych w niej robotników, spowodowany potwornymi warunkami bytowymi. Stłumiono go siłą.

1807 - W Lisowie urodził się Bogdan Jański, pierwszy chronologicznie polski socjalista, saintsimonista.

1905 - Zamach bombowy bojowca PPS Stefana Okrzei na cyrkuł policyjny w Warszawie, dokonany w celu zwabienia i zamordowania oberpolicmajstra Nolkena. W toku walki Okrzeja został ranny i aresztowany

1936 - W Częstochowie policja zaatakowała protestujących bezrobotnych, zabijając jedną osobę i raniąc kilka.

1940 - W Baltimore urodziła się Nancy Pelosi, od 2007 r. Spiker Izby Reprezentantów USA. Reprezentuje lewe skrzydło Partii Demokratycznej.

1942 - W Nowym Jorku urodziła się Erica Jong, amerykańska poetka, powieściopisarka, eseistka, przedstawicielka nurtu feministycznego w literaturze.

1995 - Zakończenie XXX Kongresu PPS - przyjęcie uchwały o zjednoczeniu PPS Mulaka i Ikonowicza.

2005 - Zmarł James Callaghan, brytyjski polityk, 1976-79 premier W. Brytanii z ramienia Partii Pracy.