Eurostat: Niskie wydatki publiczne w Polsce

[2017-03-06 16:39:05]

Europejski Urząd Statystyczny przedstawił dane dotyczące wydatków publicznych w PKB w krajach należących do Unii Europejskich. Wynika z nich, że średnie wydatki publiczne w UE w 2015 roku wyniosły 47,2% PKB.

Najwyższe wydatki miały Finlandia i Francja – po 57,0%, Grecja – 55,4%, Dania – 54,8%. Najniższe wydatki miały: Irlandia – 29,4%, Litwa – 35,1%, Rumunia – 35,7% i Łotwa – 37,1%. Bardzo niskie wydatki publiczne miała też Polska – 41,5%.

Eurostat przedstawił też dane na temat wydatków krajów członkowskich na zabezpieczenia społeczne. Średnia wszystkich krajów UE wyniosła 19,2% PKB. Najwyższe wydatki na politykę społeczną są w Finlandii – 25,6%, Francji – 24,6%, Danii – 23,6% i Austrii – 21,7%. Najniższe wydatki miały Irlandia – 9,6%, Litwa – 11,1% oraz Rumunia i Łotwa – po 11,5%. Wydatki wyraźnie poniżej średniej unijnej miała też Polska – 15,9%.

Oddzielnie Eurostat przedstawił dane dotyczące wydatków publicznych na służbę zdrowia. Średnia wydatków w UE wyniosła 7,2%. Najwyższe wydatki na zdrowie mają Dania – 8,6%, Francja – 8,2% oraz Holandia i Austria – po 8,0%. Najniższe wydatki na opiekę medyczną ponoszą Cypr – 2,6%, Rumunia – 4,2% i Grecja – 4,5%. Bardzo mało na zdrowie wydaje też Polska – 4,7%.

Piotr Szumlewicz

Łańcuch światła w obronie sądów
CAŁA POLSKA
21 lipca (piątek), godz. 21.00
"Bez Dogmatu" - zaproszenie do współtworzenia pisma
do 15 sierpnia
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

21 lipca:

1905 - Stefan Okrzeja, 19-letni bojowiec PPS, stracony na stokach Cytadeli.

1917 - Rosja: Powstanie rządu Aleksandra Kiereńskiego.

1923 - Urodził się Paul Xuereb, pisarz, polityk Maltańskiej Partii Pracy. W latach 1987-89 p.o. prezydenta Malty.

1944 - Powstał Polski Komitet Wyzwolenia Narodowego (PKWN). Przewodniczący: Edward Osóbka-Morawski, zastępcy: Wanda Wasilewska i Andrzej Witos.

1961 - Urodził się Manu Chao, kompozytor i wykonawca muzyki folk, sięgający do muzyki latynoskiej. Związany z ruchem alterglobalistycznym.

1966 - W Paryżu zmarł Julian Hochfeld, jeden z najwybitniejszych socjologów marksistowskich, członek PPS i ZNMS.

1980 - Eugenia Charles została pierwszą kobietą na stanowisku premiera Dominiki.

2001 - Zmarł Krste Crvenkovski, polityk macedoński. W latach 1963-69 sekretarz Komitetu Centralnego Ligi Komunistów Macedonii.

2007 - Pratibha Patil jako pierwsza kobieta została wybrana na urząd prezydenta Indii.

2012 - Zmarł Alexander Cockburn, amerykański dziennikarz i pisarz polityczny.