Nowy numer "Tygodnika Faktycznie"

[2017-04-01 18:22:12]

Trzynasty tegoroczny numer „Tygodnika Faktycznie” omawia m.in. przyczyny strajku nauczycieli oraz cały kontekst społeczny pisowskiej reformy oświaty. Pismo przedstawia także raport na temat podziałów i grup nacisku występujących wewnątrz środowiska kontrolującego obecnie władzę w Polsce. Tygodnik pisze także o powołaniu nowej organizacji, mającej wsparcie polskich instytucji publicznych, której celem jest katolicyzacja Europy.

Aktualne wydanie tygodnika zawiera również reportaż na temat stanu opieki psychiatrycznej w Polsce. Warto przypomnieć, że co czwarty człowiek przynajmniej raz w życiu doświadcza poważnego kryzysu psychicznego.

„Tygodnik Faktycznie” recenzuje także najnowszy film Wojciecha Smarzowskiego pt. „Ksiądz”. W tym numerze znajdziemy także raport o świadkach Jehowy jako grupie wyznaniowej niegdyś represjonowanej, a obecnie będącej obiektem bandyckich napadów.

W dziale światopoglądowym i historycznym znajdziemy teksty m.in. o historii reformacji, dziejach „polskich panów”, czyli mentalności folwarcznej w Polsce oraz o pladze wycinania drzew… w II Rzeczpospolitej, gdzie spustoszono olbrzymie obszary leśne.

Tygodnik zawiera także analizę spuścizny po Janie Pawle II oraz – w obliczu pogłosek o ewentualnej dymisji papieża Franciszka – publikuje sylwetki kandydatów na papieski tron.

Piotr Szumlewicz

Jaka Polska po POPiSie?
Wrocław. Tajne Komplety, przejście Garncarskie 2
27 czerwca (czwartek), godz. 17.30-19.30

18 czerwca:

1929 - Urodził się Jürgen Habermas, niemiecki filozof i socjolog, kontynuator szkoły frankfurckiej, gł. przedstawiciel teorii krytycznej.

1929 - Początek VI plenum KC KPP odbywającego się w Berlinie, na którym działacze "większości" odsunięci zostają od kierowania partią; Julian Leszczyński-Leński sekretarzem generalnym.

1974 - Zachodnioniemiecki Bundestag przyjął legalizację aborcji na żądanie w pierwszych trzech miesiącach ciąży.

1979 - W Wiedniu podpisano układ SALT II pomiędzy ZSRR i Stanami Zjednoczonymi.

2007 - W Hawanie zmarła Vilma Espín, kubańska działaczka państwowa, rewolucjonistka, wieloletnia przewodnicząca Kubańskiej Federacji Kobiet.