Nowy numer "Tygodnika Faktycznie"

[2017-04-28 00:03:38]

Najnowszy numer "Tygodnika Faktycznie" (numeracja podwójna 17-18/2017) zawiera obszerny wywiad z współtwórcą Agencji Wywiadu na temat kulisów pracy szpiegów oraz o przepychankach w polskich służbach wywiadowczych. O wywiadowczych talentach Zbigniewa Ziobry przeczytamy natomiast w nieco ironicznym tekście na temat młodości obecnego ministra sprawiedliwości.

Numer zawiera także specjalne teksty pierwszomajowe na temat sytuacji pracowników w Polsce, autorstwa Piotra Szumlewicza i Piotra Ikonowicza oraz dwa teksty na temat zarobków służby zdrowia, w tym materiał prof. Jana Hartmana, specjalisty etyki medycznej.

„Tygodnik Faktycznie” zawiera tym razem obszerny dział zagraniczny, a w nim kilka tekstów o sukcesach lewicy europejskiej, oraz bardzo ciekawy tekst na temat „iberyjskiego wyjątku”, czyli o tym dlaczego w Hiszpanii i Portugalii prawie nie ma rasizmu, a przyjmowanie uchodźców cieszy się szerokim poparciem społecznym.

W obecnym wydaniu znajdziemy także poradnik na temat bezpiecznego spędzania urlopu oraz warunków bezpłatnego leczenia za granicą.

W dziale światopoglądowym znajdziemy teksty o szczególnej dyskryminacji kobiet w Irlandii, gdzie jeszcze w latach 70. XX wieku kobiety okaleczano przy trudnych poradach oraz zabraniano sprzedaży środków antykoncepcyjnych. W numerze znajdziemy także rozmowę z psychologiem na temat losu dzieci z rodzin niewierzących w szkole ze szczególnym uwzględnieniem komunii. To swoisty poradnik na temat tego jak chronić dziecko przed dyskryminacją i wykluczeniem, co oczywiście nie jest tylko troską niereligijnych rodziców.

Wydanie zawiera także dosyć prowokacyjny tekst księdza Krzysztofa Charamsy o tym, „dlaczego Polacy sami proszę się o zdominowanie przez biskupów”.

Niniejsze wydanie poszerzone i dwutygodniowe paradoksalnie obejmuje zwykłą liczbę stron (choć wyższą cenę). Jak wyjaśnia redakcja w specjalnym oświadczeniu na swojej stronie internetowej i facebookowej, doszło do nieporozumienia w relacjach między wydawcą a drukarnią, która nie wydrukowała dodatkowych stron i taką „odchudzoną” gazetę rozesłała do kolporterów. Redakcja zapowiada umieszczenie brakujących obecnie szesnastu stron jako dodatku do kolejnego wydania, które ukaże się 11 maja już w zwykłej cenie.

Piotr Szumlewicz

Aktywiści miejscy - czyli kto?
Katowice, ul. Andrzeja 13/1
1 czerwca (czwartek), godz. 18.00-20.00
Nowa Lewica, nowa nadzieja?
Warszawa, państwomiasto, ul. Andersa 29
29 maja (pon.), godz. 18.00-20.30
MOST PRZEZ POKOLENIA
do 14 maja 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

24 maja:

1743 - W Boudry urodził się Jean-Paul Marat, francuski polityk czasów rewolucji francuskiej, dziennikarz i lekarz, wolnomularz.

1945 - Utworzono Uniwersytet Łódzki, Politechnikę Łódzką, Politechnikę Gdańską i Politechnikę Śląską.

2013 - Rafael Correa został zaprzysiężony na trzecią 4-letnią kadencję.