Warszawa: Protest przeciwko fałszowaniu historii

[2017-08-22 23:38:04]

Kilkadziesiąt osób protestowało 21 sierpnia pod prowadzonym przez Instytut Pamięci Narodowej centrum edukacyjnym w Warszawie. Pikietujący sprzeciwiali się planom dekomunizacji nazw ulic oraz fałszowaniu historii najnowszej przez IPN. Przynieśli wizerunki patronów ulic, których wpisano na listę do dekomunizacji, a którzy zostali w czasie II Wojny Światowej zamordowani przez nazistów. Mieli również flagę Brygad Międzynarodowych walczących w Wojnie Domowej w Hiszpanii w latach 1936-1939 oraz tablicę informacyjną prostującą manipulacje IPN dotyczące polskich ochotników.

Skandowano między innymi ''Łapy precz od naszych ulic!''. Mówcy z kampanii Historia Czerwona I Czarno-Czerwona, inicjatywy Łapy Precz od ul. Dąbrowszczaków oraz partii Razem, podkreślali, że mamy do czynienia z fałszowaniem historii najnowszej na polityczne zamówienie prawicy. Przypomniano, że za dekomunizację zapłacą lokalne społeczności, które są w ogromnej większości przeciwne zmianom.

Po pikiecie jej uczestnicy chcieli wejść na otwarte spotkanie organizowane przez IPN, a dotyczące ustawy dekomunizacyjnej. Okazało się jednak, że przedstawiciele Instytutu wezwali ochronę I zgodzili się na wpuszczenie tylko 6 osób, co spowodowało przepychanki.

Podczas spotkania przedstawiciele IPN przekonywali, że społeczny opór wobec dekomunizacji jest wynikiem między innymi ''niedojrzałości obywatelskiej''. Zaproszony przez nich do panelu nacjonalistyczny publicysta Leszek Żebrowski lubością opowiadał o rzekomych seksualnych ekscesach komunistycznych partyzantów, a także iż kradli oni damskie halki ''pomimo, że nie było jeszcze parad równości''.

Przedstawiciele inicjatyw broniących patronów przed dekomunizacją zadali pytania dlaczego nikt nie jest podpisany pod opisami patronów do dekomunizacji na stronach www Instytutu. Dr Maciej Korkuć z IPN odparł iż to on opracowywał biogramy, a od lutego nie miał czasu podać odpowiedzieć na zapytania o źródła informacji, gdyż był zajęty pracą nad wdrażaniem ustawy.

Michał Warecki

1 Maja - "Dzień święty święcić"
Wrocław. ul. Kołłątaja 31
26 kwietnia (czwartek), godz. 18.00-21.00
Młody Karol Marks (reż. Raoul Peck) - pokaz filmu & dyskusja
Kraków. Kino pod Baranami, Rynek Główny 27
26 kwietnia (czwartek), godz. 18.00-21.00
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam

24 kwietnia:

1794 - W Warszawie ukonstytuował się klub jakobinów pod nazwą Zgromadzenie Obywateli Ofiarujących Posługę i Pomoc Magistraturom Narodowym w Celu Dobra Ojczyzny.

1906 - Organizacja Techniczno-Bojowa PPS odbiła 10 więźniów Pawiaka.

1916 - Wybuch powstania wielkanocnego w Dublinie; jedną z głównych sił antybrytyjskich była socjalistyczna Irlandzka Armia Obywatelska (ICA) pod dowództwem Jamesa Connolly’ego.

1923 - II Zjazd Młodzieży Wszechpolskiej postulował wprowadzenie zasady numerus clausus (ograniczenie liczby studentów żydowskich na wyższych uczelniach).

1983 - Socjalistyczna Partia Austrii (SPÖ) wygrała wybory parlamentarne.

1988 - W I turze wyborów prezydenckich we Francji François Mitterrand zdobył 34,1% głosów.

2013 - Niedaleko stolicy Bangladeszu Dhaki zawalił się ośmiokondygnacyjny budynek Rana Plaza, mieszczący kilka zakładów odzieżowych. Zginęło 1127 osób, a około 2500 zostało rannych.