Nowy numer "Tygodnika Faktycznie"

[2017-04-01 18:22:12]

Trzynasty tegoroczny numer „Tygodnika Faktycznie” omawia m.in. przyczyny strajku nauczycieli oraz cały kontekst społeczny pisowskiej reformy oświaty. Pismo przedstawia także raport na temat podziałów i grup nacisku występujących wewnątrz środowiska kontrolującego obecnie władzę w Polsce. Tygodnik pisze także o powołaniu nowej organizacji, mającej wsparcie polskich instytucji publicznych, której celem jest katolicyzacja Europy.

Aktualne wydanie tygodnika zawiera również reportaż na temat stanu opieki psychiatrycznej w Polsce. Warto przypomnieć, że co czwarty człowiek przynajmniej raz w życiu doświadcza poważnego kryzysu psychicznego.

„Tygodnik Faktycznie” recenzuje także najnowszy film Wojciecha Smarzowskiego pt. „Ksiądz”. W tym numerze znajdziemy także raport o świadkach Jehowy jako grupie wyznaniowej niegdyś represjonowanej, a obecnie będącej obiektem bandyckich napadów.

W dziale światopoglądowym i historycznym znajdziemy teksty m.in. o historii reformacji, dziejach „polskich panów”, czyli mentalności folwarcznej w Polsce oraz o pladze wycinania drzew… w II Rzeczpospolitej, gdzie spustoszono olbrzymie obszary leśne.

Tygodnik zawiera także analizę spuścizny po Janie Pawle II oraz – w obliczu pogłosek o ewentualnej dymisji papieża Franciszka – publikuje sylwetki kandydatów na papieski tron.

Piotr Szumlewicz

14 października:

1773 - Powstała Komisja Edukacji Narodowej.

1864 - W Strawczynie na Kielecczyźnie urodził się pisarz Stefan Żeromski.

1924 - W Sosnowcu aresztowano działacza komunistycznego Juliana Leszczyńskiego-Leńskiego.

1930 - W Usulutan urodził się Schafik Handal, salwadorski polityk lewicowy, przywódca FMLN. W 2004 r. nieznacznie przegrał w wyborach prezydenckich.

1943 - W hitlerowskim obozie zagłady w Sobiborze wybuchł bunt więźniów.

1944 - Odbył się zjazd założycielski Szwajcarskiej Partii Pracy.

1947 - Wielki strajk komunikacji miejskiej w Paryżu. Trwał 6 dni. Jednocześnie w innych rejonach Francji wybuchły strajki przeciwko drożyźnie i redukcji przydziałów żywności.

1953 - Izraelscy komandosi przeprowadzili atak na przygraniczną jordańską wioskę Quibya, wysadzając 42 domy, szkołę i meczet, w wyniku czego zginęło 75 Arabów.

1969 - Olof Palme został premierem Szwecji.

1999 - W Londynie zmarł Julius Nyerere, socjalistyczny polityk tanzański, w latach 1964-1985 prezydent Tanzanii.