Nowy numer "Tygodnika Faktycznie"

[2017-03-11 19:16:58]

Dziesiąty tegoroczny numer "Tygodnika Faktycznie" to między innymi tekst Piotra Szumlewicza o najbardziej kosztownym "układzie" istniejącym w Polsce – układzie, który pozwala wykorzystywać finansowo państwo przez Kościół. PiS nie chce jednak zlikwidować tej patologicznej sytuacji, mimo deklarowanej "walki z układami". W tym wydaniu także o tym, że kandydatury Donalda Tuska i Jacka Saryusza-Wolskiego, to dowód na to, że Polska tkwi głęboko w PO-PiSie, z którego jedynym wyjściem będzie zerwanie z ideologią zarówno III, jak i IV RP.

Obecne wydanie, to także krytyczne podsumowanie czterolecia papieża Franciszka oraz jego relacji z prawicą katolicką. Także o dziwnie niekonsekwentnej franciszkowej walce z pedofilią kleru. Ponadto tekst o szarej eminencji imperium Tadeusza Rydzyka, czyli o mało widocznym duchownym, którego roli nie doceniają mainstreamowe media.

Dziesiąty numer Tygodnika Faktycznie to także tematy społeczne – m.in. tekst o pracy w polskich bankach i wszechobecnym tam mobbingu oraz reportaż o nieznanych kulisach powstania słynnej listy Schnindlera. Nie chodzi jednak o film, ale o autentyczną historię z czasów II wojny światowej.

W dziale historycznym i światopoglądowym m.in. o walce kleru w II RP z nauczycielami, także o tym jak "heretycy" zmienili świat, oraz kolejny odcinek z cyklu na 500-lecie reformacji, tym razem o Janie Łaskim, słynnym w Europie polskim krzewicielu protestantyzmu.

A z okazji Dnia Kobiet "Tygodnik" pisze o tym, że jeden z najlepszych na świecie bramkarzy piłki nożnej jest… Polką.

Piotr Szumlewicz

Chcemy WETA
Warszawa, Pałac Prezydencki, Krakowskie Przedmieście
22 lipca (sobota), godz. 18.00
"Bez Dogmatu" - zaproszenie do współtworzenia pisma
do 15 sierpnia
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

28 lipca:

1794 - W wyniku przewrotu 9 thermidora został zgilotynowany Maksymilian Robespierre, przywódca jakobinów.

1914 - Austro-Węgry wypowiedziały wojnę Serbii; początek I wojny światowej.

1921 - Sekretarz generalny CKW PPS Jerzy Sochacki zrezygnował z funkcji, nie godząc się ze zmianą stanowiska kierownictwa PPS wobec wojny z Rosją Radziecką.

1942 - W Warszawie aresztowany został przewodniczący KC Polskich Socjalistów, H. Wachowicz. Jego funkcję objął W. Markowski.

1944 - W lasach gościeradowskich zginęła w walce z hitlerowcami Wacława Marek, włókienniczka, działaczka KPP, sekretarz 5 Okręgu PPR.

1954 - Urodził się Hugo Chavez, prezydent Wenezueli, przywódca rewolucji boliwariańskiej.

1957 - Powstała Międzynarodówka Sytuacjonistyczna, inspirowana pismami Guy Deborda.

1990 - Powstała Solidarność Pracy z Ryszardem Bugajem i Karolem Modzelewskim. W czerwcu 1992 przekształciła się w Unię Pracy.

2005 - IRA ogłosiła zakończenie walki zbrojnej.