24 tegoroczny numer "Tygodnika Faktycznie"

[2017-06-15 00:24:04]

"Tygodnik Faktycznie" w swoim 24. tegorocznym numerze zajmuje się m.in. skwapliwym korzystaniem wielu polityków z dziwacznego przepisu, który pozwala im pobierać z Sejmu pieniądze na benzynę do samochodu bez przedstawiania faktycznych rozliczeń celu (rzekomych) wyjazdów. Tygodnik w cyklu prezentacji najbardziej kontrowersyjnych polityków PiS przedstawia karierę ministra Jana Szyszki, która jest tak groteskowa, że aż niemal nieprawdopodobna.

Tygodnik analizuje także zajadłą politykę niszczenia śladów po lewicy prowadzoną przez PiS i Kukiz’15 w ramach tzw. dekomunizacji, często wbrew woli lokalnych społeczności.

Pismo podejmuje także tematykę miejsca Polski na arenie międzynarodowej – pokrętne stanowisko wobec wycofania się USA z paryskiego porozumienia klimatycznego oraz zdecydowanego odrzucania przez polskich europosłów wszelkich rozwiązań socjalnych na poziomie unijnym. W tej ostatniej, antyspołecznej sprawie PO i PiS mówią w Brukseli jednym głosem.

W tym wydaniu „Tygodnika Faktycznie” pojawia się problematyka alkoholowa – księża jako grupa zawodowa narażona w szczególny sposób na uzależnienie oraz problem zlecania przez organy społeczne terapii antyalkoholowych instytucjom, które o leczeniu nie mają wielkiego pojęcia, ani udokumentowanych osiągnięć.

W dziale społecznym znajdziemy także tekst Damiana Duszczenki pt. „Uber nas nie zbawi” o kontrowersjach wokół firmy przewozowej, która chce uchodzić za odmianę uspołecznionego sposobu gospodarowania.

W działach – historycznym i światopoglądowym znajdziemy teksty o masowym polskim protestantyzmie na Mazurach oraz jego zasługach dla kultury narodowej, o papieżu Janie XII, czyli nastolatku w roli „ojca świętego” oraz Kazimierzu Łyszczyńskim, ateistycznym filozofie skazanym na tortury i śmierć przez polski Sejm.

W swoim stałym felietonie Piotr Szumlewicz pisze tym razem o klęsce polskiej polityki antynarkotykowej, a Anna Grodzka o problemach jakie może rodzić nadmierne oszczędzanie na poziomie gospodarki. Ponadto w numerze znajdziemy felietony Jana Hartmana, Piotra Ikonowicza, Andrzej Jaczewskiego, Adama Ciocha, Tomasza Kozłowskiego i Marka Kraka. Dwa ostatnie to ewenement na skalę całej polskiej prasy – na jednej stronie stałe rubryki ateisty i chrześcijanina.

Piotr Szumlewicz

Czerwoni Kosynierzy Gdyńscy 1939 - prawda czy mit?
Warszawa, Siedziba Stowarzyszenia Wolnego Słowa, ul. Marszałkowska 7
25 września (poniedziałek), godz. 17.30-20.30
Gender Studies IBL PAN - rekrutacja
Warszawa, ul. Nowy Świat 72
do 20.10.2017
Zapal Znicz Dla Kacpra
Katowice, Rynek
23 września (sobota), godz. 18.00-21.00
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam

24 września:

1856 - Urodził się Ludwik Waryński, działacz i ideolog polskiego ruchu socjalistycznego, publicysta. Współtwórca pierwszych kółek socjalistycznych w Królestwie Polskim oraz kas oporu. Współtwórca I Proletariatu.

1922 - W wyborach do Sejmu Śląskiego I kadencji PPS uzyskała 17 proc. głosów.

1927 - Sąd Partyjny PPS wykluczył Jędrzeja Moraczewskiego z partii za jego udział w rządzie Józefa Piłsudskiego.

1938 - Rada Naczelna PPS skrytykowała politykę rządu polskiego względem Czechosłowacji.

2004 - Zmarła Françoise Sagan, francuska pisarka, uznawana za jedną z największych postaci francuskiej literatury powojennej.

2005 - W wypadku samochodowym zginął Daniel Podrzycki. W latach 1989-92 działacz i współzałożyciel NSZZ "Solidarność 80". Założyciel Wolnego Związku Zawodowego "Sierpień 80" oraz Polskiej Partii Pracy i ich długoletni przewodniczący.