Nowy numer "Tygodnika Faktycznie"

[2017-02-11 19:35:55]

Szósty tegoroczny numer „Tygodnika Faktycznie” ma prowokacyjną okładkę, odnoszącą się do zaskakujących relacji liderów prawicy, które wstrząsają lub wstrząsały Polską. Obok analizy wydarzeń z ostatnich dni tygodnik publikuje także sensacyjny materiał o mało znanej przyjaźni Jarosława Kaczyńskiego z czasów jego pierwszej wojny z Lechem Wałęsą.

Piotr Szumlewicz analizuje dane wskazujące na spowolnienie wzrostu gospodarczego pod rządami PiS i bada przyczyny takiego stanu rzeczy. Tygodnik nadal śledzi walkę pracowników Poczty Polskiej (tym razem przede wszystkim listonoszy) z wyzyskiem i kuriozalnym zarządzaniem.

W dziale tropiącym nadużycia polskiego klerykalizmu pismo ujawnia bezkarność ewidentnego przestępcy seksualnego z okolic Wołomina. Mężczyzna w sile wieku pozostaje bezkarny, gdyż… jest wpływowym duchownym archidiecezji warszawsko-praskiej. Rządzi tam arcybiskup Henryk Hoser znany z nawyku „zapominania” o tego rodzaju nadużyciach swoich podwładnych. Z Mielca napływają do tygodnika doniesienia o ekstrawaganckiej inicjatywie PiS, które chce połączyć gigantyczny maryjny pomnik z wieżą widokową kosztem terenów rekreacyjnych mieszkańców.

Sporą część tygodnika w tym wydaniu obejmują tematy zdrowotne – od zagrożeń smogowych oraz kuriozalnie zanieczyszczonych „uzdrowisk” przez PiS-owską reformę opieki zdrowotnej po cotygodniowe porady zdrowotne.

Obecne wydanie pisma to także reportaż o zwycięskiej walce sądowej niewierzącej nauczycielki, Grażyny Juszczyk o jej konstytucyjne prawa.

Bardzo interesująco prezentuje się dział światopoglądowy tygodnika. Opowiadania dla dzieci przybliżające temat aborcji, felieton o filozoficznym przesłaniu markiza de Sade’a oraz tekst Marka Kraka o retenebracji – cyklicznym w świecie powrocie umysłowych ciemności. Przeczytamy także o znaczeniu reformacji i Denisie Diderot, jako naukowcu i filozofie. Tekst religioznawczy jest poświęcony tym razem religiom politeistycznym.

Piotr Szumlewicz

Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

22 czerwca:

1848 - W Paryżu rozpoczęło się powstanie robotnicze tzw. dni czerwcowe.

1899 - Urodził się Michał Kalecki, wybitny ekonomista polski. Członek PAN. Politycznie sympatyzował z lewicą, przed wojną z Komunistyczną Partią Polski.

1905 - Wybuch Powstania Łódzkiego. Robotnicy budują barykady i ścierają się z wojskami carskimi. Po stronie powstańców walczą bojowcy partii lewicowych. Walki trwają do 25 czerwca. Ginie kilkaset osób, gł. cywilów. Wojska carskie tracą kilkudziesięciu zabitych

1935 - W Warszawie zmarł Szymon Askenazy, wybitny historyk związany z centrolewicą.

1936 - Komisja Centralna Związków Zawodowych (KCZZ) uchwaliła protest przeciwko krwawym represjom wobec robotników i złożyła hołd poległym z rąk policji.

1937 - W Moskwie aresztowano a następnie zabito działacza KPP i redaktora organu prasowego KW Międzynarodówki Komunistycznej Maksymiliana Horwitz-Waleckiego.

1961 - Urodził się Jimmy Sommerville, szkocki piosenkarz, założyciel popularnych w latach 80. zespołów Bronski Beat i The Communards, ideowy lewicowiec, znany z walki o prawa gejów.

1976 - Kanadyjska Izba Gmin zniosła karę śmierci.

1986 - Hiszpania: Po wyborach parlamentarnych do władzy powrócili socjaldemokraci z PSOE.