Warszawa: Protest przeciwko fałszowaniu historii

[2017-08-22 23:38:04]

Kilkadziesiąt osób protestowało 21 sierpnia pod prowadzonym przez Instytut Pamięci Narodowej centrum edukacyjnym w Warszawie. Pikietujący sprzeciwiali się planom dekomunizacji nazw ulic oraz fałszowaniu historii najnowszej przez IPN. Przynieśli wizerunki patronów ulic, których wpisano na listę do dekomunizacji, a którzy zostali w czasie II Wojny Światowej zamordowani przez nazistów. Mieli również flagę Brygad Międzynarodowych walczących w Wojnie Domowej w Hiszpanii w latach 1936-1939 oraz tablicę informacyjną prostującą manipulacje IPN dotyczące polskich ochotników.

Skandowano między innymi ''Łapy precz od naszych ulic!''. Mówcy z kampanii Historia Czerwona I Czarno-Czerwona, inicjatywy Łapy Precz od ul. Dąbrowszczaków oraz partii Razem, podkreślali, że mamy do czynienia z fałszowaniem historii najnowszej na polityczne zamówienie prawicy. Przypomniano, że za dekomunizację zapłacą lokalne społeczności, które są w ogromnej większości przeciwne zmianom.

Po pikiecie jej uczestnicy chcieli wejść na otwarte spotkanie organizowane przez IPN, a dotyczące ustawy dekomunizacyjnej. Okazało się jednak, że przedstawiciele Instytutu wezwali ochronę I zgodzili się na wpuszczenie tylko 6 osób, co spowodowało przepychanki.

Podczas spotkania przedstawiciele IPN przekonywali, że społeczny opór wobec dekomunizacji jest wynikiem między innymi ''niedojrzałości obywatelskiej''. Zaproszony przez nich do panelu nacjonalistyczny publicysta Leszek Żebrowski lubością opowiadał o rzekomych seksualnych ekscesach komunistycznych partyzantów, a także iż kradli oni damskie halki ''pomimo, że nie było jeszcze parad równości''.

Przedstawiciele inicjatyw broniących patronów przed dekomunizacją zadali pytania dlaczego nikt nie jest podpisany pod opisami patronów do dekomunizacji na stronach www Instytutu. Dr Maciej Korkuć z IPN odparł iż to on opracowywał biogramy, a od lutego nie miał czasu podać odpowiedzieć na zapytania o źródła informacji, gdyż był zajęty pracą nad wdrażaniem ustawy.

Michał Warecki

Czerwoni Kosynierzy Gdyńscy 1939 - prawda czy mit?
Warszawa, Siedziba Stowarzyszenia Wolnego Słowa, ul. Marszałkowska 7
25 września (poniedziałek), godz. 17.30-20.30
Gender Studies IBL PAN - rekrutacja
Warszawa, ul. Nowy Świat 72
do 20.10.2017
Zapal Znicz Dla Kacpra
Katowice, Rynek
23 września (sobota), godz. 18.00-21.00
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam

25 września:

1906 - Urodził się José Figueres Ferrer, polityk kostarykański. W latach 40-tych założył Partię Socjalemokratyczną, a następnie Partię Wyzwolenia Narodowego (PLN). W latach 1948-49, 1953-58 i 1970-74 prezydent Kostaryki.

1939 - Podczas nalotu lotnictwa niemieckiego na Warszawę zniszczony został dom przy ul. Wareckiej 7, siedziba CKW PPS, redakcji i drukarni "Robotnika".

1962 - Proklamowanie Algierskiej Republiki Ludowo-Demokratycznej.

1981 - Sandra Day O'Connor jako pierwsza kobieta została wybrana sędzią Sądu Najwyższego USA.

1996 - W Irlandii zamknięto ostatnie azyle sióstr magdalenek.

2003 - Zmarł Edward Said, amerykański teoretyk postkolonializmu. Autor m.in. "Orientalizmu".

2005 - W wyborach do Sejmu PiS zdobyło 26,99% (155 mandatów), PO - 24,14% (133), Samoobrona - 11,41% (56), SLD - 11,31% (55).

2010 - We Wrocławiu odbył się II Marsz Równości, którego tematem przewodnim było poparcie dla związków partnerskich.