Wielka Brytania: Laburzyści nie chcą drugiego referendum ws. brexitu

[2018-01-18 14:06:48]

Lider Partii Pracy Jeremy Corbyn w niedawnym wywiadzie telewizyjnym powiedział, że jego ugrupowanie nie popiera pomysłu rozpisania drugiego referendum ws. Brexitu ani wniosku o pozostanie Wielkiej Brytanii we wspólnym rynku i unii celnej.

Nie popieramy tego, ani nie wzywamy do drugiego referendum. To, czego się domagaliśmy, to poważne głosowanie w parlamencie - oświadczył Corbyn.

Lider laburzystów odmówił też poparcia pozostałych partii opozycyjnych: Liberalnych Demokratów, Szkockiej Partii Narodowej (SNP), Walijskiej Partii Narodowej (Plaid Cymru) oraz Partii Zielonych Anglii i Walii (GPEW), które domagają się przeforsowania w parlamencie wniosku o pozostanie Wielkiej Brytanii we wspólnym rynku oraz unii celnej z UE.

Corbyn stwierdził, że przynależność do wspólnego rynku jest uwarunkowana członkostwem w UE, a ponadto on sam jest krytycznie usposobiony do pewnych aspektów wspólnego rynku, jak restrykcje dotyczące państwowej pomocy dla przemysłu, które - jego zdaniem - Unia narzuca krajom członkowskim.

Wielka Brytania rozpoczęła proces wyjścia z UE 29 marca 2017 r. i powinna opuścić Wspólnotę 29 marca 2019 r.

Od lipca ub. roku Brytyjczycy w większości sondaży odpowiadają, że decyzja o wyjściu z Unii Europejskiej była błędna. "Daily Mirror" opublikował wyniki najnowszego sondażu, z którego wynika, że 55 proc. Brytyjczyków wolałoby, aby Zjednoczone Królestwo pozostało w UE.

Tymczasem brytyjskie media poinformowały, że UE przyjęła zaostrzone wytyczne dotyczące negocjacji ws. wyjścia Wielkiej Brytanii ze Wspólnoty. Jak zaznaczono, unijni negocjatorzy mają większe wymagania w dziedzinie praw obywatelskich i handlu z państwami trzecimi.

Waldemar Chamala

Debata o praworządności
Warszawa, Austriackie Forum Kultury, ul. Próżna 7/9
19 listopada (poniedziałek), godz. 18.00-20.00
Brazylia po wyborach prezydenckich
Warszawa, Cafe Kryzys, ul. Wilcza 30
18 listopada (niedziela), godz. 19.00-22.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

19 listopada:

1906 - W Wiedniu rozpoczął swe obrady IX Zjazd PPS. Z partii usunięto członków Wydziału Bojowego, reprezentujących prawe skrzydło partii.

1917 - Urodziła się Indira Gandhi, premier Indii.

1925 - Urodził się Zygmunt Bauman, socjolog, filozof, eseista, jeden z twórców koncepcji postmodernizmu.

1926 - Urodził się Tadeusz Kowalik, ekonomista i działacz społeczny o poglądach socjalistycznych, profesor nauk humanistycznych i ekonomicznych.

1942 - Hitlerowcy zamordowali Brunona Schulza, polskego prozaika żydowskiego pochodzenia, grafik, malarza, rysownika i krytyka literackiego.

1958 - Algierski Front Wyzwolenia Narodowego proklamował Republikę Algierii.

1972 - SPD wygrała wybory parlamentarne w Niemczech, zdobywając 46% głosów.

1987 - Ewa Łętowska została pierwszym Rzecznikiem Praw Obywatelskich.

1995 - W II turze wyborów prezydenckich wygrał Aleksander Kwaśniewski, pokonując Lecha Wałęsę.

2002 - U wybrzeży hiszpańskiej Galicji zatonął tankowiec MT Prestige z ładunkiem 70 tys. ton ropy naftowej, która wydostała się ze zbiorników i zniszczyła unikatowe wybrzeża oraz tradycyjne łowiska galicyjskich rybaków.

2005 - W Katowicach nastąpiło uroczyste odsłonięcie pomnika wojewody Ziętka. Powstał on dzięki Społecznemu Komitetowi Budowy Pomnika Generała Jerzego Ziętka w Katowicach.