GUS: Wzrost liczby wypadków przy pracy

[2018-03-21 12:13:48]

Główny Urząd Statystyczny przedstawił wstępne dane na temat liczby ofiar wypadków przy pracy w 2017 roku.

Wynika z nich, że w tym czasie łączna liczba poszkodowanych w wypadkach przy pracy wyniosła 88330 osób i była o 0,5% wyższa niż rok wcześniej. W tym czasie wypadkom ciężkim uległo 661 osób, czyli o 42,5% więcej niż przed rokiem.

W ubiegłym roku 269 osoby uległy wypadkom śmiertelnym, czyli o 12,6% więcej niż rok wcześniej. Najwięcej wypadków śmiertelnych było w budownictwie – 58, transporcie i gospodarce magazynowej – 56 oraz przetwórstwie przemysłowym – 43.

W ubiegłym wskaźnik wypadkowości (liczba osób poszkodowanych na 1000 pracujących) w Polsce wyniósł 7,07 i był odrobinę niższy niż rok wcześniej, gdy wyniósł 6,84. W podziale terytorialnym najwyższe wskaźniki odnotowano w województwach: dolnośląskim – 8,98 i warmińsko-mazurskim – 8,44, a najniższe w województwach: mazowieckim – 4,76 i małopolskim – 5,16.

W konsekwencji wypadków przy pracy pracownicy opuścili 3,11 mln dni, czyli o 2,3% więcej niż rok wcześniej. Na jednego poszkodowanego przypadło 35,3 dni, czyli 0,7 dnia więcej niż rok wcześniej.

Piotr Szumlewicz

PPS dlaczego się nie udało, kupię!!!
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

13 grudnia:

1797 - W Düsseldorfie urodził się Heinrich Heine, poeta niemiecki, przyjaciel Karola Marksa.

1914 - Urodził się Alan Bullock, historyk brytyjski, autor znanej książki "Hitler i Stalin - żywoty równoległe". W 1977 r. opracował dla rządu laburzystowskiego raport, w którym postulował obsadzanie kierowniczych stanowisk robotnikami.

1923 - Polska uznała ZSRR.

1936 - W katowickiej kopalni "Eminencja" rozpoczął się strajk okupacyjny w obronie 220 górników zagrożonych zwolnieniem.

1937 - Chiny: Armia japońska zdobyła Nankin i dokonała masakry ludności cywilnej, mordując ok. 150 tys. ludzi.

1973 - 47 osób zginęło, a 17 zostało rannych w wyniku wybuchu gazu w hotelu robotniczym w czeskim Tachovie.

1981 - W Polsce wprowadzono stan wojenny.